Hatsan AT44-10 Long u kalibru 6,35 mm (295 m/s)

Daweed

New member
Zdravo svima, gledam da uzmem PCP pusku za neko dalje gadjanje od 100 do max 250/300 metara a da mi budzet ne predje nekih 1000 evra sa sve optikom i ostalim dodacima, i najbolji izbor koji sam nasao je ova puska. Zanima me vase misljenje i iskustva vezano za ovu pusku ili ako neko ima bolju preporuku. Hvala unapred!

Pozdrav kolega
Ovde u svetu PCP pusaka ima jedno pravilo, nepisano doduse.
Sto je veca daljina to su veci troskovi.
Za 25m i 50 moze da posluzi i jeftinija, optika puska.
Sa jeftinijom optikom nece se ni videti pogodak na 100m a pitanje je i koja ce biti preciznost puske na tim izazovnim daljinama.
Sama puska je bas star model, koga je mozda malo vreme pregazilo, ali fercera. Predlazem da prvo dobro prelistate forum, da vidite sta su ljudi sve pisali o LR gadjanju, sa kojim puskama i opremom.
Opet dosta zavisi ta bi gadjali, ako je u pitanju stari frizider, sto da ne.
Ako je u pitanju gong od 20cm precnka - mmmmnj ne verujem bas.

Naš drugar i kolega Ledeni ima Hatsana u kalibru .22 i puca izuzetno uspešno na velikim daljinama. Ali... (uvek to ali), taj Hatsan je ozbiljno tjuniran da bi bio sposoban za takve izazove, plus je Ledeni iskusan i odličan strelac. Generalno, za te daljine koje tebe zanimaju, puška mora biti i kvalitetna i dobro podešena, a optika kvalitetna. Na žalost, teško je naći i jare i pare. Zato bi drugarski savet bio isti kao i druga sekretara Kircana: prelistaj forum, dobro razmisli za koje svrhe bi želeo da kupiš komplet puška/optika, proveri dubinu džepa, pa da onda razmatramo dalje opcije.

Nakon 2h gledanja i razmatranja opcija, dosao sam do malo skuplje odluke koja ce vrv sacekati par meseci do godinu dana, ali bar znam da se necu zajebati. Odlucio sam se za FX Panthera 700 jer je ta puska stvarno nesto posebno i do malopre nisam znao da postoji, jeste 2k evra ali opet mislim da vredi svaku paru i dace mi najbolji osecaj tog long-range pucanja za kojim patim jos od kad sam bio klinac

i sada pocinje tvoja psihicka golgota
samo hrabo sine moj, koracaj ne okreci se
u medjuvremenu ces jos 3 puta promeniti odluku
jer nisi svestan na primer postojanja uragana, katrana
zatim novog fx koji izlazi
ja sam puske snevao godinama
i dalje sam polu srecan (ako je to uopste izraz)

i dalje sam polu srecan (ako je to uopste izraz)
Vrlo moguce, al do tad cu svakako da odvajam pare i da razmisljam o jos opcija, da li je uopste moguce da postoji nesto bolje od Panthere?

Last edited by a moderator:
Stvar je u tome što verovatno postoji, zapravo skoro sigurno postoji. Ima par modela, neki su već spomenuti, a neki nisu. U svakom slučaju prvi korak si već napravio odustajenjem od kupovine Hatsana za LR. Sada polako sakupljaj iskustva i evriće. I ne brini - svi smo prošli tu fazu, a neki je prolazimo i dalje. Kad uđeš u kolo, nema izlaska. ;)

Очигледно да си се залетео, полако, пробај неколико различитих пушака да би знао шта хоћеш и шта би могао да очекујеш. Овде ће ти свако помоћи ако желиш.

Па да...
"Квантни скокови" су сад веома популарни! Од хасана смо у једном кораку дошли до пантера! 😂😂😂

Шалу на страну, из колико ПЦП пушака си до сада пуцао?

