FX IMPACT MK3

Desio se i prvi zastoj, i dalje mi nije jasno šta se desilo.

U okviru je bila jedan Spoton dijabola. Izvadio sam i dodao još 4 da bih izmerio prosečnu v0. Vratio okvir u pušku opalio jednom i pokušao da repetiram, ali nisam mogao da ubacim dijabolu u ležište - zastalo je kao da je prazan okvir. Izvadim okvir, a on prazan! Uzmem lampu i stavim je na usta cevi, nema svetla u ležištu. Skinem cev, ona zapušena dijabolama. Jednu sam izvadio kačenjem kroz transfer port. Za druge zovem Voju - kaže obrni lajner pa ispucaj naopačke, nemoj da guraš nešto tvrdo u cev. Mrzelo me da rastavljam pa sam spojio dve mesingane šipkice za čišćenje 4.5 mm VP i pustio gravitacijom da izbije 3 dijabole. Ako će to da ošteti j*** njihove lajnere.

Pretpostavljam da sam prilikom povlačenja ručice zatvarača mrdnuo napred-nazad što je ubacilo 4 dijabole u ležište. Kasnije mi se još jednom slično desilo, ali sam osetio i izvadio okvir, pa ispalio doduše samo jedan projektil, inače bi povukao još jedan.

zuxbg said:
bobby said:
M3 ili MK3? Koliko sam upoznat MK3 je UK verzija koja ima 12J. Ostatak sveta bez restrikcije koristi verziju M3. Ili neko ima bolji odgovor?

M3 je zvaničan naziv bez obzira na verziju. Osim za zvanične organe RS gde je registrovana kao MK3.

MK3 je zvaničan naziv u papirima iz fabrike, originalnim fakturama i dozvolama tako da i kod nas mora biti registrovan isto.

fx.png

Montirao sam par dodataka:

1. Saber Tactical Picatinny FX Impact Extended Rail

Masa 209g
Ukupna dužina 35.5cm
Korisna dužina za montažu 21.5cm

Montira se tako što se skine originalna pikatini šinica (4 imbusa), što je i deo štitnika okidača. Zamenski deo je deblji u delu štitnika okidača, tako da originalni poklopac niple za punjenje teško može da se izvadi, pa proizvođač sa šinom daje i produženi poklopac (aluminijum sa magentom). Otvor za pokopac je dodatno proširen prema dršci tako da se lakše vadi brza spojka posle punjenje. Dodatno postoji prorez na delu štitnika okridača pa je moguće provući (duži) imbus ključ radi podešavanja okidanja ili regulatora broj dva.

20220212_085516.jpg

20220212_085452.jpg

20220212_085500.jpg

Kada montiram bipod na kraj ove šine, meni je to mnogo stabilnije i prirodnije nego sa fabričkom šinom. (Zaboravio sam da slikam sa bipodom.)

2. Podesiv monopod u osloncu za rame

U pitanju je 3D print (sa ebay-a). Jednostavno se zameni, samo se odvrne jedan šraf koji učvršćuje oslonac za rame. Oslonac za rame se podešava po visini kao i fabrički, činim mi se da je za 1 cm veći hod, što i nije bitno. Monopod ima koristan hod od 14 cm. Nema graničnik za monopod, samo ispadne. Cena je oko 50 EUR. Ozbiljniji modeli koštaju od 250 EUR pa na više, koji imaju mnogo više mogućnosti podešavanja i kvalitetnije su napravljeni.

20220212_182356.jpg

20220212_182321.jpg

20220212_182245.jpg

20220212_182231.jpg

3. Obostran oslonac za obraz

3D print sa ebay-a, cena oko 50 EUR. Malo je ugodnije za levorukog strelaca, mada i dalje bode okvir. Taj problem sam mislio rešiti da umesto okvira koristim single-shot, ali i on bode. Sledeća stvar što ću probati je mali 3D print okvir. Bojim se da ću na kraju morati da uzmem ozbiljniji oslonac za rame koji može da podešava udaljenost od puške, pa se na taj način mimoiđu moj obraz i okvir.

20220212_182833 desna.jpg

20220212_183522 leva.jpg

Poređenje sa originalnim (za desnoruke) osloncem:

20220212_182526.jpg

20220212_182512.jpg

4. Single-shot by Žex

U želji da izbegnem neugodan oslonac na okvir jer sam levoruk strelac, uzeo sam od Žexa single-shot. Međutim, single-shot ima polugicu za otvaranje na gore, kao zapinjač (kokot) na revolveru, pa mi i on smeta.

Teže se ubacuje u ležište od originalnog okvira. Dijabola lagano ulazi bez otpora. Nisam testirao da li ima razlike u preciznosti.

