Hladno bruniranje-sam svoj majstor

SrpcheTheGreat

Well-known member
Dakle ovako... na forumu je u više tema pomenuto hladno bruniranje, koje pojedini članovi istog vrlo uspešno primenjuju. Kao i oni i ja sam učio sa jutjubeta i više puta proverio u praksi. Ovde ću dati malo detaljniji opis tog procesa, sa namerom da pomognem nekome ko bi to radio, al se ne usudjuje ili nije siguran, ili veruje u vanzemaljce, ili ima strah od letenja ili ....malo sam se zaneo, sorry...
Nadam se da će nakon ovog pisanija, svako ko bude pročitao, moći da pristupi procesu, jer je relativno jednostavan (ne znači i trajan) i može da se ponavlja koliko vam srce ište...
Pa da krenemo -Vojislave @VojaDeen, tvoje toplo,pravo bruniranje se ovde ne pika, ti si profesionalac, ovo je za nas amatere i isključivo u kućnoj radinosti...
Bilo je to jednom davno u zemlji Srbiji...
...moja matora nemica (iz 1974) je bila tačkasto žvakana od strane njenog veličanstva rdje, nešto slično ovome (pošto nemam sliku, pozajmljeno od kolege @glale, radi ilustracije, sva prava zadržana)
Kor-1.jpg

Držana u klubu, svačija i ničija, dobro je pretekla. Naravno, osim rdje, skinuo se i fabrički brun, najviše pri vrhu cevi i na tegu, jer se tu, pretpostavljam najčešće i hvatala pri uzimanju u ruke ili odlaganju, već gde se odlagala.
Kor-2.jpg

Prvi postupak koji sam primenio (otkrio gore pomenuti kolega @glale) bio je da sa bakarnim novčićem (tom prilikom opredelio sam se za EU, pa sam koristio pet eurocenti) stružem tačkice rdje sa cevi uz prethodno premazivanje Balistol uljem. To nije dalo željene rezultate, jer je deo cevi sa skinutom farbičkim brunom bio i dalje pola siv, pola crn, dakle ružan, a ja kao ektremno lep čovek, uvek težim lepoti u okruženju. Zbog toga sam rešio da idem do kraja, pa šta bude ( a znao sam da neće biti ništa strašno, nego dajem dramski momenat ovom pisaniju). Dakle, nastavak na šrafilicu za kružne smirgle, šmirgla 280, pa završna 320, i skinut je fabrički brun do metala i koliko je uopšte moglo. Malo mašina, malo ručno. Ceo proces trajao je oko dva sata.

Kor 1a.jpg

Cist-1.jpg

Cist 2.jpg

Cist 3.jpg

Sledeći korak bio je da se sve to dobro očisti od ostataka šmirglanja (vrlo bitno!!). Prašina od šmirglanja je vrlo adhezivna i nevidljiva oku, ali pipljiva prstu. A u ovom slučaju, ne sme se pipati, tj.proveravati pianjem, da izvineš, prstom, jer ostaju otisci na metalu. U tom smislu, iskoristio sam higijenske rukavice (one tanke, plave, a ima ih raznih) i čišćenje vrlo uspešno rešio sprejom za pranje kočnica i paknova na automobilima ( ta mešavina ne smrdi i ekstremno se brzo suši). Ima je u svakoj auto radnji. Onda sam te prljave rukavice bacio u djubre ( jer se obično to i baca tamo) i drugim čistim rukavicama, dodatno iskoristio medicinski benzin i još malko brisao, sve dok mi čisto bela krpica nije pose brisanja ostajala čisto bela (logično...). Tek tada je metal bio spreman za bruniranje!!!
...setih se mudrosti jednog od predsednika SAD od onomad, msm da je bio Linkoln, koji je jednom prilikom izjavio: kada bih imao na raspolaganju tri sata da isečem jedno drvo, dva i po bi upotrebio za oštrenje sekire...(nije bitan LInkoln, ima i auto takav, ali lepo je rečeno...)
Kada je to sve bilo spremno, uzeo sam prethodno korišćene one čiste rukavice (bruniranje isključivo u čistim rukavicama raditi, hvatanje golim prstima može ostaviti delove metala na koje brun neće dobro hemijski odreagovati). U jednu malu posudu nalio sam deo tečnosti (ako se koristi direktno iz bočice, može promeniti hemijski sastav umakanjem četkice koja je bila u dodiru sa metalom), uzeo molersko – farbarsku četkicu, širine 1,5cm i krenuo da farbam metal. Brun se može nanositi i krpicom, ali je mnogo bolje četkicom, jer je količina nanosa uvek dovoljna.Krpicom se može desiti , da osim nanošenja i prebrišeta već nanesenu tečnosti, što otežava ceo proces.

