HW 97K tuning ili ti provera znanja stečenih u postu “Weihrauch springerice”

Свака част!
Визуелно савршена пушка! Чекам следеће дружење, па да се потврди и функционална савршеност. 😉
Сад би могао да пређеш на следећи ниво, видео формат, у писаној форми си се довољно доказао. 😁

Auh. Kakvo je ovo sad već ludilo dostignuto. Nisam ovo očekivao nikako, a pre par dana sam i sam gledao ovaj kundak za moju 97k Nemam reči. Svaka čast! Perverzija!

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Ova priča o tuningu mora da ima i svoj kraj. A i malo sam već dosadio sa silnim pisanjima. Nakon ovoga, praktično idem u penziju, a to znači, možda povremeno nešto i prokomentarišem ovde, dal pametno dal glupo (ovo drugo češće) i to bez mnogo filozofije.
E pa dragi moji, zatvorio sam krug. Trebalo mi je 2,5 godine intenzivnog traganja i probanja, čitanja, učenja, bio sam potpuno posvećen ovom našem zezanju i uspeo da ugledam “svetlost”. Jbg, neko to nikad ne dostigne, neko još uvek traga, neko odustane, neko ne želi. Pucao sam od zastavice do velike četvorke, uragana i drugih oluja, zveri od pušaka, od 4.5 do slagova, od 10 do 100 metara. Pubertetlija zarobljen u mom telu, stalno se nečim oduševljavao. I kad sam opalio prvu dijabolu iz krala, i kad sam osetio beztrzajnu tristotku i kad sam iz impakta dva puta za redom okrenuo spiner na 100m, i kad sam snoupiku napravio okidač mekan ko duša i kad sam kraunom na 50m napravio grupu od 15mm i kad sam iz p750 pogodio konzervu koka kole na 30m. Imao sam springerice od 100 evra i pcp od 1000 i prosečne i savršene. Ali, što kaže prerano preminuli Djoka Balašević, “i sve su vile i sve su kraljice, i sve su nevažne naspram nje”... stalno je bilo neke falinke, nečeg nedovoljno privlačnog.
Da se razumemo, sve je to klasično izdr.....nje, sve te puške su na svoj način dobre, ma odlične. Ali...ni jedna me nikada nije nezaustavljivo vukla da je svaki dan uzmem u ruke i pucam iz nje. Zato sam ih imao uvek nekoliko i izmišljao kojoj ću koju ulogu da dam - ova će biti za 10m, ova za FT, ova za BR, ova neće biti ni za šta, prodaću je...I tako u krug. I uzmem svaki put drugu, misleći da je ta bolja od prethodnih, pa joj opet nadjem da nešto fali. Ko guska u magli!!!
Suština (msm mog mozga) - ne mora da bude ni najbolja (nema najbolje) ni najskuplja, mora da ima “ono”, da ti legne zemljače, da te mami, da ti je ljubimica “namber uan”, da kreneš ujutru na posao ili negde i prva misao: daj da je stavim u gepek, možda negde opalim koju dijabolu. Ili je jednostavno izvadiš iz futrole ujutru dok piješ kafu, samo malo da je držiš, probaš ono kao dal ti nameštena optika ili diopter kako valja, a znaš da jeste, pa je vratiš u futrolu. Mislim da kapirate o čemu pričam. Pa za sat vremena opet odeš samo da je pogledaš. Bar ja tako...
Sad vam je već sasvim jasno zašto sve ovo pišem ovde....
Zato što se od nemice iz naslova ne odvajam. Od trenutka kada sam je uzeo, sve što treba sa njom uraditi uradio sam, msm amaterski. Dobro, nisam metalostrugarisao po klipu, nisam ni imao nameru. Ali sve drugo je odradjeno. I kad sam dobio šta sam hteo, stalno mi je crvić bušio sive ćelije - fali još jedna stvar.
Mi lovci kažemo, strelac gadja, kundak pogadja. U mom slučaju, ako hoćeš one naše “falling down” svrake, ne možeš sa karabinskim kundakom. I ne ide bre.
I tako sam svoju miljenicu praktično uveo u svet savršenih.

