FX Impact .22 silver

SandroNS

Member
Evo zvanično, postao sam vlasnik jednog primerka u 5,5mm kalibru. Uzeo sam dodatni magacin kao i bipod. Ovo drugo više zato što puška izgleda ludo na polici kada je na bipodu a isti se za 8 sekundi skida po potrebi a i montira nazad.
Za sada sam na MountMaster AO 3-9x40 staklu dok se ne skupi neka parica ili naleti nešto bolje a za razumne novce, može i polovno. Dijabola imam par hiljada, boca je proverena, fillstation za sada odlično radi a bila mi je malo frka prvi put kada sam pokušao da punim pušku. Nikoga da mi pokaže a nikada to nisam ni radio ni video uživo.
Zanima me, koliko jako treba zategnuti ventil na boci posle punjenja, stati čim vazduh stane ili onako ojako? Isto pitanje i za "bleed out" ventil?
Malo sam testirao na Combru iz sobe ka terasi i izmerio neke vrednosti mada to se sve može naći na youtubu. Čisto ću navesti proseke:
18,13 grain,
power 2, prosek 650 fps, oko 16,8 ft/lbs
power max, prosek 892 fps, oko 32,2 ft/lbs
15,98 grain
power 2, prosek 740 fps, oko 19,4 ft/lbs
power max, prosek 930 fps, oko 30,7 ft/lbs
Onda sam se setio da nisam inicijalno očistio cev a ispucao sam dva magazina i nakon čišćenja krpica je bila masna i crna, grozna. Opleo sam samo jednu dijabolu da "naolovišem" cev, dopunio pušku i odložio na policu :) Danas je čitav dan visila kiša iznad grada, nije pala ali mi se nije kockalo da idem do Palanke džabe. Sutra sam tamo već u prepodnevnim časovima.
Par slikica:
P1040913.JPG
P1040914.JPG
P1040915.JPG
P1040916.JPG

Odlicna puska ,neka te sluzi dugo dugo,kad budes imao vremena probaj neke fine udaljenosti pa podeli sa nama :)

Hahahahah, chitovao sam malo :)
Hvala drugari strelci.
Upravo sam nabavio plastican astal, sklopivu stolicu i mernu pantljiku od 50m, sutra pravac B. Palanka.

Code:
Zanima me, koliko jako treba zategnuti ventil na boci posle punjenja, stati čim vazduh stane ili onako ojako? Isto pitanje i za "bleed out" ventil?

Zavrneš ventil sasvim normalno toliko da ne curi, prema slobodnoj proceni, rasteretiš crevo, izvadiš ga iz cilindra i čućeš ako nisi dobro zavrnuo bocu, ti dotgneš još malo i to ti je to. Suština je samo da napuniš dva do tri puta i posle puniš sasvim normalno, ali imaj na umu da nebi smeo gršiti u radnjama jer radiš sa visokim pritiskom..

Čestitam na prinovi, da te u zdravlju služi te da sa njom ispucaš veliko brdo dijabola...

Hvala, tako sam i uradio, nisam pretezao ventile.
Kontam da pušku punim na oko 230-240 bara, da nema potrebe da je filam do maksimuma.

Neka je srećno Sandro, kilograme i kilograme dijabola da ispucas snjom.
Kada budeš išao za B.Palanku, prvo odradi merenje brzine na ustima cevi a vidim da imaš hronograf marke "Combro" pa i mene interesuje kako će da ti meri, jer i ja imam isti. Odradi kompletno merenje, da vidiš tačno koliko ćeš da imaš ispravnih hitaca i na koliko bari moraš da počneš i staneš. Nemoj da hvataš samo prosek, mnogo je bitnija ujednačenost brzine, da te puška ne zeza po elevaciji. Čisto sumnjam da tako lepa i kvalitetna puška može da ti radi to, ali obavezno to uradi. Još jednom srećno i enjoy. ;)