20220212_085552.jpg

20220212_085651.jpg

20220212_085656.jpg

20220212_085723.jpg

Zar nije moguće okvir da se montira sa druge strane. Verujem da postoji rešenje. Nisam u materiji vezano za Impakt jer nije mi puška od interesa, ali kao kolega,, levak" apsolutno razumem problem.

P. S. našao sam rešenje za 2 minuta pretrage i vidim da Darko ima SSL koji ide sa leve strane.

Screenshot_20220212_195433_com.android.chrome.jpg

5. Lampa

Zimi brzo padne mrak, pa sam montirao lampu od oko 1000 lumena (kineskih, ali kineska brand name firma), koja ima prečink tela od 1 inč što olakšava pronalaženje pikatini nosača (brzoskidajućeg).

Probao sam da gađam beli gong na 40m u solidnom (seoskom) mraku i to je blizu maksimuma za takvu lampu i kinesku optiku (slika se zamrači na max. povećanju). Na belom gongu se lepo vidi slika pogotka, verovatno i na papiru.

Sa osvetljenom končanicom, nemačkim staklima u optici, specijalizovanom lampom pretpostavljam da bi moglo i do 100m.

Jeftinija opcija je da se postavi osvetljenje (npr. prenosni majstorski reflektor) na metu, ali sam lenj za takvu akciju.

20220212_183522.jpg

20220212_183532.jpg

20220212_183543.jpg

I dalje repetiraš desnom rukom?treba da mi stigne uskoro M3 i mislim da ću da odmah prebacim na levu stranu repetiranje…

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

goxy said:
Zar nije moguće okvir da se montira sa druge strane. Verujem da postoji rešenje. Nisam u materiji vezano za Impakt jer nije mi puška od interesa, ali kao kolega,, levak" apsolutno razumem problem.

P. S. našao sam rešenje za 2 minuta pretrage i vidim da Darko ima SSL koji ide sa leve strane.

Screenshot_20220212_195433_com.android.chrome.jpg

Nisam siguran da može okvir na drugu stranu, ima sa leve strane dole graničnik. Viđao sam na Mavericku, koji je još gori za levoruke, da se prebacuje okvir na drugu stranu, pa uvis.

Dogovorio sam sa Žexom da mi napravi "levi" single-shot. Verovatno ću nabaviti i neki manji okvir.

zoric said:
I dalje repetiraš desnom rukom?treba da mi stigne uskoro M3 i mislim da ću da odmah prebacim na levu stranu repetiranje…

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Da ostavio sam ručicu sa desne strane, navikao sam, za gađanje sa stola mi je sasvim OK.

Pošto sam levoruk strelac, fabrički okvir mi smeta, nabavio sam od Carm Magazines mali okvir (Low profiles magazine) i sigle shot loader koji se otvara na levu stranu.

Okvir lepo radi, staje 9 dijabola 6.35mm. Puni se tako što se polako nateže opruga. Posle zadnjeg, rupa je van centra, što je znak da je okvir prazan. Što je najvažnije, stvarno je low profile - ne oseća se kada se lice osloni na obrazinu.

20220305_121633.jpg

20220305_121641.jpg

SSL teško ulazi u ležište i klima se, liči mi da nije dobro centriran. Ubacuje se sa leve strane, što znači da se mora povući utvrđivač okvira da bi se ubacio do kraja. Bolje bi bilo da se ubacuje sa desne, a da se vrata otvaraju na levo.

20220305_121710.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=6yaMzOc8YBc

mali info okvir za 9mm je 8.5mm dugacak
sto je samo za diabole i krateke slugove tj lagane ,ove duze nemogu stati unutra
sto ubija samu ideju 9mm kalibra u pcp puski
ispada da su samo stavili 9mm da se bolje prodaje tj marketing a duzina kao u 7.62 mm

Ja bih se (bar dok ne naučim bar osnove) uzdržao od komentara, čisto da mi se ne smeje narod i da me posle ne bude sramota.

Zar nije pametnije prvo pročitati šta oni koji imaju daleko više iskustva misle?

obavljeno to prvo .. ovo je od fx
The dept in magazine is 8,5mm (from bottom to the lid). So the pellet/slug can have max length 8,5mm

Sincerely Christian / FX Support Team / European Office
duzina 95grna je 9.5mm 105 11mm itd
a svi koji pucaju koriste cak i 150gr i 170gr tako da neznam u cemu nisam u pravu ?
inace to mi bila prva puska koju sam mislio uzeti u 9mm ali sad nema smisla

tuzni said:
neznam u cemu nisam u pravu ?

Znam zato sam i napisao da Vam je sad vreme za čitanje a ne za pisanje.

U vezi malog info-a koji ste nam preneli, ne odnosi se samo na 9mm. Sve FX puške (uz male razlike po modelima) imaju istu širinu rupe za magazin u bloku, samim tim i istu maksimalnu dužinu projektila.

Users who are viewing this thread

Back