Lucas Parsley brend tzv Tac 2 je njihov reprezentativni primerak za ovu pušku i HFT tj. FT.
View attachment 18520
View attachment 18519
View attachment 18521
View attachment 18523
View attachment 18522
View attachment 18518

Pa malko i o kundaku, pošto ne postoji savršeno:
-hamster bi mogao biti malo duži, položaj mu diktira poluga prelamanja. Sa kratkim optikama balans se postiže, sa malo dužim, kada se puška prihvati za hamster, malo preteže prednji kraj
- ceo blok rukohvata sa otvorom gde je okidač je takav da distanca od korena kažiprsta do jagodice, kada se postavi na okidac može nekima biti kratka (meni nije)
- "but pad" je podesiv samo po visini, ne može da se rotira i nema mogućnost produžavanja ukupne dužine kundaka.
-kundak u celini značajno amortizuje trzaj (okov je od punog aluminijuma i od “pune” gume-amortizera, takav mislim da uzima čak do 1/3 ukupne težine celog kundaka, koja je negde oko 1.6kg.
- gornji deo iznad rukohvata, za oslonac palca, ispod zadnjeg okulara optike, je vrlo izdašno uradjena, dovoljne širine i pruža odličan osećaj stabilnosti hvata pri okidanju, ko puca bez obuhvatanja rukohvata svim prstima i palcem
-rukohvat je izuzetno estetski uradjen u čekeringu i perfektan za prihvat
- drvo je suvo, dry verzija, može se tretirati uljem radi dobijanja sjaja i mislim da tada dobija punu lepotu
-"Cheek peace" ili ti obrazina je podesiv po visini,uglu i horizontali
-kundak je i za levoruke (ne kaže se levake) i desnoruke
- cela obrada drveta bukvalno savršena, šrafovi za montažu su od ojačanog aluminijuma (oseti se po težini samog šrafa). Centralni šraf ispred oroza je sa navojem do polovine šrafa, od polovine do glave šrafa je kompaktan materijal, koji doprinosi čvrstini pri fiksiranju celog kundaka za sanduk puške. Glave šrafa naležu na alu-siceve savršeno, mislim da je locktite nepotreban (zbog potencijalno povremenog otpuštanja, sto je večita boljka kod springerica)
-puška je sa optikom sada teška 6, tačnie 5,9kg
Na kraju, bez obzira na vrline i mane, ovaj kundak je brutalno dobar.

I tako...kad se sve to na kraju umontira, dobije se Srpchetova “savršena springerica”, koja je sve ostale puške vratila u ormar ( a neke i u prodaju).
View attachment 18524

Odjavljujem se, nemam više šta da vam prikažem,a za duže vreme verujem da i neću imati. Sad odoh do sobe, da je malo pogledam...da li mi dobro leži, kako stoji optika...onako, čisto da je uzmem u ruke...a već od sutra na livadu pa po svrakama padavicama....;)

Sportski pozdrav

Kolega pre svega WOW 🥹 Svaka cast na opremanju ove kraljice sprignerica na ovaj vrhunski i top nacin i nivo! Pitanje za ovako laika za tjuning , jel imas neli osnovni predlog sta bi se trebalo tjunirati kod ovih nasih nemica npr. kod Voje? Sta bi ono bazno preporucio da se uradi a da ima neki efekat na sve? Ja imam 97kt i 77k i ostale koje bi voleo sada polako da dovedem u vrh red? Hvala na odgovru

Sent from my iPhone using Tapatalk

... jel imas neli osnovni predlog sta bi se trebalo tjunirati kod ovih nasih nemica npr. kod Voje?...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Uglavnom sam napisao šta sam radio, dakle to bi bio predlog za basic promene. Mislim da pre svega svako treba dobro da se upozna sa puškom koju hoće da modifikuje, kako se ponaša out of the box. Tako može da bolje definiše šta bi trebalo da bude cilj bilo kakve modifikacije-trzaj, brzina projektila, snaga u celini, twang ili sve zajedno (najteži deo)...

@SteffAirguns

Iako je puska nova, ja bih ti preporucio sledece, kao neki vid osnovnog ali veoma bitnog tjuna, a radi se samo o dosta smirglanja, otklanjanja ostrih ivica i podmazivanju.