Da referišem:
Dimitrije i ja smo danas ispucali skoro dve konzerve od po 250 JSB 18 greina i 50-ak od 15 greina kao i dobru količinu 22lr malokalibarskog olova.
Rezime je da sam ja izgoreo na suncu i nabo se na iglu šprica kroz patiku, nadam se Mito da ti nisi crven kao rak, mene peku glava, ruke i ramena :).
FX je za mene čudo, nemam je sa čime porediti osim sa Gamo 4,5 gas springericom a to nema smisla. Tek malo primetan trzaj, "šraud" radi posao kada se izvuče, glasnija je mehanika ventila i klipa od vazduha na izlazu cevi, barem se meni tako čini. Skontali smo obojica da mi treba daleko ozbiljnija optika jer tek na podeoku od oko 200 yardi slika je u fokusu a mete su bile na 50 metara. Postoji potencijalni problem sa optikom odnosno sa končanicom, mislim da smo uspeli slikati, izmedju treceg i treceg ipo mildota, ima prekid linije na horizontali gledano u levo od centra. Nisam primetio da se optika raštelovala, samo mi malo to čudno, da ima taj prekid. Takodje je konstantno primetno šetanje slike mete u odnosu na končanicu bez obzira kako podesili paralaksu. Pet puta sam punio bocu puške, pucalo se baš dosta, magazin od 18 komada odleti za sekund. Odradio sam par mernih hitaca nakon čišćenja cevi, sa 18 greina se vrti oko 270 m/s, +-1-1,5m/s, zanemarljivo pa nisam ni beležio a ponesoh i rokovnik i olovku. Jednostavno smo je upucali odnosno Mita je doterao u centar i samo gadjali i gadjali. Grupe su kao na slici, opet napominjem da je ovaj Niko Stirling blaga boza, jasno mi je da ću morati nešto ozbiljnije da nabavim. Nismo probali veću daljinu jer je duvao povremeno vetar a i mrzelo nas seliti sve i gubiti vreme u premeštanju :D Gadjali smo po jedan dva ili tri magazina u istu metu, ono kada krene sa tim "side lever cocking" to je ludilo, to ne moš' stati :)
Evo par slika od danas:
pucanje 7.jpgmita 3.jpgpucanje 3.jpgmita 2.jpgpucanje 2.jpg
Još pokoja slika i slika končanice u sledećem postu...

Obratite pažnju na končanicu, od centra levo izmedju trećeg mildota i crtice , nedostaje deo.
P1040928.JPG
Još poneka od danas: drugi red, srednja meta, pokušao sam smajlija da napravim :D
kila olova u kartonu.jpg
ovde su dva magazina spržena
jedna grupa po 36.jpg
ovde tri
tri magazica po 18.jpg
dobra Mitina grupa
pucanje 7.jpg
Kao što se vidi, puno olova je letelo šareno, totalni krivac je optika a dobrim delom ja, paralaksa skoro pa da ne funkcioniše i 9x uvećanje je možda slabo a iskreno, treba mi još puno iskustva, realno. Pucalo se i sa bipoda i sa vreće sa pirinčem.
Punili smo pušku na oko 240+ bara i pucali do nešto tik ispod 150 i imali po pet magacina na MAX podešavanju. Ima tu da se vežba, uči i fidluje oko podešavanja a ja sam za sada zadovoljan i sledeća stvar je optika pod obavezno.
Takodje pozdrav za Dimitrija, hvala na druženju i podeljenom znanju.
Do sledećeg puta, živi bili i veliki pozdrav.

Svaka cast , drago mi je da si zadovoljan (a kako i da ne budes ?) Samo napred ;)
Ako ti nije tesko daj i neke podatke o malokalibarki, ako je offtopic, moze i na pm ;)
Fala

O malokalibarki će Mita kada bude tu, ja samo znam da sa njom i optikom na njoj na 50m moš muvu delimično kastrirati odnosno pogoditi je u levo jaje. ČZ, model Jaguar mislim, 22lr, dve vrste metkića, stvarno precizan hirurški alat.

SandroNS said:
O malokalibarki će Mita kada bude tu, ja samo znam da sa njom i optikom na njoj na 50m moš muvu delimično kastrirati odnosno pogoditi je u levo jaje. ČZ, model Jaguar mislim, 22lr, dve vrste metkića, stvarno precizan hirurški alat.

:idea: :cool:
Ljuubav...ahh...ljuuubaav.... :D

Čestitam Sandro, da te dugo služi imact i da pogađa uvek u centar! Drago mi je da je stigla i da ste se lepo proveli juče. :)
P.S. malokalibarka je ČZ 455 Jaguar

Hvala, inače, ja sam ovaj "čupavi" i izgleda da sam popio sunčanicu pored toga što sam izgoreo, imam blago povišenu temperaturu i dva puta sam bacio peglu od rano jutros :(
Nema ljubavi bez bola i tuge hehehe

Mislim da sam sada završio sa opremanjem, nabavljen je Optisan evx 6-24x56i (hvala Ervinu) i ustanovljeno da Predator Polymag ne staje u magazin od Impact-a :oops:, nedostaje 2mm.
P1040937.JPG

Iz razloga što kada gadjam magacin ode za minut ipo jer to repetiranje uzima maha, odlučio sam se za single shot tray iz Velike Britanije. Kupljeno 08 stiglo danas. Računam da će se smanjiti mogućnost za flajerima jer neće biti stisnutih suknjica dijabola. Evo o čemu se radi:
sst 1.jpgsst 2.jpgsst 3.jpgsst 4.jpgsst 5.jpgsst 6.jpg
Isprobano sa desetak dijabola iz sobe ka terasi i šta reći osim da funkcioniše :D

Koliko sam mogao da primetim, svi ozbiljniji likovi na you tubu kada prave bolesne grupe, stavljaju jednu po jednu dijabolu direktno u cev ili na onaj nastavak koji ide uz pusku.

Users who are viewing this thread

Back