Kupovina vazdusnog oruzja u inostranstvu-UVOZ

Code:
FX airguns                           CENE (RSD)

Royale 400 synthetic 5.5 FAC         210.000,00 
Royale 400 wallnut 5.5 FAC           252.000,00
Royale 500 synthetic 6.35 FAC        217.000,00
Royale 500 wallnut 6.35 FAC          260.000,00
Wildcat synthetic 5.5 FAC            248.000,00
Streamline synthetic 5.5 FAC         171.000,00
Streamline wallnut 5.5 FAC           189.000,00   
Streamline synthetic 6.35 FAC        175.000,00
Streamline wallnut 6.35 FAC          193.000,00

Ovo su cene od našeg trgovca ali kupovina nije direktno od FX Airguns već preko Gehmann Germany. Posle Nirnberga će valjda biti boljih cena.

Sportex je u jednom svom posru napisao za EUR1 sertifikat. Potvrda da je artikal proizveden u EU. Bez tog papirića drugari moji će vam carina biti 25%, pa PDV na sve to još 20%. Mali detalj, ali ga dobro zapamtite. Može Vam ga izdati prodavac oružja u inostranstvu.

Ja sam računao 10% carine + 20%pdv + uvozna dozvola 100€. Jaoooo sanjam ovaj streamline već pola godine, ali jebiga studentarija najsiromašniji sloj ljudi :lol: (a i verovatno bi me devojka ubila jedva sam se oprao za cometu i optiku)

Vikash said:
Sportex je u jednom svom posru napisao za EUR1 sertifikat. Potvrda da je artikal proizveden u EU. Bez tog papirića drugari moji će vam carina biti 25%, pa PDV na sve to još 20%. Mali detalj, ali ga dobro zapamtite. Može Vam ga izdati prodavac oružja u inostranstvu.

Uz EUR1 (sertifikat o EU poreklu robe) carina je 0% ako je uvoznik pravno lice, to sam bio napisao. Ako je uvoznik pravno lice carina je takodje 0% i za VP proizvedene u svim zemljama potpisnicama CEFTA i EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, Rusiji, Turskoj... naravno uz odgovarajuci sertifikat.

Ako je uvoznik fizicko lice trebalo bi da se primenjuje jedinstvena carinska stopa od 10% bez obzira na poreklo robe.

sportex said:
Vikash said:

Uz EUR1 (sertifikat o EU poreklu robe) carina je 0% ako je uvoznik pravno lice, to sam bio napisao. Ako je uvoznik pravno lice carina je takodje 0% i za VP proizvedene u svim zemljama potpisnicama CEFTA i EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, Rusiji, Turskoj... naravno uz odgovarajuci sertifikat.

Ako je uvoznik fizicko lice trebalo bi da se primenjuje jedinstvena carinska stopa od 10% bez obzira na poreklo robe.
Ja, kao fizičko lice, trenutno uvozim pušku (na carini je u BG) i hteli su da mi naplate carinu 25%, da nisam obezbedio EUR1 sertifikat (poslali nam brzom poštom).

Kazem trebalo bi da se primenjuje jedinstvena carinska stopa od 10%, jer Uprava carina propisuje ovako:

Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV. Važno je da se naglasi da se, za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.

A onda se taj propis relativizuje ovako:

Treba napomenuti da roba koja se uvozi, odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su „DHL”, „Fedeks”, UPS”. Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se takođe carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.

E sad, posto su ocigledno resili da ti pusku carine po Zakonu o carinskoj tarifi, a za tvoj tarifni stav carinska stopa je 0% ako imas EUR1, ti si po istom Zakonu oslbodjen carinskih dadzbina - ili bi bar tako trebalo da bude, jer sa njima dok ne zavrsis do kraja ne znas kako si zavrsio.

Baš tako druže, dok ti ne ispostave račun, ne znaš kako će ocariniti robu. Kao i sa onim dijabolama... Nekad mi za dve kutije sašiju carinu (sa svim troškovima) 1500 din, a drugi put 400 din. Kako im se svidi. Kao dodatni trošak treba pomenuti i špeditera koji završava papire (jer sam nema šanse). Npr. naše puške su stigle u BG u carinski magacin Cargo-Partnera. Isti su nam za usluge špedicije tražili 20.000 din po puški. Naravno, angažovali smo drugu kuću. Trebalo bi sve da bude gotovo sl. nedelje, pa ćemo videti koliko će da svrbi...

Da zaokružimo priču. Sa eur1 sertifikatom sam, kao fizičko lice - uvoznik, bio oslobođen carine. Platio sam PDV 20% i usluge špeditera. Inače, u koliko se odlučite za ovu pustolovinu, gledajte oružje iz EU (da možete da obezbedite eur1). U suprotnom epilog je sledeći: carina 25% + 20% pdv na ocarinjeni iznos + usluge špedicije.

Vikash, ako nije problem, sumiraj sve, taksativno. Cena puske, transport, ino papirologija, usluge speditera, pdv, sve sa ciframa. Da bi ostalima bilo kristalno jasno koliko ta pustolovina stvarno kosta.

Ovako...
1. Uvozna dozvola 11.740 din
2. Cena puške u UK je 875 £
3. Transport do Srbije 170 £
4. Carina 0 din (imao eur1 sertifikat)
5. PDV 28.189 din
6. Usluge špedicije 11.811 din
7. 2654 kg živaca - priceless

Strah me da sabiram :D
Ali 1650 e.

Nije mi jasno zasto se placa spedicija ako se nesto naruci i stize na kucnu adresu. Kakva je tu procedura , ne razumem se bas u tu spediciju. Ono sto sam zadovoljan da nema carina ako se ima EUR1 SERTIFIKAT.

Koja kućna adresa? Jao... Druže, Englezi su poslali preko firme koja se bavi prevozom robe te vrste. Oni imaju partnera u RS, kod kojih je to stiglo u carinski magacin. Ne znam da li si čuo, ali je potrebno da se urade papiri oko uvoza, carine i sl. E te papire možeš da uradiš sam, ali će ti trebati jedno 2 godine. To ti je isto kao da uzmeš da sam popravljaš zub, umesto da posetiš stomatologa. Jednostavno postoje procedure. A ja nisam izmislio toplu vodu, već samo prenosim kroz koju smo proceduru prošli. A pre svega toga sam bio upoznat od strane jednog prijatelja koji vrlo često uvozi robu i ima svog špeditera koji mu to završava. Kada roba stigne kod partnerske kuće prevoznika bivaš obavešten od strane njih. Daju ti ponudu za usluge špedicije i ti možeš da to odradiš sa njima ili da tražiš nekog drugog špeditera. U drugom slučaju plaćaš i ležarinu ovima, jer će roba biti u njihovom carinskom magacinu dok ti izabrani špediter ne završi papire. Nije neka cifra... Ali čisto da se zna.

Ti papiri nas upropastise, izmislili su papira da ni oni neznaju zasta sluze :roll: . . Gledao sam na netu "UPS-som" roba stize do aerodroma Nikola Tesla . Da li posto se zavsi carinjenje pusku uhvatis pod misku i nosis kuci ( ili moraju 2 policajca da te prate do kuce :D ) ?

Users who are viewing this thread

Back