Hawke Vantage 2-7x32 AO

Joca

Administrator
Staff member
Ovu malu optik(ic)u smo više puta spominjali na forumu, ali koliko vidim nemamo posebnu temu o njoj (ako imamo, javite, da ne dupliram), iako zaslužuje koju reč više. Malih je dimenzija i laka, a ima zaista odličnu sliku, koja je svetla, jasna, oštra i bez ozbiljnijih sfernih i hromatskih aberacija. Još jedan adut više je njena popularna cena.
Optika naravno, poseduje podešavanja paralakse kod prednjeg sočiva (AO - adjustable objective) i kreće već od 5m što je odlično. Podešavanje paralakse prilično dobro funkcioniše.
Na osnovu nekog mog ličnog iskustva tokom korišćenja iste, potencijalnim kupcima mogu reći sledeće:
zbog svog ograničenog uvećanja (do 7x) i njena upotreba je donekle ograničena. Za precizno pucanje na većim daljinama nije najsrećniji izbor. Prvo zbog nedovoljnog uvećanja, a onda i zbog relativno debele končanice (u pitanju je klasična MD končanica). Ona zaklanja malu metu na većoj daljni i samim tim onemogućava visoku preciznost.

reticle_mildot.jpg
Napomena: slika je više ilustracija i ne prikazuje realnu debljinu končanice, već samo vrstu.

Ali, nije sve tako crno. Ako volite da pucate optikom i na malim daljinama, može biti odličan izbor. Ipak, najbolje rezultate će dati u dve discipline: plinking i verovali ili ne, Field Target. Naravno, ovo nije istinska FT optika, ali ako je već imate, ili odlučite da je kupite, moći ćete da pucate sa njom FT sasvim solidno za skromne pare.
Što se plinkanja tiče, tu nema šta mnogo nepoznato. Za gađanje konzervi, jabuka ili gongova čak i na nešto većim daljinama je sasvim dobra i pruža dobru preciznost. Mene je, međutim, iznenadila njena upotrebljivost u Field Targetu. Nama amaterima, često je jako teško da držimo pušku dovoljno mirno, pogotovo u različitim FT stavovima. Veliko uvećanje dodatno pogoršava ovaj problem, do te mere da končanica bukvalno leti po celoj meti. Zato su u takvim situacijama manja uvećanja bolji izbor. Vidno polje je znatno šire, što automatski utiče na bolju preciznost i manje prividno pomeranje končanice, tj. optike. Pri tome, takozvani kill zone na FT silueti je najčešće dovoljno velik da ne zahteva ultrapreciznost, već postoji veća zona pogotka koja omogućava obaranje siluete. Probao sam je u Field Targetu, tako da ne pišem napamet, ali opet se ograđujem i iznosim moje lično iskustvo. Ipak, imajte na umu, da se u FT pucaju mete na različitim daljinama, tako da tu postoji još jedan važan detalj koji moram spomenuti: na udaljenim metama možete imati mali problem sa preciznošću i preciznim lociranjem kill zone. Kill zone je inače onaj otvor na meti kroz koji prolazi dijabola i udara u pločicu iza koja obara metu, tek da i to razjasnim(o).
Dakle, ova optika nije savršena niti univerzalna, ali će vam doneti puno zadovoljstva pod uslovom da niste baš perfekcionista i da vodite računa o svom budžetu.
Ako neko od vlasnika ove optike ima šta da doda, neka svakako piše svoje utiske.

hawke2-7x32ao.jpg

Last edited:
Samo par ispravki. Paralaksa počinje od 5 metara tj. 15 stopa. I cena odavno više nije popularna jer ih kod nas nema a koštale su oko 80-tak evra. Na stranim sajtovima su bile 80-100 evra ali uz sve dodatne troškove to izađe i duplo više.

Joca je lepo opisao ovu malu i dobru optiku. Ja je imam, kupljena namenski za springericu, na zalost samo jednom isprobana i upucana. Moj naslednik vise preferira pcp, tako da springerica nije vise kod mene, a ovaj mali Hawke mi ostao.
Moja dva najveca utiska kod te optike su njena mala tezina i male dimenzije, i izuzetno cista i lepa slika.
Uvecanje i koncanica su namenjeni manjim daljinama, a ima i podesavanje paralaxe koje lepo radi.
Sto se tice cene, odavno je sve poskupelo i to dobro, tako da o tome sta je bilo pre dve godine mozemo samo da se secamo…

Što se cene tiče, može se i danas naći povoljno, :) samo treba malo potražiti, mada opet ostaje pitanje šta neko podrazumeva pod povoljnim. U svakom slučaju, mislim da vredi svaku paru i da je bolji izbor od mnogih trenutno popularnih optika kod nas, naravno sličnih karakteristika.

Users who are viewing this thread

Back