Jaca opruga

lauda88

New member
Pozdrav forumasi,dali neko zna ili je probao da stavi jacu oprugu od fabricke?radi se o pusci gamo whisper x 5,5mm imam je oko 6 godina i sad se vec oseti da je oslabila,pa sam hteo da umesto originalne opruge stavim malo jacu ili bar hvalitetniju oprugu.Da napomenem samo da je opruga menjana posle par meseci jer je pukla a ova je oslabila posle par kutija dijabola,vise je stajala nego sto je koriscena :) Spansko smece...I dali zna neko gde ima da se kupi diana 350 magnum kod nas u Srbiji i koja im je sad cena?

Čovek priča o opruzi, ne o pušci.
Nebitno je da li staviš jaču ili koju god, bitno je da je opruga kvalitetna. Ja bi stavio istu kao fabričku, ali zamensku. Znači pogledaj koliko navoja ima opruga i koja je debljina žice, i onda kupiš istu takvu od ljudi koji to proizvode. Samo naglasi da bude što kvalitetniji čelik i završio si posao za još nekoliko godina. Dobra opruga mora da drži najmanje 2-3000 dijabola, a i posle ne oslabi puno.

Čovek priča i o pušci ".I dali zna neko gde ima da se kupi diana 350 magnum kod nas u Srbiji i koja im je sad cena?"

Zvao sam canonu oko 1600 din je opruga,tamo sam i pusku kupio i kao imaju sve originalne delove a iskreno vec sam imao priliku da se uverim u njihov hvalitet :D pa ta puska nije ispalila vise od 2000 dijabola a 2 puta otisla opruga...zato sam mislio da stavim od diane 34 negde sam procitao da je neko to uradio i da pase sve knap ali bih voleo da cujem iz prve ruke ako ima neko da je to radio.Negde sam procitao da je duzina opruge 28cm a debljina 3mm za gamo nesecam se tacno koliko navoja...poznajem coveka koi u Somboru pravi opruge pa sam mislio mozda i to ako je izvodljivo tj ako nije potrebno neko kaljenje da mi on napravi oprugu od cistog celika,sta mislite o tome?a sto se tice puske ovo spansko djubre cu sigurno zameniti dianom cim mi finansije budu dozvoljavale,sad imam bitnijih stvari ali cu je uzeti sigurno

Bitno je samo koliko navoja ima i koja je debljina žice, dužina je nebitna. U svakom slučaju, ako nađeš, unutra možeš staviti i nitro piston. To ti je najbolja varijanta. Sa njim ćeš sigurno ispaliti 10-15 hiljada dijabola.

sto se tice canone mogu slobodno da kazem da su prevaranti zato sto kada sam kupovao pusku kod njih oni pricaju jednu pricu a kada kupite onda dodje druga.kupio sam pusku i posle mesec dana otiso je djon odneo je na servis uradili su bez problema,posle 2 nedelje odnesem je ponovo na servis ustanovili su da je puko feder i opet je djon puko odradili su to i onda nastaje problem.Kazu mi kao mi nemozemo vise da ti popravljamo dzaba sledeci put mora da se plati iako je puska pod garancijom a ti ne odgovara mozes slobodno da nas prijavis.tako da sam odlucio da narucim opruge kod jedne firme u cacku samo im recite koje dimenzije koje zelite i dobijete na kucnu adresu kostaju oko 500 din odliucno rade i dugotrajne su.Samo da ponovim zasobilazite canonu u sirokom luku.

Da li neko ima iskustva koja je bolja metoda za skraćivanje opruge:
- odseći odgovarajući broj namotaja i ponovo oblikovati kraj opruge ili
- zagrejati i skupiti namotaje na jednom ili oba kraja opruge ?

-odseći odgovarajući broj namotaja i ponovo oblikovati kraj opruge
preferiram

zagrejati i skupiti namotaje na jednom ili oba kraja opruge ?
nisi smanjio jacinu opruge, otpor sabijanju je ostao isti, samo smanjene dužine

odseći odgovarajući broj namotaja i ponovo oblikovati kraj opruge
ako se opredliš za ovu metodu, budi strpljiv...sečeš po jedan namotaj, pa proba...lako se pretera i izgubi na željenoj snazi....

ako znaš debljinu opruge i broj navoja...

npr
1.debljina 3.2mm, broj navoja 30, dužina 23.5.cm - oko 15.8J
2. debljina 3mm, broj navoja 32, dužina 23cm, - oko 12J
3. debljina 3mm, broj navoja 28, dužina 22cm - oko 8J

Last edited:
Hvala na odgovoru.

zagrejati i skupiti namotaje na jednom ili oba kraja opruge ?
nisi smanjio jacinu opruge, otpor sabijanju je ostao isti, samo smanjene dužine - mislim da se ipak smanjuje jačina opruge jer je manji broj "aktivnih" namotaja.

Da li imaš iskustva ukoliko je ista jačina opruge, šta se dobija / gubi smanjenjem dužine ?

1 do 1.5 max, kolapsiranih navoja je granica, sve preko toga ti je mrtva tezina. Opruga nije aktivna celom svojom duzinom, a kolapsirani navoji funkcionisu kao dodatni teg u klipu. (kao da si ubacio sajbnu ili novcic u dno klipa)
Dobijes vecu inerciju i povecani udar na kraju ciklusa, pa lako moze da bude trzava i ne precizna puska.

Kao sto kaze Srba, skracuj ali po malo, i obrati paznju na jedno uprosceno pravilo.
Ako puska ima veliki pre-load (puno opruge strci van cilindra, pre nego je sabijes), svaki navoj ti vredi snage: 1.0-1.5J (brzine 10-15m/s)
Ako nema veliki pre-load: 0.3-0.7J (3-7m/s)

Vrlo lako za 2-3 navoja moze da padne brzina 20-30m/s pa polako.

Skraćivanje opruge zapravo dodaje na tvrdoći iste što možeš i proračunati. Najbolja metoda je odseći deo i lagano uz precizno grejanje zaravniti odsečeni deo.

Ostaje pitanje šta sa eventualno potrebnom dužinom za potrebni "preload"..? Podloška od PA ili PEEK ili slično, ne otežava a rešava..

Pada mi na pamet i ubacivanje vijka sa dve matice pa šteluješ preload po želji - coilover varijanta iz automobilizma :)

Još jedan edit; ukoliko oprugu posmatramo kao zaseban deo odsecanjem namotaja se dobija veća tvrdoća ali se gubi željeni preload. Parodiram; skratiš je toliko da nema funkciju preload-a (suviše kratka) a dobila tvrdoću = neispravna stvar.

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back