FX user manual nejasnoce

Petar021

Member
Kao i svaki normalan covek, user manual citam u dokolici na wc nakon duzeg vremena koriscenja proizvoda. I gle tamo kazu dve meni ne logicne stvari. FX puske u pitanju.
Prva je da se kocnica koristi kad je puska repetirana, a druga da nije pozeljno pucati kada pritisak padne ispod podesenog na regulatoru, jer moze doci do ostecenja...
Ne kapiram sta je problem sa kocnicom kad je to poluga koja funkcionise nezavisno, a ni sta je problem kad padne pritisak sem sto gubimo brzinu i snagu...

Ne znam, laik sam u celoj toj prici, ali mi pada na pamet da, kada zakocis pa onda repetiras, ne znam da li se ostecuje kocnica...kod mene npr na WC kocnica ne funkcionise, cak mi se desava da kada je zakocena pa se repetira, a onda je otkocis, ona opali bez da si pipnuo okidac. A mislim da je bas iz tog razloga. Zato sa mojom, samo ja rukujem, ni zeni je ne dam... mada mi pada na pamet da je dam tasti da proba :):):)

Ne kapiram sta je problem sa kocnicom kad je to poluga koja funkcionise nezavisno,

Нису независне, седло окидача зависи од кочнице, ако је кочница "подметнута" испод истог, не можеш повући окидач. А ако седло окидача није подигнуто (ако није запет чекић) не можеш ни закочити пушку. То је и један од начина да (ако се заборавиш) провериш да ли је пушка запета. Мени (заборавном) то баш добро дође.

ni sta je problem kad padne pritisak sem sto gubimo brzinu i snagu...

Нема никаквог проблема.

Ne znam, laik sam u celoj toj prici, ali mi pada na pamet da, kada zakocis pa onda repetiras, ne znam da li se ostecuje kocnica...kod mene npr na WC kocnica ne funkcionise, cak mi se desava da kada je zakocena pa se repetira, a onda je otkocis, ona opali bez da si pipnuo okidac. A mislim da je bas iz tog razloga. Zato sa mojom, samo ja rukujem, ni zeni je ne dam... mada mi pada na pamet da je dam tasti da proba :):):)

Сврати да ти покажем како то наместаш.

Na crown kočnica radi i kad je repetirana i kad ne isto. Koči:)
Nebitno...vazno je da koci kad je puska repetirana. To je osnovni sigurnosni mehanizam,ako si napunio pusku,a nesto te je sprecilo da gadjas, zakocis, zavrsis to i onda kad si siguran ispucas dijabolu....takmicarske puske nemaju taj mehanizam jer se pretpostavlja da se tokom takmicenja nista ne desava kad napunis pusku,sto bi odlozilo izbacivanje dijabole. Ali mi smo amateri,i sve ostale puske imaju kocnicu upravo radi zastite...i to je dobro...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Desava se i tokom takmicenja itekako nesto sto poremeti koncentraciju strelca, nakon punjenja i repetiranja puske. Takmicarske puske imaju nesto jos bolje od klasicne kocnice, za ovakve situacije, a to je dry fire sistem, koji blokira izbacivanje vazduha iz komore, a samim tim i dijabole, a omogucava okidanje i repetiranje na prazno… Znaci, napunio si pusku, pogledas kroz diopter i vidis da nisi dovoljno miran, kliknes na dry fire i okines u prazno. Ponovis jos koji put, dok se ne vratis u koncentraciju da nastavis mec. Kada si spreman, kliknes na fire, i prilikom sledeceg okidanja dijabola izlece iz cevke 🙂

Takmicarske puske imaju nesto jos bolje od klasicne kocnice, za ovakve situacije, a to je dry fire sistem, koji blokira izbacivanje vazduha iz komore, a samim tim i dijabole, a omogucava okidanje i repetiranje na prazno…🙂

Тај систем је направљен за 7.5 џула како би стрелци вежбали окидање. Не блокира избацивање ваздуха ваћ чекић. То је једноставна полуга која се (када је ангажована) постави испред чекића и чекић ивицом удара у њу. Са 16 џула то може да направи оштећење на чекићу које после током експлоатације може да доведе до већих осцилација у брзини па и да оштети канал којим се чекић креће.

Moje ne-takmicarske, jeftine (Norica Titan i SGS WF 600P, 7-8 Dzula) i ne-takmicarska Ekol Ultimate ES635 - sve tri imaju "rucnu kocnicu" okidaca koju strelac moze de/aktivirati po zelji, bilo da je puska repetirana ili ne.;)

Users who are viewing this thread

Back