Па да...
"Квантни скокови" су сад веома популарни! Од хасана смо у једном кораку дошли до пантера! 😂😂😂

Шалу на страну, из колико ПЦП пушака си до сада пуцао?
Iskren da budem nisam pucao iz PCP pusaka do sad, verovatno ste svi u pravu da sam se zaleteo previse al eto sta da radim kad sam napaljotka :ROFLMAO: Zaleteo sam se za FX Pantheru jer po onome sto sam video dace mi najblizi osecaj pravog long range pucanja tj sa vatrenim oruzjem. Ta disciplina me je uvek zanimala i facinirala da neko sa 1-2km razdaljine moze da pogodi metu, a posto je nas zakon za oruzje ocajan ne vidim kako cu ikako moci da ispunim taj svoj "decacki san" sem sa nekom kvalitetnom vazdusnom puskom sa kojom cu moci da gadjam na nekih 300-400 metara. Sta vi kolege mislite i sta mi savetujete, da li je uopste pametno da tolike pare dajem za prvu PCP pusku, i koji bi bio najbolji nacin da udjem u ceo taj svet PCP pusaka i long-range gadjanja sa istim?

Za početak, primećujem da su navedeni rasponi (''od 100 do max 250/300 metara a da mi budzet ne predje nekih 1000 evra sa sve optikom i ostalim dodacima'') jako veliki - na 100 m će i neka ''entry level'' PCP puškica (čak i ''magnum'' springerica), čak i u kalibru 4.5 mm biti sposobna da napravi rezultat koji zadovoljava prosečnog ''plinkera''. Međutim, na 300 m, na nezaklonjenom i vetrovitom terenu, do punog izražaja dolaze kinetička energija projektila i druga njegova svojstva, pa će izbor puške i modela slug-a/dijabole biti mnogo ograničeniji.
Pomenuti kolega Ledeni, u svojim video materijalima nudi podosta korisnih sugestija u pogledu ''long range'' opreme:

t.ly/vgN0y

Pomenuti kolega Ledeni, u svojim video materijalima nudi podosta korisnih sugestija u pogledu ''long range'' opreme:

t.ly/vgN0y
a ko je ledeni? gde mogu da ga nadjem

Edit: hvala za link, nisam provalio da je od youtube-a

Eno ti adrese za browser-a gore (t.ly/vgN0y). Ledeni je stavio svoje video snimke na youtube, uglavnom sa tematikom ''long range airgun shooting''.
Edit: OK, ukapirao si.

Iako nemam iskustva u LR gadjanju dozvolicu sebi da ti ponudim moje skromno misljenje. Nije dovoljno ( a ni dobro ) voditi se samo tehnickim specifikacijama neke puske , video zapisima sa jutjuba gde vidis grupe pogodaka i slicno. Moras pusku koja te zanima da uzmes u ruke, da vidis kako ti lezi ( ili ne lezi ) , da malo "prodises" zajedno sa njom. A ovo ti kazem iz licnog iskustva jer sam se isto kao i ti zaleteo za jednu FX i bio ubedjen da je to to , bio spreman da budem rob banci godinu dana za nju, dok nisam otisao u Panim i kad sam uzeo taj model u ruke uvideo sam da mi lezi kao nakovanj na malom prstu stopala. Sva sreca nisam unapred podigao pare. A zato druga puno jeftinija puska mi je u stojecem stavu legla kao prirodna ekstenzija mog tela, nesto sa cime sam rodjen. Ali nisu to te specifikacije i taj kalibar u njoj... Dobrodosao u djavolje kolo :cool:

Vrlo moguce, al do tad cu svakako da odvajam pare i da razmisljam o jos opcija, da li je uopste moguce da postoji nesto bolje od Panthere?
Uvijek postoji bolje. No u klasi Pantere sam strijelac je onaj glavni dio puške.

Users who are viewing this thread

Back