HFT - pravila, uvod, razlika u odnosu na FT

Из мог досадашњег искуства, тачно подешена паралакса више утиче на бистрину слике, а правилан положај ока у односу на оптику утиче на тачност поготка. Ту је битна ставка онај црни круг који се појављује кад око није у добром положају. То је највећа разлика, јер код неких оптика је то мање изражено, а код неких се затамњење јавља и при минималном померању, што оставља мање простора за грешку. Еди и ја смо то једном поредили код Оптисана, Вектора, Дискаверија...

Paralaksa pored bistrine slike ima dosta uticaja na tačku pogotka što najviše dolazi do izražaja na većim distancama.Kako volimo streljaštvo i samim tim i preciznost moramo i tu stavku uzeti u obzir.
Takođe volim više optike koje imaju mali ,,eye box'' ili da ima mali otklon jer onda nas primorava da položaj oka u odnosu na okular bude uvek približno isti.
Pa dolazimo do toga da uglavnom lovne optike često imaju veći otklon ,ali i više rade na meti ali brže i lakše se nađe meta gde je pogodak potrebno plasirati ne baš ,,laser'' precizno.Takođe većina ,,skupljih'' optika pored ,,lepše,, slike daje i bolju dubinu iste i prikazuje dosta detalja i često ima manji otklon što sve u simbiozi opet olakšava posao strelcu i pomaže preciznosti.
Takođe sam primetio dok sam se igrao sa Khales 1050i FT da na uvećanju 10x i paralaksi podešenoj na 27 metara da mete od nekih 18m do 35m su u poprilično fokusu ali da kažem učenjem slike već prepoznajem kada je ispod 20m,kada je preko 30m itd. što u samom startu pomaže oko određivanja daljine u HFT maniru.Naravno ovo nije HFT optika.
Ali njena končanica ima i zanimljiv dodatak koji nije kalibrisan na 10x ali može pomoći.
Screenshot_20251025_141228_Chrome.jpg
Opet primetio sam da me oči više ne služe kao nekada i da kada sam umorniji oči vide drugačije i javljaju se greške.
Tako da ni kožne gaće ne pomažu.
Ali svakako treba učiti i vežbati ,pa ćemo sigurno biti bolji.

Posmatrajući greške izazvane paralaksom rešio sam da uradim nešto po tom pitanju. Kada je pralaksa podešena na HAWKE NOUTCR modelu na 20m, kada je meta na 40 kada pomeram glavu gore dole, greška je tolika da prelazi kill zone od 40mm. Što znači da ako nisam slučajno glavu namestio u centar a ne mogu znati jel jesam, mogu promašiti ni kriv ni dužan. Pomogla bi neka sprava koji bi obeležavala gde da postavim glavu ali ne znam da li je to dozvoljenu u HFT i da li bi moglo kod nekih čudnih poza.
Zato sam iz nezaslužene penzije vratio ovu optiku, Immersive 14*50
Osim što ima prelepu sliku, končanica ( jelkica)izgleda kao kostim naivne sobarice na moniki Beluči.
Pun pogodak u svakom smislu.
e sad tu ima jedan problem
objektiv je 50, pa nema preveliku dubinsku oštrinu., on umesto paralakse ima gumb koji služi za izoštravanje slike.
Tako da kada je podesim na 20m, na 8 m ne mogu videti pogodak dijabole, a i na 40 nije puno bolja situacija.
Dok ne sprovedem obilno testiranje neću znati.

Sportski pozdrav

Attachments

• viber_image_2025-10-26_14-30-14-802.jpg
    viber_image_2025-10-26_14-30-14-802.jpg
    176 KB · Views: 22
  • Screenshot 2025-10-27 at 16-38-09 Mildot extended ~ IMMERSIVE OPTICS.png
    Screenshot 2025-10-27 at 16-38-09 Mildot extended ~ IMMERSIVE OPTICS.png
    79 KB · Views: 21
U HFT-u dodaci opremi - podesivi "cheek raiser" i "rubber eyepiece protector" nisu dozvoljeni?
(nazivi ovih dodataka na srpskom jeziku meni zvuče vrlo rogobatno - "podesiva obrazina" i "gumeni produžetak okulara")

U nekom od mnogobrojnih različitih pravila koja sam pronašao na net-u kaže da je dozvoljen "custom" kundak, što bi značilo da "cheek rest" može biti prilagođen strelcu.

Da li je u tom slučaju dozvoljeno nešto ovog tipa:
Cheek raiser.jpg

На српском заправо звучи много пријатније и јасније, има смисла и не обавезује корисника тих додатака да ломи језик и говори речи које можда не разуме. То што смо ми језички закржљали па користимо 2000 речи к'о енглези друга је дијагноза. 😃

U HFT-u dodaci opremi - podesivi "cheek raiser" i "rubber eyepiece protector" nisu dozvoljeni?
(nazivi ovih dodataka na srpskom jeziku meni zvuče vrlo rogobatno - "podesiva obrazina" i "gumeni produžetak okulara")

U nekom od mnogobrojnih različitih pravila koja sam pronašao na net-u kaže da je dozvoljen "custom" kundak, što bi značilo da "cheek rest" može biti prilagođen strelcu.

Da li je u tom slučaju dozvoljeno nešto ovog tipa:
View attachment 20609
Dozvoljena je podesiva obrazina kao i zasena za optiku

U pravilia piše da krakovi na podesivom buttpadu ne smeju biti dublji od 63mm. Što se tiče sunshade, on sme da se koristi ako ne umanjuje objektiv. Takođe svi pokrivači za objektive, prednji i zadnji moraju stalno biti otvoreni.
Jakna ne sme da se koristi ali rukavica sme. Ovo su podaci sa WHFTA.
Pitanje je da li sme konac sa perom kao pokazivač vetra da se koristi.

WHFTO pravila su malo drugačija
tu dubina ne sme da prelazi 57mm
i nikakav pokazivač vetra nije dozvoljen,
U principu ja sam za što jednostavnija pravila.
sme podesiva obrazina i podesivi kundak pozadi jer svi imamo različite puške i neke su baš sitne da tako kažem.
i u principu to je to
rukavica može, jakna ne može
prostirka može

Last edited:
Ono sto sam po netu video tj procitao je da nki dozvoljavaju vetrokaze u vidku konca na puskama a neki ne.
Mene bune ove dve organizacije WHFTA i WHFTO. koja je razlika i kojim pravilima se treba rukovoditi?

pa razlike su neznatne, osim tih 6mm i pokazivaca sa koncem sve je ostalo isto. po meni sto rudimentarnija oprema i teraj.
Bukvalno ne znam ko je whfto a ko je whfta.
Mislim da nama nije to toliko ni bitno. Za pocetak da animiramo ljude ovde kod nas da nas se skupi bar 10-15 da se zezamo , pucamo i jedemo kobaje.

koliko sam skapirao whfta puca po engleskim pravilima

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back