Кинески хрони

Ево прекјуче смо баш колега Кирћан и ја мерили са два хронија (мали кинески и велики кинески) и добијали резултате различите за више од 10m/s.
Предлажем један скуп где ћемо упоредити све хроније које имамо и усвојити средњу вредност као еталон! 😁

Kroz moj hroni je ekstremno bitno pucati kroz iste diode..npr. kad pucam na 25m u br metu broj 1 pokaže 156ms a onda pucam u metu broj 20,pokaže 144ms.Zato kad hroniram,pucam sve u istu metu i tu mi razlika,sa fwb 300s,bude u okviru 2ms.

Upoređivao sam ja i zaključio sledeće: nije toliko bitno da li je brzina izmerena u metar, već je mnogo bitnije meriti uvek istim hronijem zato što jedino tada imamo precizna merenja i pravu sliku o tome koliko je puška konzistentna u brzinama.
Slikovito, to je kao kada bismo se merili na tri različite vage. Nije toliko bitno koja od njih je najpreciznija, već jedino mereći se uvek na istoj vagi možemo pratiti realno kretanje naše težine.
U potpunosti se slažem Joco sa tobom. Meni je ovaj kineski hroni i pomogao da postignem konzistentnost u brzini. Čak sam izgleda imao sreće, pa nemam problem da moram da koristim uvek iste diode kao @glale.
Mene brine druga stvar - sa pojedinim dijabolama moj Hammerli 850 sa regulatorom naštelovanim na 900 psi - 62 bara ispada da ima snagu čak 18,5 J, što mislim da nije realno i sumnjam da hroni nije tačan odn. da meri veću brzinu od stvarne.
Ovo me brine samo u kontekstu nekog budućeg takmičenja i kategorizacije puške do 16 J. Najprecizniji je sa Heavy dijabolama od 0,67 g i prema mom kineskom hroniju ispada da ima 17,3 J.
Odlična ideja i jedino rešenje je da na nekom budućem druženju ponesemo hronografe radi upoređivanja.

Sa amaterske tačke gledišta nije toliko bitno koji se hroni koristi i neće smetati onima koji nemaju želju za nekim vidom takmičenja gde je snaga puške striktno ograničena.
Evo i mog iskustva sa FT open-a u Bugarskoj.
Elem, na mom fx 2 hroniju sam pre takmičenja nasetovao snagu na nekih 15.9j . Nakon prolazne kontrole na njihovom hroniju u sred takmičenja pokazalo se da mi je brzina za 7m/s manja nego što sam mislio. Tih 7m/s bi mi u svakom slučaju dalo nešto blažu parabolu i umanjilo mogućnost greške pri gađanju meta, pogotovo 46-50m.
Ko ne traži dlaku u jajetu nije strašno ali meni bi bilo draže da je i tih par m/s bilo na mojoj strani. Naravno da mi ne bi pomoglo da budem bolji strelac ali crv je čudo.
Greška u hroniju za BR takmičenja nije toliko značajna ukoliko ne prelazi ograničenu snagu. Tu je bitnije da je puška u akciji što mirnija a projektil što precizniji nebi li se pogodila ona 2mm.
Mislim da ne treba juriti neki skup hroni. Meni i fx 2 i moj prvonabavljeni kinez daju brzinu u 1m/s odstupanja. Bitno mi je da znam koliko " lažu" a za tjuniranje su sasvim zadovoljavajući.

Pozdrav kolege.Prvo sam imao hroni sa alija ne onaj mali što se kači na cev već malo veći sa onim malim nožicama .U medjuvremenu sam nabavio fx radar.Baš ću uporediti da vidim odstupanja . Mada se slažem sa kolegom Jocom da je bitno meriti uvek istim uredjajem.Istina je da kod ovakvih hronija ima mnogo uticaja koje mogu da mu smetaju,kao sto je svetlost,senke a može dabelo da zeza i onaj beli vazduh što izlazi iz cevi i tada ga hroni očitava i pokazuje na neke nebulozne brzine.To kod fx radara nije slučaj.

To što je kolega nesaceh rekao je suština, ako se takmičite onda vam je bitan svaki ms. a za ovo okvirno gledanje snage i nije tako bitno. Što je glale rekao, ja nisam primetio kod mog hronija.
A ovo što je rekao nenad 79 me je baš zbunilo - beli dim.
Mogu biti tri stvari
1. izabran novi papa
2. pomešao ulje i gorivo
3. dizelovanje

A sada se vraćamo na osnovno pitanje, ko nešičehu garantuje da njegov horni laže a da je taj na takmičenju tačan? možda je i obrnuto? Treba naći etalon i toga da se držimo ali ga mi nemamo. Po mom mišljenju na takmičenjima treba dozvoliti i koji ms preko limita jer jbg

