Paralaksa pored bistrine slike ima dosta uticaja na tačku pogotka što najviše dolazi do izražaja na većim distancama.Kako volimo streljaštvo i samim tim i preciznost moramo i tu stavku uzeti u obzir.
Takođe volim više optike koje imaju mali ,,eye box'' ili da ima mali otklon jer onda nas primorava da položaj oka u odnosu na okular bude uvek približno isti.
Pa dolazimo do toga da uglavnom lovne optike često imaju veći otklon ,ali i više rade na meti ali brže i lakše se nađe meta gde je pogodak potrebno plasirati ne baš ,,laser'' precizno.Takođe većina ,,skupljih'' optika pored ,,lepše,, slike daje i bolju dubinu iste i prikazuje dosta detalja i često ima manji otklon što sve u simbiozi opet olakšava posao strelcu i pomaže preciznosti.
Takođe sam primetio dok sam se igrao sa Khales 1050i FT da na uvećanju 10x i paralaksi podešenoj na 27 metara da mete od nekih 18m do 35m su u poprilično fokusu ali da kažem učenjem slike već prepoznajem kada je ispod 20m,kada je preko 30m itd. što u samom startu pomaže oko određivanja daljine u HFT maniru.Naravno ovo nije HFT optika.
Ali njena končanica ima i zanimljiv dodatak koji nije kalibrisan na 10x ali može pomoći.

Opet primetio sam da me oči više ne služe kao nekada i da kada sam umorniji oči vide drugačije i javljaju se greške.
Tako da ni kožne gaće ne pomažu.
Ali svakako treba učiti i vežbati ,pa ćemo sigurno biti bolji.