Kofer

sasafij

New member
Stvorile su se prilike da kupim svoj prvi kofer. Vidim da se kod nas u prodavnicama nude uglavnom slični modeli, a meni je za oko zapao ovaj: Negrini 1637 SEC

http://www.negrinisrl.com/en/shop/cases-rifles/1637-sec-2/

Po dimenzijama bi odgovarao za moju pušku, Size: cm 121,5 x 23,5 x 10. Ne znam da li je ovaj ili bilo koji kofer praktičan za prenošenje tipa kuća-streljana, kuća-selo, ... i tome sl.

Ono što znam je da u stanu nemam mesta za ormarić u kome bih čuvao pušku, pa bi mi ovaj kofer poslužio i za to. Trenutno mi puška stoji u kutiji u kojoj je i kupljena.

Dvoumio sam se između kofera i futrole ali nekako me kofer više privlači zbog sigurnijeg prevoženja i čuvanja puške.

Nije baš pametno da ti dugo stoji u sunđeru puška. Sunđer u jeftinim koferima je otvorene ćelijske strukture, skuplja i dobro čuva vlagu.

Uh, ne znam šta da mislim onda. U opisu piše da je unutrašnjost nekakav:

Unutrašnjost je od polipropilen pene koja izuzetno dobro apsorbuje sve vrste potresa.

U tom slučaju je možda bolja opcija da ostane u kutiji, a da se za transport kupi neka futrola.

Da, za cenu kofera sigurno može jedna da se napravi.

Ako ništa drugo, dali ste mi dobar razlog da razmislim u vezi ove kupovine.

Vidi kod stakloresca neke reslove 3mm stakla da ti iskroji...neznam tacno cenu ali mislim da nije skuplje od 2crvene.
Ako nisi u mogucnosti ili nemas materijala sigurno u blizini imas nesto poput -uradi sam-prodavnica i kupis letvice il neke ukrasne lajsne...ako hoces malo modernije mozes i aluminijumske lajsne, tamo kupis i sarkice.
Kod krojaca sigurno ima nekih parcadi coje ili plisa...malo dobre volje i sitnog alata i napravis sam.

Hvala na savetima.

wooyadeen je u pravu. Manje više, čitajući razne forume (uglavnom strane, na žalost), ljudi velikom većinom pominju ovaj problem vezan za apsorciju vlage. Definitivno sam odustao od ideje da pušku čuvam u koferu. Možda bi tu pomogla ona fora sa silika gelom u čarapi (protiv magljenja šoferšajbne) ali ne bih da rizikujem.

Moraće da se pravi jedna lepa vitrina, samo još da vidim gde da je uglavim. :)

sasafij said:
Možda bi tu pomogla ona fora sa silika gelom u čarapi (protiv magljenja šoferšajbne) ali ne bih da rizikujem.
Jedino što pomaže je da zameniš taj sunđer sa odgovarajućom penom zatvorene ćelijske strukture koju možeš kupiti u pazovi. Čak ti mogu iseći po dimenzijama spoljnim i ležište za pušku (to dodatno naplaćuju, ja sam napravio topli nož pa sa njim sam sečem šta mi treba)

Možeš li da napišeš o kakvoj peni je reč. Oznaka, naziv, ..., i tome sl.

Pazova mi nije baš "uz put", pa bih to potražio kad nas u KG-u i okolini.

Tehnička pena zatvorene ćelijske strukture, nema neko drugo ime, jedino na engleskom al onda te u pazovi neće razumeti.

http://www.eurofoam.co.rs/tehnickepene.php

vadim temu iz naftalina :)

da li neko od vas, a siguran sam da da, cuva pusku u koferu? da li je neka druga varijanta bolje resenje? da li neko moze da uporedi upotrebljivost kofera i torbi za puske?

meni treba najvise za "cuvanje" dakle nesto gde bi puske stojale 99% slobodnog vremena. prvo sam misliuo da kupim kofer. ne planiram da u buducnosti imam vise od dve, pa sam cak i gledao nesto vece, npr Megaline 118x35 deluje da je dovoljan za dve puske (bez optike).

ali sad kako sam procitao ovo za sundjer, ispadne da je mozda torba bolje resenje? najvise je ideja da se torbom/koferom zastite od prasine pretpostavljam, ali ne znam kako vlaga moze da napakosti puskama u torbi/koferu?

Kofer koristim za nošenje pušaka do strelišta. Ne mali broj puta mi se dogodilo da prilikom transporta u automobilu, pri kočenju kofer poleti sa sedišta ili padne delom na patos. Mislim da bi rezultati nošenja u torbi bili vremenom pogubni po puške ili optike. Kofer ima sunđerom oblepljene zidove i mislim da vredi svaki uloženi dinar više.

Dugotrajno drzanje oruzja u koferima ili futrolama oblozenih sundjerom dovodi do pojave korozije na oruzju,jer sundjer vremenom skuplja vlagu. Resenja ima u vidu specijalnih komada sundjera koji skupljaju vlagu i sve hemijske elemente koji dovode do korozije,ali ne znam da li ima kod nas da se kupi,verovatno moze pomoci i silika gel ali nisam probao.

Послато са SM-A346B помоћу Тапатока

Gde onda najbolje držati a da budu puške sigurne od prašine? Nekako mi deluje da i u ormare za puške može ući prašina, nemam pojma.

Naravno ako je izbor prašina ili voda izbor je jasan :D

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Ne vidim koji je problem sa prasinom,sem ako ne drzis puske u nekoj radionici gde ima industrijske prasine. Dakle slobodno drazati puske u ormanu,premazane balistolom,od kucne prasine im nece biti apsolutno nista. Kako inace mislis da se drze puske u klubovima kojima je to osnovni alat,u kasama ,a pusaka ima vrednosti od 100 pa do 15000e po komadu.

Послато са SM-A346B помоћу Тапатока

Nije radionica ali nije baš ni u sobi, već neki hodnik/prostor pred tavan. Nije iskreno prljavo, uredno je, više se ja nešto tripukem kako treba da bude u vakumu :) a zapravo kontam da bolje da nije i da ima provetravanja baš zbog vlage...

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Pokrij nekom gradjevinskom folijom ako ti je frka, ili napravis ormaric oko kase, pa ga izolujes, ali nije prasina nikakav problem.

Izvadis ih ponekad iz kase, malo prebrises, vidis jel' sve kako treba, pa vratis nazad :)

Pozdrav forumasi. Da li neko zna u koj kofer moze da stane puska sa sledecim dimenzijama: 110cm duzina, 30cm visina, 85mm sirina (mereno od tocka paralakse do tureta za podesavanje po pravcu).
Ukoliko neko poseduje originalni kofer u kom dolazi walther LG400 ili anschutz 9015, bio bih zahvalan ako moze neke mere posto znam neke koji bi prodali ali nisam siguran da li moze da stane puska sa datim dimenzijama.

Pozdrav forumasi. Da li neko zna u koj kofer moze da stane puska sa sledecim dimenzijama: 110cm duzina, 30cm visina, 85mm sirina (mereno od tocka paralakse do tureta za podesavanje po pravcu).
Ukoliko neko poseduje originalni kofer u kom dolazi walther LG400 ili anschutz 9015, bio bih zahvalan ako moze neke mere posto znam neke koji bi prodali ali nisam siguran da li moze da stane puska sa datim dimenzijama.
Знамо. У кофер који има веће димензије од 110*30*8.5 цм

Послато са SM-A556B помоћу Тапатока

Users who are viewing this thread

Back