Brunox.jpg

Metal se ne farba u bukvalnom smislu, tečnost se nanosi polako, ja sam uvek išao u jednom pravcu, npr od usta cevi ka sanduku. Istog momenta kada tečnost dodje u dodir sa metalom, on počinje da menja boju od svetlosive do tamno plave, skoro crne i to je hemijski proces. Tečnost se nanosi u debljini u kojoj god želite, cilj je da svi delovi metala promene boju i budu ujednačeni. Na nekim delovima, metal brže reaguje, na nekim sporije, treba biti malo strpljiv. Kada se brunox dobro naćapa (dozvoljeno je kupati se u njemu, nema ograničenja), metal, tj cevka ili šta se već bruniralo se postavi pod mlaze tople ili vruće tekuće vode (ne mora, može i ladna, al ja sam baš tako hteo) i sa tim mlazom, sav višak bruna spadne (u mom slučaju u lavabo, pa je posle bilo malo ribanja, da ne bi bilo gospodjinog zvocanja). Zatim se uzima Balistol ulje ( ima ga u svim lovačkim radnjama) i krpicom se dobro natopi cev.

Balisto.jpg

Kako se nanosi ulje, brun istog momenta postaje ujednačeno crn (takodje važan momenat). Kada se cev dobro naulji, ostavi se bar 8 sati da odstoji. Ja sam držao celo popodne i noć. Tokom tog vremena, hemija radi svoje. Nakon toga, suvom čistom krpom prebriše se metal, čime se skine taj neki višak ulja i...Voila...vaša ljubimica zasijaće u punom mat sjaju. Tada pušku možete lagano prigrliti na grudi, možete je maziti, ljubit, tepati joj Djole..šta god vam volja. Ali sigurno ćete biti vrlo zadovoljni i srećni, kao ja kad sam prvi put probao šećernu vunu...
Evo i rezultata rada koji je meni osvežio pušku staru 49 godina i napravio od babe devojku...

Final 1.jpg

Final 2.jpg

Final 3.jpg

Final 4.jpg

Final 5.jpg

Dakle, materijal potreban za bruniranje:
-šmirgla 280
-šmirgla 320
-Balistol tečnost za hladno bruniranje
-Balistol ulje za održavanje oružja
-krpe bele kao sneg, čiste
-četkica molerska 15mm ili 20mm širine
-medicinski benzin (ili aceton) i/ili tečnost za pranje kočionih paknova

Nadam se da je ovo bilo od koristi. Ako jeste, drago mi je, ako nije, bar sam zadovoljio svoj ego ovim pisanjem. Od malena sam voleo da se pravim pametan i to sad već doživljavam kao pozitivnu traumu iz detinjstva....

Sportski pozdrav

Attachments

• Final 7.jpg
    Final 7.jpg
    209.7 KB · Views: 52
Dakle ovako... na forumu je u više tema pomenuto hladno bruniranje, koje pojedini članovi istog vrlo uspešno primenjuju. Kao i oni i ja sam učio sa jutjubeta i više puta proverio u praksi. Ovde ću dati malo detaljniji opis tog procesa, sa namerom da pomognem nekome ko bi to radio, al se ne usudjuje ili nije siguran, ili veruje u vanzemaljce, ili ima strah od letenja ili ....malo sam se zaneo, sorry...
Nadam se da će nakon ovog pisanija, svako ko bude pročitao, moći da pristupi procesu, jer je relativno jednostavan (ne znači i trajan) i može da se ponavlja koliko vam srce ište...
Pa da krenemo -Vojislave @VojaDeen, tvoje toplo,pravo bruniranje se ovde ne pika, ti si profesionalac, ovo je za nas amatere i isključivo u kućnoj radinosti...
Bilo je to jednom davno u zemlji Srbiji...
...moja matora nemica (iz 1974) je bila tačkasto žvakana od strane njenog veličanstva rdje, nešto slično ovome (pošto nemam sliku, pozajmljeno od kolege @glale, radi ilustracije, sva prava zadržana)
View attachment 16747

