Hamster u kućnoj varijanti ili nekoj boljoj....

SrpcheTheGreat

Well-known member
Od kad sam zablesio u livadsko-pucački segment ovog našeg hobija, čitaj Field Target , sve mi se više pažnja usmeravala na jedan meni potpuno skrajnut dodatni pribor za pušku, a to je upotreba neumornog pokretača plastičnog točka, tj hrčka, alijas hamstera. Kako na forumu uopšte nema teme o ovoj korisnoj stvarčici, evo prilike da, ko ima ideja, podeli sa ostalima svoje zamisli i kreacije. Meni je samoincijativno pripala ta čast da otvorim ovu temu, pa ako me se sete, sete, ako ne, nema veze, ja sam samo radio svoj posao… Elem, još uvek mi je najinteresantnija priča iz kućne radionice (bata Zare rasturaj, Nemanja bajc u ruke..), a ovde ima podobro nadarenih majstora što amatera, što profesionalaca, pa ko velim, da se porazgovaramo. Mislim da sam u pravu kada kažem da za većinu pušaka koje koristi ovde prisutna mnogoljudna raja, ne postoji mogućnost kupovine fabričkog hamstera ni u after market kombinacijama, pa samimi tim ko se upusti u avanturu nabavke, a nema Waltera, Anšica ili FWB, ali u pcp varijanti, gde je izbor dosta dobar i skup (da izvineš), skoro sigurno je osudjen da se bakće sa nekom modifikacijom, doradom ili ti prilagodjavanjem glavnog predmeta ove priče, da bi mogao da ga namontira na svoju ljubimicu. E pa baš zbog toga, poslednjih meseci sam poprilično trošio svoje vreme krajnje zaludno za moje ukućane, a vrlo korisno za moj alter ego, pokušavajući da napravim neku imitaciju hamstera konkretno za FWB 300. Pošto je to dosta teška puška, prvi pokušaj koga je činila letvica širine 3cm i debljine 2cm nije bio adekvatan, jer tako uzana površina pri držanju puške sa optikom u dužem vremenu dovodi do vrlo neprijatnog bola u šaci.
Start2.jpg

Bilo je tu još nekih varijacija na temu, ali ni to mi nije leglo
Podest1.jpg

I pošto sam ja čovek, jelte, od svojih 100 i kusur kila, sa ručicama ne baš malim, opredelio sam se za debljinu letve koja je širine kundaka, a to je 4,5cm i odradio kako sam umeo…
Dakle, ubodna u ruke i odsekoh ničim izvavano prvog sirotog malog…meni nekako najfunkcionalniji oblik (rezultat gledanja po netu raznoraznih hamstera). Taj deo će biti hamster za stojeći stav.
H1.jpg

Začuh tihi vapaj testere mi moje: Upali me, reži kolko ti duša ište.…I odrezah i drugi dodatak, koji će biti za FT mod. Po mom mišljenju, a i mnogih mnogo verziranijih od mene, u FT je visina hamstera dosta bitna, i poželjno je izvući iz nje maksimum.
H2.jpg

U prvog hrčkića sam ubušio dve rupe za šraf prečnika 8mm, dužine 8cm, proširio za glavu šrafa, kako bi prošla kroz drvo do željene dubine
Hamster gornji
Ham1.jpg
Ham 4.jpg

U donjeg hrčikća sam ubušio rupe za šraf promera 6mm, dužine 3cm.
Hamster donji
Ham 2.jpg
Ham 2a.jpg

Od aluminijumske cevke prečnika 16mm isekao sam dva distancera dužine 2cm
Distanc.jpg
Ham 4d.jpg
Ham 4c.jpg

Da se distanceri ne bi pomerali, njihovo ležište se ubuši za 1mm, tako da kada se pritegnu, ostaju u mestu.
Ham1.jpg

U kundak puške ubušio sam dve ugradne matice za drvo promera 8mm.
Kundak.jpg

S obzirom na težinu puške, 8mm šraf na prvom glavnom nosećem hasmteru, daje sasvim pristojnu stabilnost I čvrstinu, tanji šraf mi je delovao suviše slabo.
U prvi hamster takodje sam ubušio dve ugradne matice promera 6mm, za spajanje drugog.
View attachment 4

Za drugi hamster, promer šrafa od 6mm je sasvim dovoljan, jer on nije u neposrednom kontaktu sa kundakom i ne nosi punu težinu puške, već je posredno opterećen.
Kada se to spoji dobije se visok stabilan I vrlo masivan hamster, koji se meni svidja I deluje sigurno.
Ham 3b.jpg

