Kako je prošlo dve godine I puška više nije u garanciji a kreditno je isplaćena, osećam slobodu da malo podrobnije napišem na jednom mestu šta sam sve radio od modifikacija ali I servisa na njoj.
Počeću od servisa gde je bila jedna intervencija u garanciji a to je indeksiranje originalne ST cevi. To mi se nije dalo da radim sam jer cev nema lajner već je original puna na kojoj se morao grejati I rotirati “brass inlet”. Nosila je mnogo desno I malo dole od početka I ovlašćeni serviser Voja je odradio bukvalno za dvadeset minuta sve potrebno na cevi da je dovede pogotke u osu puške I optike.
Ja sam jednom prilikom odradio zamenu oringa u regulatoru jer je puštao vazduh na rupici za ventiliranje I tom prilikom pored oringa tela regulatora koji je popustio, zamenio sam ih sve. Od starta regulator je imao mali “creep” I tada se odlučujem da poručim Huma regulator. Patio sam se da ga ugradim, to je bilo još 2018. godine, jer kako složim sve feder podloške, plenum se nije punio. Obrni okreni, morao sam jednu feder podlošku da izbacim da bi proradio. To me izjedalo I nisam imao mira jer volim da je sve na svom mestu . U prepiski sa Humom ustanovili su da su mi poslali regulator za prvi tip puške sa kraćim klipom iako sam poručio sa dužim. Tu dolazimo do razlike u odnosu zapada prema istoku. Da sam kojim slučajem Amerikanac, Huma bi mi poslala novi adekvatan klip uz čokoladicu I komplimente a pošto nisam, I još sam blestan koji hoće još batina, ja poručim novi, tri puta naglasim za koji tip puške I u strepnji čekam. Dođe dobar ovaj put, ugradim ga, radi. Tu primećujem da Huma bolje drži pritisak ali se sporije puni, poslednjih 1,5-2 bara se čeka po tridesetak sekundi. To me opet nerviralo ali tako je I kod drugih. Da ne spominjem da se šrafić za štelovanje teško okretao I kada sam ga rastavio, vidim da oring u regulatoru ne stoji kako treba. Moja greška što ga u startu pre ugradnje nisam pregledao već verovao proizvođaču da ga je spakovao valjano, čovek se na greškama uči. Tu je već neko vreme kada imamo distributera za Humu u Srbiji a I servis za FX ima delova na lageru pa se konsultujem sa Vojom I dolazim do saznanja da se može nabaviti šraf za podešavanje pritiska u regulatoru za novi model tzv AMP regulatora koji za razliku od starog koji je išao u špic sada ima blag poluloptasti završetak I ne oštećuje klip od delrina. Zbog toga može da se smanjuje pritisak bez skidanja boce uz okidanje nakon četvrt kruga uvrtanja šrafića ali ja nisam ni sa tim novim šrafićem spuštao pritisak regulatora dok je sistem pod punim pritiskom, jednostavno više volim da rasteretim sve pa da čačkam.
Od servisa sam još radio nekoliko zamena oringa kod “pellet probe” često uz redovno održavanje, čišćenje, čisto preventivno. E da, imao sam intervenciju na sklopu poluge što nateže blok, mali pin je izlazio I zapinjao za glavni blok, to je jedan od slučajeva koji se dešava na Impactu, sređen vraćanjem uz epoxy smolu ubačenu u rupicu. Posle nije bilo problema sa njim. To bi bili svi kvarovi za dve godine kojih mogu da se setim I sada prelazim na spisak modifikacija, problema I rešenja istih.
