Prvi utisci o M3
Uzeo sam standard verziju u 6.35 mm, što znači:
-Cev 600mm, Smooth Twist X Superior Liner (optimizovana za dijabole, ali može i slugove jer ima dual transfer port za dijabole i slugove)
-Boca 480 ml, 250 bara
-Dužina 860 mm
-Masa 3,1 kg
-Kapacitet magazina 28
Ovo je moj prvi kontakt sa FX Impactom, tako da ne zamerite ako ću nešto da previdim. Ispucao sam 2 magazina sa fabričkim podešavanjima, na žalost vremenski uslovi (50cm snega) ne dozvoljavaju trenutno više testiranja.
Ideja nabavke je bila da imam alat za precizno gađanje na 50-100m (WRAB). Razmišljao sam o još nekim FX modelima, a pošto sam levoruk strelac, presudilo je to što se M3 lako prilagođava levorucima.
Glavna stvar sa M3 je veliki broj opcija za podešavanje i da budu lako prenosiva sa jedne na drugu pušku. Na većini drugih modela optimum postižemo izborom dijabola i nekim više-manje hard-core modifikacijama na pušci. Na M3 ima mnogo podešavanja koja može strelac sam da uradi da bi dobio željeni rezultat i ta podešavanja može da podeli sa drugima koji ih mogu primeniti. Šta može da se podešava, a šta je fiksno?
Fiksno:
-Kalibar (mogu lako da se zamene 4.5 mm - 9 mm)
-Dužina cevi (isto kao prethodno 500 mm - 800 mm)
Podesivo:
-Transfer port (za dijabole ili slugove)
-Otvor ventila (0-6 linija)
-Pritisak 1. regulatora
-Pritisak 2. regulatora
-Makro točak čekića (1-16)
-Mikro točak čekića (1-5)
Npr. ovo su moja fabrička podešavanja:
Fixno: 6,35 mm / 700 mm
Podesivo: Transfer port za dijabole / Ventil 4 linije / 1. reg. 165 b / 2. reg. 102 b / Makro 16 / Mikro 2,75.
Rezultat JSB Diabolo Exact King Heavy MKII 2.2 g /
243 m/s
Rezultat JSB Diabolo Exact King 1.645 g /
279 m/s.
U principu za zadati projektil i daljinu, treba naći optimalna podešavanja. Ako sam dobro razumeo razne testove na netu, treba naći sweet spot za v0=260-280 m/s. Strelci na netu dele svoja podešavanja, za moj fiksni setup odgovara 15% podataka (ostalo su drugi kalibri i cevi).
Utisci:
Nije lako naći dobar oslonac na obrazini i sliku na optici, malo smeta i okvir levorukom strelcu. Osa optike je visoko u odnosu na osu cevi, teoretski zahteva preciznije određivanje udaljenosti od mete. Trenutno ima medium nosače za 34 mm optiku (Riton X5 5-25x50). Privremeno sam stavio niske nosače za 25.4 mm optiku (6-24x44) i nisam mogao da se namestim da vidim sliku u optici.
Nisam prebacio na levu stranu ručicu zatvarača, za sada odgovara i sa desne.
Čudi me što se Impact isporučuje sa tako kratkom šinom za bipod. Većina na netu stavlja aftermarket produžene šine za Impact: Saber Tactical, Kraford & Lypt, ili PRS ili neku univerzalnu pikatini-pikatini šinu. Namenske šine mogu biti samo pikatini ili kombinacija sa dodatnim mogućnostima montaže na tripod itd (M-LOK, Arca Swiss).
Okvir ima manje zazore u odnosu na MK2 pa se teže ubacuje u ležište. Malo su drugačini okviri nego na MK2.
Posle okidanja, čuje se šištanje 0,5 s kako se puni plenum(?). Okidač je malo klimav, skoro da nema prvi stepen (moje fabičko podešavanje), očekivao sam bolje. Probaću da naštelujem drugačije. (Kažu da je to jedan od boljih okidača na bulpap VP.) Kočnica nije na dobrom mestu, smeta power plenum da bi u poziciji za gađanje palcem (leve ruke) prebacivao zakočeno-otkočeno. Kada probam levom rukom (desnoruki strelac) ne mogu kažiprstom da prebacujem bez da skinem ruku sa rukohvata.
Sviđa mi se što je moguće relaksirati nategnut mehanizam okidanja: povuče se ručica zatvarača u zadnji položaj, pridržava se i okine. Natezanje zatvarača je lagano i brzo.
Sa fabričkim moderatorom je iznenađujuće tiha. Sa cevi od 600 mm može da stane u kofer. Kod dužih mora da se odvrne.
Morao sam da promenim quick connector na filling station-u boce, da stavim uži jer je prethodni bio preširok da bi ušao u rupu gde se nalazi nipla za punjenje. Boca je drugačija od MK2, ima ventil pa može da se skine napunjena.
Napomene: Prilikom podešavanja točka čekića mehanizam za okidanje treba da bude relaksiran. Ne treba okidati ako je pritisak ispod pritiska regulatora. Ne treba okidati ako nema pritiska u pušci. Ne treba podesiti pritisak na regulatoru iznad 170 b.
Šta sam naručio:
-Obrazinu za levoruke (3D print).
-Podesiv monopod u osloncu kundaka (3D print).
-Produženu šinu za bipod Saber Tactical FX Impact Extended Picatinny
Na netu u zadnje vreme testiraju omotač za cev (barrel sleeve) od ugljeničnih vlakana (za učvršćivanje lajnera) i harmonic tuner (za podešavanje oscilacije vrha cevi).
Sledi par slika i projektili koje sam nabavio za testiranje.