Dakle, potreban material: letva 4,5x4.5 obradjena. Par šrafova sa ugradnim maticama od 8mm, par šrafova sa ugradnim maticama od 6mm. Za ubušavanje drveta, uzima se burgija 1mm manja od promera navoja matice. Potrebno je voditi računa da se pogode rupe u kundaku I u hamsteru. Zbog toga j bitno pre svih operacija šmirglanja I oblikovanaj hasmtera, ubušiti rupe, jer su sve komadne ivice pod pravim uglom I jasno definisane. Cena svega oko 600dinara (metar letve I šrafovi sa maticama)
Stav1.jpg
FT 1.jpg

(Mislim da ću se poigrati još malo sa bojom, tačnije ići će u crno)
Ova skalamerija sada ide na probu. Bez obzira što izgleda glomazno, težina ovog hamstera je oko 200 gr.
Ako se pokaže kao dobra na livadi i njivi, ostaje, ako ne, zna se…svi putevi vode u Rim. Ako krenem, stići ću, kad tad….

Evo još jedne ideje, ako nekoga bude zanimalo. Ovaj hamster je za malo lakše puške, npr do 3kg. Materijal koji sam koristio je set za mehanizam za kauče I trosede, tačnije za ugaono vezivanje okvira kreveta (ima ga u radnjama sa okovom za nameštaj, košta oko 250dinara).
Klik5.jpg

Osim toga, potrebna su dva šrafa sa mehanizmom za brzo skidanje točka na biciklu,
Šraf.jpg

i bravica za prozore (takodje u radnjama za okov),
Klik2.jpg
Klik3.jpg

Ovaj deo mehanizma, koji je iskoristljiv treba pecnuti var aparatom, da se ne bi otvarao kao štipaljka pri ugradnji (što mu je inače osnovna funkcija, kada se ugradi na prozor)
Klik4.jpg

i dva šrafa 6mm promera dužine 4cm, dve stop matice i četiri rebraste podloške.
Ukupna cena ovih delova je oko 800 dinara.

Spajanje je jednostavno.
Klik6.jpg
Klik7.jpg
Klik8.jpg

Gotov proizvod
Klik9.jpg
Klik10.jpg

Stezanjem stop matica, i srednjih šrafova na mehanizmu, učvršćuje se ceo hamster u željenom položaju.
Možda vam se sve ovo učini bez nekog velikog smisla, a možda nekom bude od koristi. Moram i da se ogradim. Nisam ja neki esteta, ali ono što napravim, ne puca, traje i funkcioniše. Da imam alate i mašine, sve bi bilo možda drugačije, ali moja radionica je terasa. E sad, ako gospodja raširi veš, nema šmirglanja, farbanja, brušenja i slično, dok se veš ne skloni.(A mi što volimo da smo čisti, pa samo peremo, peremo, peremo…) E zato sam ja,dragi moji čovek u tihoj patnji kad me uvati neizdrž za ubodnom ili Dufiksom…

Odlicno napravljeno, svaka cast.
Ali jedno pitanjce, zasto mislis da za puske koje koristi vecina ovdje nije moguce nabaviti hamster i podesivi mehanizam?
Svi ti hamsteri i mehanizmi se mogu montirati na doslovno svaku pusku, iz nekog mog iskustva.
Te puske nemaju s donje strane "utor",ali vrlo jednostavno se usarafi, odnosno pricvrsti mali "plate" za samu pusku, i onda na to montiras koji god meganizam i hamster zelis.

Naravno da je to moguce. Ja sam usmerio pricu na neku drugu stranu. Do sada ne videh u nasim radnjama ni jedan hamster, sto znaci da isti moras naruciti,, a cene su prilicno visoke, kad se uracuna postarina i sve ostalo, kao i mogucnost da to uopste mozes naruciti. Nismo svi ovde istih materijalnih mogucnosti, a volimo puftalice. Znamo da postoji veliki broj uglavnom "dedicated" tj posebno za tu pusku (Walter, Ansic, FWB) pravljenih hamstera, koji takodje nisu ni malo jeftini,a i nemamo svi te puske jer je to takmicarska klasa. E sad, ako neko zeli da na pusku od 200evra montira hamster od 100 evra, onda u redu. Moji motivi su da se prodje sa sto manje novca do nekog zadovoljstva, jer onda ostaje jos novca za neko novo

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Bukvalno obožavam ovakve teme, pogotovo kada se odnose na neke, rekao bih "zanemarene" i skrajnute delove opreme, a koji znatno olakšavaju gađanje.
Na žalost, hamstere niko kod nas ne uvozi niti prodaje (naravno, mislim na zvanične uvoznike i maloprodaje), da li zbog visoke cene ili slabog interesovanja ne znam, pa ovakve objave imaju nemerljivu vrednost.
Takođe bi skromno dodao, da hamster ne pomaže samo kod Field target pucanja (tu je nezamenjiv i neophodan), već i kod pucanja iz stojećeg stava, pa čak može pomoći i kod Benchrest pucanja. Isprobano i provereno na ličnom primeru.