Prvo sam razbušio dremelom transfer port na “brass inlet”u od 5,5 ST cevi, malo po malo od prilike negde 6x5mm je bilo na kraju. Onda sam modifikovao sam “pellet probe” u oblik dva polu meseca. Radilo je to ali je bilo ponekad problema, u TP port bi sa vremena na vreme kačila dijabola a pellet probe bi u originalnom magacinu češao o unutrašnju plastiku. Drugu stvar sam rešio singl šot adapterom a kasnije CARM magazinom koji ima zaseban “otvor” za svaku dijabolu I koji je osetno bolji od originala a jedina mana je manje dijabola u njemu. Mada realno I nije mana, 14 komada je više nego dovoljno. Prvi problem je rešen dosta kasnije zamenom kompletnog “brass inlet”a a to sam uradio nedavno jer sam u međuvremenu nabavio I drugi kalibar I drugu cev u 5,5 kalibru… Sada je standard kao iz fabrike I indeksirana ali je ne koristim.
Sledeći korak je bio plenum. Pošto nikako nisam mogao da svarim izgled dodatnog na mestu zadnjeg manometra iskreno, svanulo mi je kada se pojavio Poljak sa ponudom ekscentričnog plenuma na mestu originalnog. Bilo je šta je bilo, problem sa ugradnjom, vraćanje para a ja sam kasnije dobio verziju 2 koja je u svakom smislu poboljšana I odlično je legla na pušku.
Tu dolazi jedna po mene nesrećno-srećna okolnost pri nabavci delova iz Grčke gde mi stižu “valve housing” mk2 model sa čudnim karakteristikama. Elem, nisam obraćao pažnju već sam sklopio dotični mk2 VH sa plenumom I krenuo u testiranje. Desilo se to da mi je posle pedesetak opaljenja delrin ventil uleteo u VS koji je sada integralni deo VH. Ništa mi nije bilo jasno dok nisam uzeo burgiju od 6mm I proturio kroz VS. Imala je dosta lufta, ok, uzeo 6,5 I proturio, ima I dalje lufta. Tu sam se malo iznenadio, original delrin ventil je oko 7,1mm u prečniku, fabrički VS je 5,5mm a modifikacije idu do 6,3 bezbedno pa I do 6,5. Meni je burgija 6,5 lagano prošla kroz VS, nešto me bunilo. Burgija 7mm je pasent sela, možda bih je na silu mogao naterati da krene unutra dublje ali nisam imao nameru a nije ni pametno. Skontah slučajno posle informišući se na stranim forumima da je sam FX greškom poslao oko 40 komada VH koji su bili testni primerci distributerima po svetu I da su meni zapala dva komada iz Grčke. Sreća sreća radost. Napravio sam delrin ventil od 8mm I sklopio sve. Ima razlike, ventil lakše diše, nije prevelik pritisak I može da se otvara a količina vazduha je bila osetno veća I teže dijabole su mogle biti lakše poterane. Ispao je odličan balans veličine ventila I radnog pritiska. To je glavni razlog zašto naknadno po prijemu PP od FXa nisam isti ugradio, VH ima manji VS otvor na PP setu nego ovaj greškom dobijeni a nisu zamenjivi međusobno. Ja nemam mašine za izradu I obradu I ovo je bio poklon sa neba

Taj setup sada koristim I za 5,5 700mm slug/pellet I za 6,25 u 600mm pellet I 700mm slug. Ima dovoljan kapacitet za oba kalibra.