Držana u klubu, svačija i ničija, dobro je pretekla. Naravno, osim rdje, skinuo se i fabrički brun, najviše pri vrhu cevi i na tegu, jer se tu, pretpostavljam najčešće i hvatala pri uzimanju u ruke ili odlaganju, već gde se odlagala.
View attachment 16748

Prvi postupak koji sam primenio (otkrio gore pomenuti kolega @glale) bio je da sa bakarnim novčićem (tom prilikom opredelio sam se za EU, pa sam koristio pet eurocenti) stružem tačkice rdje sa cevi uz prethodno premazivanje Balistol uljem. To nije dalo željene rezultate, jer je deo cevi sa skinutom farbičkim brunom bio i dalje pola siv, pola crn, dakle ružan, a ja kao ektremno lep čovek, uvek težim lepoti u okruženju. Zbog toga sam rešio da idem do kraja, pa šta bude ( a znao sam da neće biti ništa strašno, nego dajem dramski momenat ovom pisaniju). Dakle, nastavak na šrafilicu za kružne smirgle, šmirgla 280, pa završna 320, i skinut je fabrički brun do metala i koliko je uopšte moglo. Malo mašina, malo ručno. Ceo proces trajao je oko dva sata.

View attachment 16749

View attachment 16752

View attachment 16750

View attachment 16753

Sledeći korak bio je da se sve to dobro očisti od ostataka šmirglanja (vrlo bitno!!). Prašina od šmirglanja je vrlo adhezivna i nevidljiva oku, ali pipljiva prstu. A u ovom slučaju, ne sme se pipati, tj.proveravati pianjem, da izvineš, prstom, jer ostaju otisci na metalu. U tom smislu, iskoristio sam higijenske rukavice (one tanke, plave, a ima ih raznih) i čišćenje vrlo uspešno rešio sprejom za pranje kočnica i paknova na automobilima ( ta mešavina ne smrdi i ekstremno se brzo suši). Ima je u svakoj auto radnji. Onda sam te prljave rukavice bacio u djubre ( jer se obično to i baca tamo) i drugim čistim rukavicama, dodatno iskoristio medicinski benzin i još malko brisao, sve dok mi čisto bela krpica nije pose brisanja ostajala čisto bela (logično...). Tek tada je metal bio spreman za bruniranje!!!
...setih se mudrosti jednog od predsednika SAD od onomad, msm da je bio Linkoln, koji je jednom prilikom izjavio: kada bih imao na raspolaganju tri sata da isečem jedno drvo, dva i po bi upotrebio za oštrenje sekire...(nije bitan LInkoln, ima i auto takav, ali lepo je rečeno...)
Kada je to sve bilo spremno, uzeo sam prethodno korišćene one čiste rukavice (bruniranje isključivo u čistim rukavicama raditi, hvatanje golim prstima može ostaviti delove metala na koje brun neće dobro hemijski odreagovati). U jednu malu posudu nalio sam deo tečnosti (ako se koristi direktno iz bočice, može promeniti hemijski sastav umakanjem četkice koja je bila u dodiru sa metalom), uzeo molersko – farbarsku četkicu, širine 1,5cm i krenuo da farbam metal. Brun se može nanositi i krpicom, ali je mnogo bolje četkicom, jer je količina nanosa uvek dovoljna.Krpicom se može desiti , da osim nanošenja i prebrišeta već nanesenu tečnosti, što otežava ceo proces.

View attachment 16754

Metal se ne farba u bukvalnom smislu, tečnost se nanosi polako, ja sam uvek išao u jednom pravcu, npr od usta cevi ka sanduku. Istog momenta kada tečnost dodje u dodir sa metalom, on počinje da menja boju od svetlosive do tamno plave, skoro crne i to je hemijski proces. Tečnost se nanosi u debljini u kojoj god želite, cilj je da svi delovi metala promene boju i budu ujednačeni. Na nekim delovima, metal brže reaguje, na nekim sporije, treba biti malo strpljiv. Kada se brunox dobro naćapa (dozvoljeno je kupati se u njemu, nema ograničenja), metal, tj cevka ili šta se već bruniralo se postavi pod mlaze tople ili vruće tekuće vode (ne mora, može i ladna, al ja sam baš tako hteo) i sa tim mlazom, sav višak bruna spadne (u mom slučaju u lavabo, pa je posle bilo malo ribanja, da ne bi bilo gospodjinog zvocanja). Zatim se uzima Balistol ulje ( ima ga u svim lovačkim radnjama) i krpicom se dobro natopi cev.

