Najjeftinije optike su Hawke i MTC/Optisan (prave se u kini). Nove su od 150 do 300e zavisno od modela. Novo a jeftinije od toga je uglavnom đubre pardon ne đubre nego teško đubre i namenjeno je samo da izgledom prevari neiskusne kupce koji žele jeftino. Ima tu još par proizvođača ali od hobi varijante to je to.
Zašto su đubre? To ćeš skontati kad prođe još malo vremena i kada budeš video malo više optika.
Na primer:
Uzmemo na primer Field Target (sport u kom se intenzivno koristi optika)... Najjeftinija Field Target optika je Big Nikko 10-50*60. Taj Big Nikko koristi otprilike 70% učesnika na evropskim takmičenjima. Elem, iako je koristi ogroman broj takmičara (svaki) Big Nikko ima jednu gadnu manu (iako je napravljen u japanu)... mana se sastoji u tome da kada strelac pomera fokus (traži daljinu) pomera se i končanica (podiže ili spušta) što se odražava na broj klikova. Sreća u nesreći, kod ove optike je to ponovljivo (uvek isto) pa se optika može koristiti za FT i pored greške (koja se manifestuje tako da nijedan program ne može izračunati koliko je klikova potrebno čak ni za pomeraje od samo nekoliko metara)
E sad, ako Japanska optika od 1000+ evra ima gadnu manu koja joj remeti funkcionalnost, šta se dešava sa kineskom koja je više nego 10 puta jeftinija a još je Ultra HD i FFP?
Zamislimo na primer da ti voziš VW Touareg i zamislimo da ja hoću da kupim auto. Sednemo u kafanu i ja ti kažem: "Vidi ovog djiu liua, kakav je dobar ima sve ko tvoj tuareg i još više opreme a jedanaest puta jeftiniji. Šta misliš dal valja da ja to kupim?"
Šta bi ti tu meni odgovorio? Da li bi i pokušao da odgovoriš ili bi me pustio prvo da "sazrim" malo za temu. I da li bi mi se smejao ili bi ti bilo žao?