Stigla iz UK dva kraca ekstendera za paintball bocu, bio sam u pravu moraju oba da se stave da bi mogla boca da se usrafi bez izmena na potkundaku.
Usrafio sam adapter (CO2 na paintball) pa ova dva ekstendera, pa krenuo bocu, ali ne moze - smeta nipla za punjenje. Smorih se, dok sam razmisljao kako da skinem cev (video sam da su neki to radili pri konverziji), setih se da mogu tu niplu da odvrnem. Tako da sam ju vratio posle uvrtanja boce. Napunio bocu do skoro 3000 psi (200 bara), opalio probni i radi. Ostavio preko noci, nije popustio pritisak. Racunam da mi je prvo majstorisanje sa HPA uspesno zavrseno.
Danas sam testirao i novi sto (konacno sam se naterao da nabavim taj obavezni deo opreme), ispalio sam 8 okvira JSB, pola 0.51g i pola 0.547g. Prvo po jedan okvir u jednu 5cm metu na 30m, posle sam probao u WRAB metu na 25m. Prvi rezultat je OK, CTC 15mm sa ponekim flajerom, drugi nije - pucao sam sa holdoverom i tu sam los (oko nije naviklo, oslonac nije stabilan, nemam praksu). Sad sam video da WRAB metu nisam ni slikao.
(Na zadnjoj meti jedna dijabola je van kruga - probao sam zunzaru da poklopim. Pogodio sam 1mm ispod. Moguce da sam je i okrznuo. Inace propala je prva daska na meti pa dijabole cepaju metu. Moram da zamenim prvi od tri sloja mekih dasaka. Skroz je druga prica sa metom od tvrdih dasaka - poklopac stare hrastove bacve - PCP 5.5mm jedva da utisne dijabolu.)
Merio sam brzinu sa mojim hronijem sa Alija, koji oko 15% manje. U odnosu na CO2 na 20°C, HPA na 1100 psi (75 bara) daje cenim 15m/s vise. To je sada oko 250 m/s sa 0.5g dijabolom. Puska je solidno precizna na 30m. Probacu na 50m, ko zna, mozda iznenadi.
Zadovoljan sam rezultatom. Bilo je komplikacija. Ostaje za razmisljanje:
1. Da li nabaviti regulator sa vecim pritiskom, recimo oko 100 bari? Jacu oprugu cekica sam nabavio.
2. Da li napraviti izjedna adapter i ekstender sa efikasnijim protokom vazduha koji bi imao ulogu power plenuma? (Ne znam da li to ima smisla, procitao sam tu ideju na nekom forumu.) Sada vazduh od regulatora do ventila prolazi kroz tri spojena elementa sto nije efikasno. Ako neko ume i ima volje da napravi ovo izjedna neka mi se javi, ili znate ko bi to mogao napraviti.