View attachment 16755

Kako se nanosi ulje, brun istog momenta postaje ujednačeno crn (takodje važan momenat). Kada se cev dobro naulji, ostavi se bar 8 sati da odstoji. Ja sam držao celo popodne i noć. Tokom tog vremena, hemija radi svoje. Nakon toga, suvom čistom krpom prebriše se metal, čime se skine taj neki višak ulja i...Voila...vaša ljubimica zasijaće u punom mat sjaju. Tada pušku možete lagano prigrliti na grudi, možete je maziti, ljubit, tepati joj Djole..šta god vam volja. Ali sigurno ćete biti vrlo zadovoljni i srećni, kao ja kad sam prvi put probao šećernu vunu...
Evo i rezultata rada koji je meni osvežio pušku staru 49 godina i napravio od babe devojku...

View attachment 16756

View attachment 16757

View attachment 16758

View attachment 16759

View attachment 16760

Dakle, materijal potreban za bruniranje:
-šmirgla 280
-šmirgla 320
-Balistol tečnost za hladno bruniranje
-Balistol ulje za održavanje oružja
-krpe bele kao sneg, čiste
-četkica molerska 15mm ili 20mm širine
-medicinski benzin (ili aceton) i/ili tečnost za pranje kočionih paknova

Nadam se da je ovo bilo od koristi. Ako jeste, drago mi je, ako nije, bar sam zadovoljio svoj ego ovim pisanjem. Od malena sam voleo da se pravim pametan i to sad već doživljavam kao pozitivnu traumu iz detinjstva....

Sportski pozdrav
Шта рећи, него једно велико БРАВО за рад и оцена ОДЛИЧАН 5 за детаљно објашњење поступка рада! Имам само једно питање: Ако сам добро схватио, брун си наносио у једном премазу ( да употребим мајсторски израз - једна рука)?

Jedna ruka,vise slojeva u istom aktu nanosenja, koliko ti dusa hoce...dok nisi zadovoljan...voda spere sav visak...
Ima i tehnika gde naneses,preseces vodom pa opet nanosis,ali i ovako radi posao...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

...zaboravio sam takodje jedan bitan detalj, a to je da se posle ispiranja vodom, suvom papirnom salvetom ili toaletnim papirom, ko već šta ima pri ruci, posuši metal od vode, dakle skinu kaplljice u višku, bez trljanja, samo laganim brisanjem, praktično, papir upija vodu i zatim se nanosi ulje....izvinjavam se na tom propustu...

Prva liga (y) . Verovatno ću i ja raditi na proleće pa sam gledao razna uputstva i snimke, zar ne treba završiti nekom finijom šmirglom? Risevi od 380 nisu mali, plašim se da se ne "pojave" posle bruniranja.

Tackasta korozija ima vecu dubinu od riseva koje pravi ova smirgla. Osim toga,moze i sa sitnijom,al ribaces dve godine,potrositi silu boziju smirgle,a na kraju ce efekat bruniranja biti isti,veruj mi...probao sam ja i sa 560 i sa 800, nema tu nikakve znacajne razlike...

Da li postoji drugi način skidanja bruna osim šmirglanja? Npr. puška nije zarđala ali je brun loš?

Ovaj tekst mi je dosao ko b.... samar, da se i sam upustim u jedan vrlo zanimljiv projekt, vrlo poucno i detaljno opisano, Srbo svaka cast

Moze sa antirostom. Ima ga u farbarama.
Ne bih preporucio antirost,jer on zapocinje nekontrolisani hemijski proces koji moze ostetiti cev. Cevi imaju razlicite debljine zidova na mestima korozije, dubina prodora antirosta ne moze se predvideti. Ovo nije moja pamet,nego ljudi koji su iznosilii svoja iskustva na netu.,a bave se oruzarstvom..ili hemijom...