Odmastiti sve unutrasnje komponente, da ne bude ovakvo:

1724135664307.png
Ispolirati krajeve klipa da bude ovako:
1724136041594.png

Izglacati ivice sanduka gde ide natezna sipka, jer pravi grozan zvuk preko ovih grbina, a ostri krajevi pocepaju dihtung.

Ovo ne valja:

1724135750306.png

Ni ovo ne valja, a iseckaju ga oste ivice sanduka, a kod Vajrauha narocito oni cetvrtasti prorezi sa plasticnim poklopcicima kod okidaca, jer uvek imaju ostru ivicu iznutra pa iseckaju dihtung jos u frabrici prilikom montaze:
1724135898625.png

Proveriti i doraditi krajeve opruge, jer su fabricki cesto lose uradjeni.

Ovo ne valja:
1724135552041.png

Ovako treba da bude:
1724135993725.png

Ako je fabricka vodjica labava (lagano ulazi u oprugu i klima) napraviti novu, i top-hat za drugu stranu.

Podmazati molibdenom da ne bude masnije od ovoga:
1724136341290.png

Napraviti plasticni omot za oprugu (ili ostaviti fabricki metalni ako ima);
1724136839581.png

Na HW50 obavezno proveriti da natezna sipka ne pravi tramvajske sine po sanduku.

Ovo je najosnovnije, a puno puta i dovoljno da se puska preporodi.

Tek posle, a samo ako treba i po volji, tjuning kitovi i sve ostalo.

Jedna slika vredi hiljadu reci, a ovaj vizuelni prikaz "pre i posle" odnsono "valja - ne valja" moze da bude od koristi svima, bez obzira na marku puske.
Tako da nije obavezno ulaziti u dodatni trosak "tune kit-a" ako prethodno nismo uradili ove osnovne stvari, narocito kad se uzme u obzir koliku razliku pravi upotreba kvalitenog maziva i brusenje ostrih ivica.

Dzaba nov dihtung ako se iskasapi vec prilikom montaze, a da ni jednu dijabolu nije opalio...

Biće nekog sređivanja i kod mene

288ba4d3f3f7b295b4b7d6972636ef3b.jpg

Pošto sam prošao deo puta koji su pre mene iskusili stariji (po stažu na ovom forumu) članovi, a ne želim da učim na sopstvenim greškama, jedno direktno pitanje za @SrpcheTheGreat - zašto si favorizovao na kraju HW97 u odnosu na FWB300 ?

Ovih dana planiram da sredim hw30, za početak. Ništa grandiozno, ovo što je kolega @Webley & Scott preporučio plus rendgen folija za oprugu. Sve deluje da je ok, čak i nije bila nenormalno masna (mada dihtung jeste bio mastan sa svih strana).

Planiram da ispoliram cilindar (bar na početku i kraju a možda i ceo), oprugu na oba kraja (jako grebe trenutno), ovu fabričku metalnu podloške vođice opruge i da ispoliram jednu podlošku koju planiram da dodam umesto top hata kojeg nemam, između zubaca rendgen folije i opruge.

Da li treba još nešto da ispoliram kad je sve već rastavljeno? Ovu kuku na cilindru? Možda nešto na triggeru (bez rastavljanja istog)?

Ono što ću isto pogledati i malo probati da sredim je na samoj pušci usek za polugu za natezanje i samu polugu da malo sredim još galling ako je moguće. Mada, ovo možda i neću dirati (moram prvo naći hladni brun da to mogu zaštiti lepo posle akcije).

feb06f6275673e6fb8a6dbbe42108dbc.jpg
b5b346507f369fe2fb1af0ee64b9fb05.jpg

Tako se to radi ! Bravo
Samo nastavi, pa kad sve izglacas, ispoliras i ponovo sastavis, javi utiske, jer ja ocekujem da ces da primetis boljitak.

Cini mi se da si to vec uradio (ne vidi se najbolje na slici) ali bih samo dodao da unutrasnja ivica poslednjeg navoja opruge zna da krza po vodjici, pa obrati paznju na samu ivicu to i na sam kraj opruge (na taj unutrasnji cosak da nije ostar). Ako radis sa Dremelom mozes da ubacis novcic kao zastitu, izmedju dva navoja, da ne zaseces onaj ispod.

Users who are viewing this thread

Back