Walther-hamster-rizer-sm.jpg

Pratim temu, ovih dana sam baš razmišljao o izradi nekog hamstera u domaćoj radinosti.
Inače sam nabavio od druga sekretara Kircana pravljen u 3D štampi i zadovoljan sam, ali sam razmišljao da pravim neki od aluminijuma sa mogućnošću brzog podešavanja ugla. Videću hoću li uspeti u svojoj ideji.

Ovaj drveni Srpchetov mi se sviđa, još kad bi se uklopio bajc da bude sličan boji puške i idealno.

Sent from my RMX3370 using Tapatalk

Da kompletiram ovu priču sa svoje strane, testirajući visinu koja mi najviše odgovara, došao sam dotle da sam izbacio distancere, direktno pričvrstio hamster na kundak i dobio ukupnu visinu od 9cm kod štitnika obarače(sa oba dela), što mi je sasvim ok. Osim toga, širina od 4,5cm, koje je jednaka širini kundaka, olakšala mi je rukovanje puškom u tom smislu, da je ista površina oslonca i pri pucanju BR mete, tako da mi ostaje samo da pričvrstim nastavak hamstera, kada izadjem u prirodu na FT. I naravno, boja je promenjena, za sada...
Fwb1.jpg
Fwb2.jpg

:) Super se ti zabavljaš...i ja sam pravio više različitih hrčaka...
Ovo mi deluje malo pre glomazno,mislim na dužinu napred.Možda da ukloniš deo koji ne koristiš osim ako u nekim prilikama i prednji deo ima funkciju.Naravno,ti si gabaritan pa naj bolje znaš koliki ti treba(😀mislim na hrčka)

Ja bas hteo da ti napisem za visinu hamstera, da mi se cini da je previse, ali si ubrzo dosao i sam do tog zakljucka, empirijskom metodom 🙂
Izgleda dobro, za stojeci stav i diopter maltene sam siguran da si pogodio, a cini mi se i opcija za FT da ce biti ok.

Kolega Srbo svaka cast na entuzijazmu, umecu a pre svega na poznavanju delova kauca i prozora. Jedva cekam da probamo uzivo kako funkcionise i kako ce se pokazati u terenskim uslovima. Veurjem da ce opravdati ocekivanja male skupine strelaca / drvo-preradjivaca koji uzivaju i u ovoj strani hobija.

glale said:
:) Super se ti zabavljaš...i ja sam pravio više različitih hrčaka...
Ovo mi deluje malo pre glomazno,mislim na dužinu napred.Možda da ukloniš deo koji ne koristiš osim ako u nekim prilikama i prednji deo ima funkciju.Naravno,ti si gabaritan pa naj bolje znaš koliki ti treba(😀mislim na hrčka)

Dužinu prvog dela sam morao da postavim tako, jer je raspored rupa za montažu to diktirao na samom kundaku, zbog debljine drveta i mogućnosti da ušrafim maticu. A drugi deo je prosto pratio simetriju. Meni iskreno nije glomazna, jer ja sam vazda voleo da budem Terminator, pa ko velim da pustim mašti na volju.BTW večeras sam probao gadjanje iz stava sa oba dela i tačno mi ta visina omogućava da mi lakat legne na kuk vrlo stabilno...ma sve je to individualno. Uostalom...ostaću slobodan, neću se vezati, važno je samo dobro se zezatiiii....

Kolega Srbo, šešir dole za projekat, a bogami i za prezentaciju. Uvod, razrada, detaljna ilustracija, Terminator, inspiracija, sve je tu...
Lično -ohrabljenje za svaki samovski projekat- najgore što može da se desi, je da nam ne uspe, ali onda počnemo novi.

ham 0.jpg

ham1.jpg

ham3.jpg

ham2.jpg

Današnjom probom, za potrebe livadske lige, stav stojeći - baš leži, stav klečka - pa, potrebna vežba, sedeći stav - vežba, ali intenzivna, zbog smanjenja mase strelca, takođe potrebno pokretni/štelujući hrčak. Novi projekat...

Drago mi je da je kolega Csaba predstavio svojih ruku delo. Isekao je kundak i sve namestio kao da je pripravnicki odradjivao u industriji namestaja Zarko Zrenjanin. Puska je dobila sasvimd rugu dimenziju sa ovim kundakom.