To što je kolega nesaceh rekao je suština, ako se takmičite onda vam je bitan svaki ms. a za ovo okvirno gledanje snage i nije tako bitno. Što je glale rekao, ja nisam primetio kod mog hronija.
A ovo što je rekao nenad 79 me je baš zbunilo - beli dim.
Mogu biti tri stvari
1. izabran novi papa
2. pomešao ulje i gorivo
3. dizelovanje

A sada se vraćamo na osnovno pitanje, ko nešičehu garantuje da njegov horni laže a da je taj na takmičenju tačan? možda je i obrnuto? Treba naći etalon i toga da se držimo ali ga mi nemamo. Po mom mišljenju na takmičenjima treba dozvoliti i koji ms preko limita jer jbg
Beli vazduh .Konkretno se misli na olovnu prašinu a ne na ulje i gorivo.Mislim da si shvatio iz prve šta sam hteo reći al ajd sad.I taj vezduh smeta kinezari.Pisalo se već i tome.

Slažem se da postoji mogućnost da je moj hroni taj koji je tačan. Zaista ne znam da li postoji neki hroni koji je WFTF ili BR federacija prihvatila kao referentan i na koji način se određuje njegova tačnost. Bilo bi lepo, ako neko ima tu informaciju, da je podeli na forumu.

Evo rezultata mojih merenja sa kineskim hronijem, ali ako hroni "laže" za 10 m/s onda moja puška ima ispod 16 J što je mnogo verovatnije nego ove vrednosti:
Snimak ekrana 2025-04-24 120131.jpg
Puška je izuzetno konzistentna, razlika u brzini je 1 m/s između ponavljanja.

@Nenad 79 shvatio sam, ali posto ne znam o kojoj pusci se radi mislio sam da pricas o pari koja izlazi iz na primer fwb601 kada se gadja zimi, ali ona ne ometa hroni. ja imam smetnje na hroniju jedino bas kad je na samim ustima cevi. Ali vecina mi ima sraud neki pa to nije slucaj.

@Nenad 79 shvatio sam, ali posto ne znam o kojoj pusci se radi mislio sam da pricas o pari koja izlazi iz na primer fwb601 kada se gadja zimi, ali ona ne ometa hroni. ja imam smetnje na hroniju jedino bas kad je na samim ustima cevi. Ali vecina mi ima sraud neki pa to nije slucaj.
Tako je.Ja sam samo naveo taj primer da i to može da zbuni hrono i da nam da neke lažne podatke.👍

Beda je da to nije problem samo sa kineskim uredjajima, nego sa svim.
Svi merni uredjaji imaju problem da mere jako male vrednosti, bez obzira sta se meri.
Hrony treba da meri neke mili ili micro sekunde kada projektil presece prvu i drugu foto celiju.
I skupi uredjaji imaju toleranciju u tacnosti pokazivanja koja moze da bude i 3-5%.
I kad se sve uzme u obzir 10m/s je velika tacnost.
E sad svaki uredjaj bi trebao i da se kalibrise a to kinezi verovatno ne rade, pa onda treba imati srece kad se kupuje.

Ne rade sigurno ali je pitanje kako se radi kalibracija? Da li ima neki trimer ili je neki komplikovaniji način? Ako je trimer onda nije nikakav problem sem što treba imati precizan uređaj pa podesiti prema njemu.

Ne rade sigurno ali je pitanje kako se radi kalibracija? Da li ima neki trimer ili je neki komplikovaniji način? Ako je trimer onda nije nikakav problem sem što treba imati precizan uređaj pa podesiti prema njemu.
Radi se elektronski. Zadaje se vestacki elektricni signal koji imitira signal sa foto celija.
Trimeri su bili na jako starim uredjajima, sad samo upisu vrednost u memoriju.
Video sam jedan hrony koji ide na cev i u njegovom meniju moze da se koriguje brzina po zelji. Ali je veliko pitanje po cemu da se upravljas kada ne postoji apsolutno tacan uredjaj ili etalon merene velicine.

Imam resenje, ako dozvoljavate. Ako vam hroni treba da nastelujete snagu puske u opsegu za neko potencijalno takmicenje, stelujte je 15ms ispod max granice dozvoljene za disciplinu. Ako vam laze hroni, nece bas za 15m, pa ste uvek u dozvoljenoj zoni snage...a za licnu upotrebu, poslusajte mudre reci @nesaceh ...

Palo mi na pamet da uporedim moj kineski hroni sa aplikacijom Chrono Connect Mobile.
Znam da ni to nije neka siguracija, ali mi je jedina opcija trenutno.
Tačno sam izmerio sve distance koje aplikacija traži, da maksimalno stvorim idealne uslove za merenje.
I kako sam slutio, aplikacija je merila prosečno 10 m/s manje od hronija, što bi trebalo da odgovara stvarnoj brzini odn. snazi puške.

Ako je neko dokon ili znatiželjan kao ja da uporedi svoj hroni sa aplikacijom, voleo bi da čujem rezultat...

Users who are viewing this thread

Back