Kratko uputstvo za takmicare

kircan

Well-known member
U kategorijama do 16J bez obzira na distancu važiće sledeća pravila

• Maksimalna dozvoljena snaga je 16,27J što je jednako 12 ft-lb.
  • Ovogodišnje takmičenje dozvoljava težinu puške do 6,8kg
  • Dozvoljena je upotreba samo džakova sa peskom za prednji i zadnji oslonac, koji ne smeju biti povezani
  • puška mora slobodno da klizi po džakovima i kad se odigne sa naslona oni moraju ostati na stolu, tj ne smeju biti zakačeni za pušku
  • dozvoljena je upotreba bilo koje vrste DIJABOLA, bilo koje težine ako se nalaze u slobodnoj prodaji i mogu se kupiti u redovnoj prodaji. Zabranjena je upotreba slagova, hibrida i sličnih projektila
  • Nakon ocenjivanja meta, one će biti izložene na "Zid Plača" i svako ima pravo da uputi žalbu na svoj rezultat u razumnom roku, najčešće 1 sat.
  • Mete za upucavanje se mogu gađati koliko god puta želite tokom sesije
  • Ukoliko upucate istu metu dva puta, dobijate 0 bodova

Ukoliko imate još nekih pitanja, nemojte se ustručavati, dobro je za celu "vazdušnu zajednicu" da se takve stvari razreše pre samog takmičenja

Poštovane kolege, ovo su brzine nekih od najpopularnijih dijabola 4,5mm na našem tržištu pri energiji od 16.25J

JSB express 0,510g - do 253 m/s
JSB exact 0,547 - do 244 m/s
JSB heavy 0,670 - do 220 m/s

iste vrednosti se mogu primeniti i na klonove ovih dijabola, dog god nemaju promenjenu težinu

U pravilniku se spominju samo kalibri 4.5 - 5.5 mm. Da li je u pitanju samo copy/paste error od nekog FT pravilnika?

Nije FT pravilnik. To je WRABF (World Rimfire & Air Rifle Benchrest Federation) i ERABFS (European Rimfire & Air Rifle Benchrest Shooting Federation) pravilnik. Evo OVDE originalnog pravilnika, ko želi da pročita sve detaljno.

mi imamo paralelno dva takmicenja, jedno se odvija po wrabf pravilima tj za puske do 16J, dok se ovo takmicenje gde snaga nije ogranicena odvija po pravilima, EBR.
Razlika je ogromna a u narednim danima pisacemo i o tome.

Tako je. Sve navedeno u ovoj temi se odnosi na 16J, da budemo precizni.

Hvala. Znači, EBR pravila po npr. http://www.extremebenchrest.com/extreme-benchrest-rules/.

Ako sam dobro razumeo, ovo su dimenzije mete:

EBR target.png

Meta sa 25 krugova + kontrolne je prilično velika, 36 x 44 inča, odn.914.4 x 1117.6 mm.

Dajte savete, kako ste trenirali, u kakve ste mete gađali?

U prilogu je single meta, ako sam dobro pripremio.

Attachments

• EBRSingleTarget.pdf
    34.3 KB · Views: 73
Tako je, to su ta pravila. sto se tice same mete, provericu s akolegama koje su strucnije od mene za to pa cu vam se javiti.

Na žalost prethodna meta nije dobra, manja je. Nekako se smanjila u procesu konverzije iz docx u pdf. Prečnik je 120mm umesto 130mm. U prilogu je original docx, koji kada se odštampa na A4, bude 130mm.

Attachments

• ExtremeBenchrestSampleTarget.docx
    52.7 KB · Views: 82
Radimo uveliko na svim detaljima takmičenja, počevši od priprema terena, meta, štampe, kompletne logistike i detaljnih pravila bezbednosti, tako da ćemo uskoro sve detaljno objaviti. Posla ima jako puno, iako nekome možda ne deluje tako, ali organizacija ovakvog takmičenja je ozbiljan posao, pa i pripreme moraju biti takve. Deluje da vremena ima dovoljno, ali to je samo privid. Začas će doći maj.
Zato bez brige, sve ćemo detaljno objaviti uskoro. 👍