Evo mog rezultata sa Zastavom m56 i hladno bruniranje,postupak isti kako je Darko dumdum objasnio
33e833507191fec206d8509c235b7fba.jpg
3e34e1111fa654a53512e7ef9bb6ea1b.jpg
5f0e3f12932375f7353d93afe45bd214.jpg
452ccf35c087dbb0eb30c8d8228539c5.jpg
e481119a199f86441a48b35ba9a11415.jpg
4a256623412009623ea27d11cbae2ea3.jpg
e2035a1f813dad309ec2518d599ea46c.jpg

Послато са 21081111RG помоћу Тапатока

Evo mog rezultata sa Zastavom m56 i hladno bruniranje,postupak isti kako je Darko dumdum objasnio
Ovo ubacivanje puške u antirost je nepotrebno ( a možda i štetno, to nikada nećemo saznati...ne zaboravite da umakanjem u antirost ne potapate samo spoljne delove nego i cev sa unutrašnje strane), jer se na kraju završilo smirglanjem rdje. Prema tome, može odmah da se šmirgla, skida brun i rdju istovremeno...

...posto je brun samo vrsta rdje...
Brun, po meni, nije vrsta rdje, nego hemijska zaštita metala...možda grešim...

Pošto sam dosta priloga na YT gledao, a usput i malo razmišljao, moje vidjenje stvari je sledeće. Brun je tečnost koja daje hemijsku reakciju sa metalom u vidu zaštitnog sloja, koji bi trebao da uspori rdjanje metala (ono se stalno dešava i ispod bruna, o tome nema govora). Ako se podloga dobro pripremi skidanjem starog sloja i odmašćivanjem, prvo temeljno nanošenje na metal će se vezati sa svim delovima koji su dobro pripremljeni, u debljini sloja koji sama tečnost hemijski definiše. Svako sledeće nanošenje sloja bruna, nakon nekakvog šmirglanja, mislim da je potpuno nepotrebno. To nije farbanje u više slojeva, nego hemijska interakcija. Prvi sloj to uradi, svaki sledeći, ako ništa ne šmirlgate ( čeličnom vunom ili nekom sitnom vodenom šmirglom) ne radi apsolutno ništa više, jer su se svi delovi metala već hemijski vezali za brun i obrnuto. A ako šmirglate, vi mehanički skidate već nanesen brun, i onda sledeći sloj, praktično popunjava to što ste skinuli nakon što je bruniranje uradjeno. Ako je priprema uradjena dobro, čemu naknadno šmirglanje. Višak bruna nakon prvog nanosa ispere se vodom potpuno. Da li sam u pravu ne znam, ali prosto zakoni hemije i fizike govore ovome u prilog...

Brun je tečnost koja daje hemijsku reakciju sa metalom u vidu zaštitnog sloja, koji bi trebao da uspori rdjanje metala (ono se stalno dešava i ispod bruna, o tome nema govora).

Све смо помешали. Те хемикалије нису брунирање него хемијско фарбање, не пружају никакву заштиту од рђе, зарад реклама се називају брунирањем иако немају никакве додирне тачке са истим. Брунирање је процес претварања рђе (Fe2O3) у заштитни слој (Fe3O4). У процесу хладног брунирања зарђали метал се кува на 100 степени и при том се рђа претвара у брун.

Ako se podloga dobro pripremi skidanjem starog sloja i odmašćivanjem, prvo temeljno nanošenje na metal će se vezati sa svim delovima koji su dobro pripremljeni, u debljini sloja koji sama tečnost hemijski definiše. Svako sledeće nanošenje sloja bruna, nakon nekakvog šmirglanja, mislim da je potpuno nepotrebno. To nije farbanje u više slojeva, nego hemijska interakcija. Prvi sloj to uradi, svaki sledeći, ako ništa ne šmirlgate ( čeličnom vunom ili nekom sitnom vodenom šmirglom) ne radi apsolutno ništa više, jer su se svi delovi metala već hemijski vezali za brun i obrnuto. A ako šmirglate, vi mehanički skidate već nanesen brun, i onda sledeći sloj, praktično popunjava to što ste skinuli nakon što je bruniranje uradjeno. Ako je priprema uradjena dobro, čemu naknadno šmirglanje. Višak bruna nakon prvog nanosa ispere se vodom potpuno. Da li sam u pravu ne znam, ali prosto zakoni hemije i fizike govore ovome u prilog...

Ниси у праву, и у процесу правог хладног брунирања и у процесу хемијског фарбања (Birchwood Casey Perma Blue) са сваким понављањем добијамо све бољи и лепши завршни слој. Оба процеса ти могу уживо демонстрирати уз кафицу и сок.

Eto, sad je sve jasno. Hvala Vojo,ipak rec profesionalca znaci...
...pametan covek uci dok je ziv...ako hoce
P.s. e sad cu da udarim jos tri sloja...

Users who are viewing this thread

Back