U međuvremenu mi je stiglo još tri stvari, produžena šina za bipod, “cocking block” Saber Tactical sa mogućnošću promene poluge za levoruke i Power Plenum original FX. Taj Saber Tactical blok sam uzeo jer je kod njega veza poluge za natezanje na sredini I drastično je bolje rešena nego na originalu, nema šta da se razlabavi ili ispadne. Od PP sam iskoristio novi sistem kontrole ventila sa oprugom I kraću oprugu čekića. Stari koristi gumenu kuglicu u koju udara šipka ventila dok to ovde radi opruga. Kolega Nebeski mi je napravio još tri slabije, manje agresivne opruge pa mi predstoji testiranje. Za sada koristim teg I kraću oprugu iz PP seta za čekić I najjaču oprugu za povrat ventila. Plan je da stavim slabiju, izvadim teg I smanjim pretenziju a sve da još smirim pušku I inerciju. Trenutno sa oko 100-105 bara na regulatoru tera 5,5 monster od 25,4 greina oko 286-287m/s maksimalno a na onih optimalnih 95-97% dođe na nekih 273-275 m/s. To je I glavni ciljani setup puške, dok se plinka na dosta manjoj snazi, oko 250-270m/s za 15 I 18 greina. Obzirom na situaciju, nikako ne mogu da proverim preciznost a cilj mi je da bude upotrebljiva do nekih 130 metara jer nam toliko dozvoljava lokalitet gde gađamo. 6,35 mi je trenutno zapostavljen kalibar, čeka se da prođe ova ludnica pa ću se poigrati sa King Heavy ponovo. Inače, na svim tim cevima je odrađen mod na TP portu I pellet probe-u ali sada sa skinutim gornjim delom, izgleda kao polu mesec a ne dupli polu mesec gledano od napred a radi izbegavanja kačenja u unutrašnjost originalnih magazina. Od kozmetike sam nabavio 3d print butt pada I grip sa Alija koji je dosta komforniji jer je masivniji u sredini I malo vertikalniji od originalnog Ergo modela. Takođe Wika manometri su stavljeni, 315 bara za bocu I 250 za regulator.
Odradio sam I poliranje dela okidača koji klizi po polulopti I koji je bio fabrički malo rapav. Sada se sija I trenje je smanjeno a okidač je nežniji. Malo sam virtualno smanjio tvrdoću drugog kolena pomeranjem “trigger blade”-a niže, čineći polugu dužom a to mi je omogućila nova šina sa donjim kućištem okidača koja ima veći prozor . Poručio sam sa Ali expressa m5 šrafiće sa kuglicom u dve tvrdoće pa ću eksperimentisati sa tvrdoćom drugog kolena kada stignu.
Cene, eh cene. Jedan pametan čovek je rekao da ćeif nema cenu I ja se toga držim. Za početak da razbijem iluzije nekih ljudi, osnovno “budženje” puške ne košta ruku I nogu.
TP port I brass inlet kada znaš dimenziju ne košta ništa a znači dosta. Zamena famoznog C3 oringa delrin/acetal podloškom košta oko 200 dinara za šipku od 1 metra I malo vremena sa testericom, bušilicom I burgijom 3mm. Od nje se može napraviti gomila podloški a ja mogu prijaviti da još uvek koristim prvu, pionirsku I apsolutno joj ništa ne fali. Tegovi za čekić, njih tri u različitim dužinama/težinama su me izašli 600 dinara kod lokalnog strugara I ako mi plan uspe sa oprugama od kolege Nebeskog isti mi neće ni trebati. Plenum iz Poljske je bio 100 Dolara + slanje. To je sve od modifikacija za snagu ili ako se ide u drugom smeru, shot count. Još jedna šipkica ali sada od 8mm je zalegla zbog izrade ventila što sam spomenuo ranije, cirka 300 dinara. Mojim neznanjem ali I ispitivanjem I učenjem sam se olakšao za po jedan pellet probe u oba kalibra I po jednim brass inletom u oba kalibra. To zadovoljstvo je bilo oko 15-20 Eura po komadu I za to sam sam kriv a zahvalan sam što može ovde sada da se nađe. Oringe sam tada u 90% slučajeva poručivao sa sajta oringsandmore.com I svima ga preporučujem jer su skoro džabe ali i ako ne možete ovde da se snađete dok MF Seals imaju ok izbor ali su slabi sa duro90 ponudom. Verujem takođe da sada u ovlaštenom servisu može većina ako ne sve da se nađe. Ako sam nešto zaboravio nije namerno, pišem ovo u dahu u pero advokata Milića pa je malo zbrdazdola
Još jedna stvar kod Impakta, ko nema podesive nosače može podloškama dići zadnji deo šine/nosača optike ali može I malo korigovati položaj nosača po horizontali pa na kraju tankim markerom obeležiti par crtica pozadi da uvek vrati što tačnije nosač da se ne mora raditi kompletno upucavanje. To je cena modularnosti platforme.
Hvala na pažnji I svaka čast ako ste imali živaca čitati do kraja.
Svako dobro.