Ovde je bilo ozbiljne prozivke mene od strane Glaleta. Ja sam sve mogao da ocekujem,ali od njega stvarno nisam. Smeta mu moj hamster sto je glomazan, nekako ne ide, on bi ovako, on bi onako...naravno, kad te neko toliko provocira, moras da reagujes... Evo ti jos varijanti, mogu da menjam po zelji...

68e1e2cb69a1465224e9f4d100c53a8d.jpg

fa07f6189ea18643f454b935679bf49c.jpg

Naravno da sam se salio za sve prethodno, nije me mrzelo, jedno prepodne, opet malo na terasi, (nema cistog vesa, moze da se smirgla)... eto moze na razne nacine, vazno je postici ergonomski efekat..

Kolega Chaba je do sada prikazao extraordinarne sposobnosti u kucnim kreacijama, sto posebno pohvaljujem...priznajem da stalno kradem od njega varijante i seme kucne delatnosti, ali nekako mi ne ide tako dobro kao njemu

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

:) Naravno da nije prozivka,samo sugestija.Kad gledam fabričke,elegantne,nadasve preskupe hrčke za ft,uočava se minimalizam sa velikom fleksibilnošću podešavanja.Pravio sam tri komada ali za stojeći stav bez mogućnosti podešavanja po visini.Taj sistem za podešavanje jednostavno nisam u mogućnosti da napravim tako da izgleda pristojno i bude funkcionalan...Čini mi se da mi je ovaj model najbolje ispao ali nedovoljno dobar za ft.
20230418_085516_copy_1200x1600.jpg
20230418_085525_copy_1200x1600.jpg
20230418_085622_copy_1600x652.jpg

Šalimo se naravno bata Glale i ja. Jedini problem, bar meni, kod fwb, znaš i sam, je težina puške. Ja sam stalno u panici da će nešto da se izvali, slomi, pukne ako je težina u nekoj tački velika. Zato sam se igrao sa ovim širokim bazama. Uz to, i ruka mi bolje prihvata širi profil hastera, nego užu varijatnu..imam i takva, samo 3,5cm i 2cm debljine, ali žulja malo u ruci psole dužeg gadjanja...to je muka...btw ovaj koji si ti napravio je baš elegantan, meni se takvi jako svidjaju, odlično mogu da se urade od pragova za vrata, ili starog parketa, to je kvalitetno i čvrsto drvo...Pretpostavljam da je ovo na hamsteru nosač za UIT šinu...

:) Hrčak je napravljen od laminiramog drveta(u narodu poznat kao Blažujka),širine je kao što je širina kundaka fwb 300s i 601.Nosač sam napravio od aluminijumskog nosača korpe na biciklu🙂.Išao sam standardnu obradu nosača za UIT šinu kako bih ga mogao lako montirati i prebacivati između fwb300s i fwb601.Kao što sam pisao,kad sam ga pravio bio mi je na umu stojeći stav.Eee,sad,jbg,za ft nije krajnje rešenje al donekle može da posluži...Za ft mi je u planu koristiti hammster sa podešavanjem sa 3d štampača koji mi je poklonio naš "sekretar mesne zajednice"...

Streljaštvo kao hobi ne nudi samo zabavu u pucanju već omogućava i onima koji nisu bili dobri u tehničkom obrazovanju da probaju da to poprave. Pre par dana sam rešio da napravim hamster za peruna sa kojim planiram da pucam HFT. Pošto sam imao malu količinu eopksi smole koja je stajala već par godina u garaži, rešio sam da je upotrebim, napravio sam kalup od drveta, obložio ga najlonom, ubacio dijabole od 4,5mm od 7.62, neke nosače optike par čepova piva, o ringove. i izlio smolu. Međutim od stajanja valjda je požutela, i dalje je to transparentno ali ima neku boju kraft piva.
Zatim samo obradio testerom to parče, ošmirglao i ispolirao.
U kundaku Peruna sam ubacio 2 ona pimpeka za drvo u čega mogu da se šrafe šrafovi (ima slika pa će vam biti jasnije o čemu pričam)
uzeo 2 spacera koja sma naručio iz kine, šrafove M5 * 60 i sastavio sve.
Kako je ispalo ne znam. Treba probati praktično pa ću onda znati da li je uspelo ili ne.
U svakom slučaju lepo provedeno vreme u garaži sa alatom.

Sportski Pozdrav - Zdra'hamster 4.jpghamster 5.jpghamster 3.jpghamster 1.jpghamster 6.jpgo

Users who are viewing this thread

Back