kircan said:
U kategorijama do 16J bez obzira na distancu važiće sledeća pravila

• Maksimalna dozvoljena snaga je 16,27J što je jednako 12 ft-lb.
  • Ovogodišnje takmičenje dozvoljava težinu puške do 6,8kg
  • Dozvoljena je upotreba samo džakova sa peskom za prednji i zadnji oslonac, koji ne smeju biti povezani
  • puška mora slobodno da klizi po džakovima i kad se odigne sa naslona oni moraju ostati na stolu, tj ne smeju biti zakačeni za pušku
  • dozvoljena je upotreba bilo koje vrste DIJABOLA, bilo koje težine ako se nalaze u slobodnoj prodaji i mogu se kupiti u redovnoj prodaji. Zabranjena je upotreba slagova, hibrida i sličnih projektila
  • Nakon ocenjivanja meta, one će biti izložene na "Zid Plača" i svako ima pravo da uputi žalbu na svoj rezultat u razumnom roku, najčešće 1 sat.
  • Mete za upucavanje se mogu gađati koliko god puta želite tokom sesije
  • Ukoliko upucate istu metu dva puta, dobijate 0 bodova

Ukoliko imate još nekih pitanja, nemojte se ustručavati, dobro je za celu "vazdušnu zajednicu" da se takve stvari razreše pre samog takmičenja

Molim vas da mi razjasnite, prvi put ucestvujem. Na sta se odnosi to da mete za upucavanje mozemo gadjati koliko puta zelimo tokom sesije?

"8f Greška prvog pogotka.
Ako prvi hitac na papir nenamerno pogodi odeljak sa metom za bodovanje, službenik strelišta mora biti obavešten pre nego što drugi hitac bude ispaljen. Službenik strelišta mora vizuelno proveriti metu i obeležiti ga kada se meta povrati sa strelišta. Nikakva kazna neće biti izvršena."

Imam jos jedno pitanje, za koje mislim da je bitno za mene kao takmicara. Stavio sam u navode izvod iz Pravilnika. Sta je "odeljak mete za bodovanje", i na sta se odnosi "nenamerno pogadjanje" ovog odeljka. Ostale stvari su mi manje vise jasne, i pretpostavljam da cemo и od organizatora i pred samo pucanje dobiјаti instrukcije.
Zahvaljujem na odgovoru.

Pogledaj na netu WRABF mete BR 25 i BR 50, videćeš sa leve i desne strane van takmičarskog polja po jedan red meta za upucavanje.

Pozdrav. Imam nekoliko pitanja za iskusne strelce i organizatora turnira. Prvo pitanje:na kojoj visini od zemlje je najnizi red krugova meta? Drugo pitanje: koliki je razmak izmedju centara dve susedne mete po visini i po sirini i trece pitanje: na koji red meta, odnosno na kojoj visini otprilike savetujete da je najbolje upucati optiku, kako bi tokom gadjanja bila potrebna najmanja korekcija i po visini i po pavcu za sve ostale mete?
Hvala na odgovoru.

Evo ukratko:
SrpcheTheGreat said:
Prvo pitanje:na kojoj visini od zemlje je najnizi red krugova meta?
Ne znam tačno, imamo izrađene nosače meta, pa ćemo proveriti.
SrpcheTheGreat said:
Drugo pitanje: koliki je razmak izmedju centara dve susedne mete po visini i po sirini
Najbolje da odštampaš odgovorajuću metu i izmeriš tačno sve što te zanima. Rado bih napisao zaista, ali na žalost, nemam pri sebi ni jednu odštampanu metu, ali nije problem ni da izmerim kad odštampam.
SrpcheTheGreat said:
trece pitanje: na koji red meta, odnosno na kojoj visini otprilike savetujete da je najbolje upucati optiku, kako bi tokom gadjanja bila potrebna najmanja korekcija i po visini i po pavcu za sve ostale mete?
Na samom papiru postoje sa strane (gore-dole) mete za upucavanje (tzv. sajteri), koje je moguće koristiti tokom celog takmičenja i precizno upucavati, ako bude potrebe. Svaki takmičar ima neki svoj sistem upucavanja. Neko upuca samo na daljinu, neko upuca na srednji red meta, neko na gornji.. individualno. Zato su tu sajteri za sasvim precizno upucavanje.
Ne znam koliko sam pomogao, ali eto. :) Napisaće i ostali.

Odstampao sam ja tu metu koju je postavio jedan od kolega,ali to je pojedinacni primerak. Na a4 sam uspeo da postavim dve, ali ne mogu svih 25,jer nemam na sta. Zato sam pitao. Ok hvala na odgovoru. Bitna mi je visina od zemlje,radi mog postavljanja kad pucam, zbog upucavanja,nivelacijei svega ostalog.pa kad budete znali,jaite. Veliki pozdrav

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Javljam čim izmerim(o). Postaviću ovde i zvanične mete za štampu, da može da se skine. Ima ih već ovde na forumu, ali stavićemo i ovde.

Users who are viewing this thread

Back