FX Streamline

Sandro, puška je ipak malo nalegla i kad sam spomenuo soluciju mislio sam na to da imam i Huma regulator i da sam i njime pucao. Rezultati Huma regulatorom podešeni na 150 i 145 bari katastrofa, to nije ni za kačenje.
Longrife, slaže se sa onim što Zvezdan kaže samo što si ti ubacio i dužinu cevi koja je po specifikaciji tačno 600mm.

batice da ti ponovim, napunim na 220 bara , do 110 bara imam konstantnih 270 ms (+- 2-3 ms mozda i 5 ali to rijetko i to je max ) i oko 100 pucanja, na 110 bara krece pad ali nikad ne pucam ispod 110. Konstantna brzina i nema gore dolje da oscilira, cijev je 600 mm kako rece rajko i pucam sa 1.645 i daje fabričkih 60 J u svakom momentu-----------jako jako zadovoljan puškom kao i prvog dana tako i sada .......ako sam pomogao drago mi je

Probao sam oba proizvodjaca, vise komada u vise pusaka, oba rade posao odlicno, a moje misljenje je da Altaros duze radi bez servisa, na Humi sam cesce radio rebuild...

Haj nehaj svima!Loše vreme, na momente kiša pljusne kao iz kabla, idealno vreme za pisanije. Elem, prilikom pripreme puške i izbacivanja vazduha iz cilindra pucanjem u prazno, da bih podesio Huma regulator na 135 bara, desila se havarija. U jednom momentu u plenumu našli su se: ventil, opruga ventila i drzač ventila. Mislim da držač ventila nije bio dovoljno zategnut i da se vremenom polako odvijao i u jednom trenutku se desila havarija. E sad nastupa problematika, sklopim ja sve to i na kraju zategnem držač ventila posebnim produženim zeger kleštima u normalnim granicama. Probam da napunim cilindar sa vazduhom iz boce i cvrc, pušta vazduh na bloku na sve strane. O ring na ventilu gledao i pod lupom, ne primećujem nikakvo oštećenje, takodje i oprugu ventila i ventil odokativno izgledaju mi ok. Trenutno čekam Vitonove O ring-ove za ventil čije su dimenzije ID 1.5mm i CS 1mm, da vidim šta ce da kaže blok puške. Bojim se da se vazduh ne podvlači ispod čaure koja se nalazi na ulazu gde ventil ide i zato bih voleo da rasturim ceo blok tj "creva" koja idu u njemu, ali to neću da uradim dok ne probam sa O ringom za ventil. Vole bih da vidim i kako izgleda čekić koji ima kao neku sondu po kojoj se kreće. Ako neko ima sliku izvadjenog čekića Streamlinea neka okači.
U iščekivanju O ringa, čekam i neki savet. Enjoy :D
Evo i slike bloka koji je iz jednog dela i sastavnih delova na njemu.

Nije mi bas jasno kako se ventil moze naci u plenumu ako ima iole pritiska u pusci, a sad sta se odvrnulo i kako ne bih ulazio u to. Sto se tice toga sto pusta, ocigledno nesto nisi dobro slozio, ako vec gumica nije ostecena nigdje.
Ne znam koja je gumica u pitanju, jesi li siguran da ce Viton biti dobar izbor, ja mislim da najvise ima prednosti za pumpe jer izdrzava dosta vise radne temperature nego klasicne Buna 70 gumice.
I zadnje, garancija ako ima dobro je, s obzirom da si mijenjao regulator i rastavljao pusku. Pozdrav

Nisam siguran da je pravi način ispuštanja gasa iz cilindra pucanje na suvo do 0 bara. Pritisak u cilindru na neki način "vraća" ventil uz saradnju sa oprugom, pucanje na manjem od predvidjenog pritiska izaziva prevelik hod ventila. Blok sa strane ima rupu, čak mislim sa obe strane, u osi sa telom ventila i 99% sam siguran da se kroz nju uz pomoć šila ili nečeg adekvatnog može izvršiti potisak ventila i ispuštanje gasa iz cilindra, ako akcija nema mesingani kontrolni šaraf kao Wildcat npr.
Probaj da nategneš pušku pa da je onda puniš, ponekad je dovoljno naleganje čekića na ventil i kada je puška skroz prazna, vazduh iz cilidra direkt beži kroz ventil na cev.

Interesantna razmišljanja, LSD... pardon SMD ;) složeno je onako kako treba po uputstvu. Najbliže rešenju je čini mi se Sandro, kao i obično vrlo logično razmišljanje što se tiče natezanja "Švedjanke", jer očigledno da nema pravog rešenja dok se ista propisno ne nategne :D. E izgubiše moji favoriti u fudbalu od Engleza. Ozbiljno Sandro, upravo se to dešava kod mene na pušci, vazduh iz cilindra direkt beži kroz ventil na cev, probaću obavezno da je prvo repetiram pre nego što počnem da je "punim" :lol:. E da umalo da zaboravim, Sandro video sam tvoju povredjenu nogu, želim ti što brži oporavak i da se nadješ ponovo u sedlu i jašeš...

Koliko znam na FX puskama su "floating" odnosno plivajuci cekici tako da natezanje nema uticaja ventil...

Samostalnim prepravljanjem puške se gubi garancija.
Pucanjem do 0 bara se oštećuje puška (ventil, vrata ventila, itd...).
Sve fx puške imaju slobodan čekić, tako da nikakvog napona na ventilu (od strane čekića) nema.

Nisam znao da se puska ostecuje ako se puca do 0 bara. Jel to na svakoj pcp ? cz ima adapter za ispustanje cilindra.. kako je kod fx-a Vojo ?

Na nekoj više na nekoj manje... Nikako ne valja pucanje bez pritiska. Cz ima drugačiji ventil od fx-a. Vrata ventila na fx-u su nežna (najslabiji deo ventila). Mali aluminijumski prsten sa o ringom, koji se bez pritiska lako pomeri pa ga udarac čekića po ventilu još lakše ošteti. Oštećenje ne mora da se vidi, dovoljno je da se prsten malo iskrivi pa da ne funkcioniše kako treba.

Neke fx puške imaju šraf za ispustanje pritiska neke imaju ventil na cilindru pa nema ni potrebe da se ispusti vazduh. Sve imaju "rupicu" koju je Sandro pomenuo. Problem sa "rupicom" je što se guranjem metala kroz nju skida eloksaža i nagrđuje aluminijum.

Komplikovanije intervencije je uvek najbolje i najjeftinije prepustiti stručnom licu.

Upravo tako Vojo, probao sam sa natezanjem kao što je Sandro rekao i nije uspelo, blok i dalje obilno curi. Čekam da probam da nataknem i tu gumicu na vratu ventila da vidim šta će da se desi, ako ne uspe onda moram da kupim kompletan set ventila. Verovatno, je kao što kažeš oštećen vrat ventila koji se golim okom ne vidi. Jednom prilikom si mi rekao da ne čačkam ništa oko bloka puške i tu sam te poslušao, nisam dirao apsolutno ništa, čak ni u onim rupicama gde se vidi kako čekić naleže na ventil ništa nisam gurao da bih izbacio vazduh iz cilindra. E napravio sam grešku što sam pucanjem u prazno izbacivao vazduh i najverovatnije oštetio ventil.

Users who are viewing this thread

Back