Loša iskustva – da li ih imate i kakva su?

SteffAirguns

Well-known member
Drugari, želeo bih da otvorim jednu temu koja možda nije najprijatnija, ali mislim da je bitna.

Kakva su vaša iskustva na drugim forumima, FB grupama, Redditu i sličnim mestima?

Iskreno, meni je naš forum divan. Ima svojih mana, kao i svaka zajednica, ali ovde dobijam povratnu informaciju, diskusiju, savete i razmenu iskustava. Voleo bih samo da se još više ljudi koji itekako imaju znanje i iskustvo malo više aktiviraju da slikaju, pišu o modifikacijama, eksperimentima, greškama i uspesima. To je ono što forum čini živim.

Moje iskustvo je slično i na Redditu, a posebno pozitivno na Airgunforums.co.uk, gde se u mojoj jednoj temi bez problema uključi 20–30 ljudi, diskutuje se, razmenjuju mišljenja i iskustva bez sujete i tenzije.

E sad dolazimo do loših iskustava.

Pre nekih pola godine pridružio sam se jednoj FB stranici jer mi je puno ljudi reklo da i tamo krenem da objavljujem i pišem jer će ljudi hteti da vide i da pročitaju. Objavio sam jednu fotografiju koja je dobila zaista mnogo pozitivnih reakcija, komentara i pitanja. Zahvaljujući toj objavi upoznao sam dosta novih ljudi, otvorila su se nova poznanstva, čak i nove puške i pištolji su došli u moj život.

Međutim, vrlo brzo je postalo jasno da se nekome iz „rukovodstva“ nešto kod mene ne dopada. Rečeno mi je da ne smem da hvalim druge forume, jer navodno postoje razne stare međuljudske drame u koje ja „nisam upućen“. A iskreno niti želim da budem, niti me to zanima. Ja sam tu isključivo zbog ljubavi prema sportu, oružju, učenju i deljenju iskustava.

Nakon toga počinju čudne stvari:
objave koje su ranije imale stotine reakcija i gomilu komentara, odjednom jedva dođu do 2–3 lajka. Proveravao sam sa ljudima, objave im se jednostavno ne pojavljuju.

Objašnjenje „odozgo“ je bilo da me navodno sam Facebook mute-uje, da oni nemaju veze s tim i da ne znaju šta se dešava. U isto vreme stalno se provlačila priča o novcu, nagradama, sponzorima, ulaganjima… i tu mi je postalo jasno da ljubavi prema sportu baš i nema mnogo. Interes je u prvom planu.

Mene novac ne zanima. Mene zanima druženje, zezanje, razmena iskustava i dobra energija.

Kap koja je prelila čašu bila je objava fotografije HW98, bez ikakvog opisa osim modela puške. Opet blokada. Objašnjenje: „reklamiraš radnju jer se vidi logo“. Rečeno mi je da ne smem da objavim gde sam kupio pušku, osim ako ta radnja prethodno ne obezbedi neke povlastice toj stranici.

Tu sam shvatio da to nije mesto gde želim da budem.

Žao mi je , možda ta osoba nije imala isto neko lepo iskustvo pa eto na meni se prelomilo. Svi mi imamo neke naše razloge. Možda i oni imaju neki svoj, zbog nekog lošeg trenutka. Meni lično iz moje perspektive to nema smisla, ali ja sam lik od 30godina , a svi ti ljudi su preko 50-60... Njihov pogled na sve je verovatno totalno drugačiji od mog.

Zato i pitam vas, kakva su vaša iskustva?
Bez imenovanja, bez prozivanja. Čisto da se čuje i druga strana.

Jer vidim da dosta vas dodje i prodje , što ovde što i na drugim mestima. Zanimaju me vaša iskustva i iz vašeg ugla gledišta , šta vas je to udaljilo od nekog foruma, stranice itd...

P.S.
Čuvajte se, budite svoji i uvek neka vam sport i ljubav prema njemu budu na prvom mestu. Sve ostalo je sporedno.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:
@SteffAirguns Ta Facebook grupa i njena interna pravila meni lično su potpuno nebitni.Ne interesuje me a mislim i većinu članova ovde šta je tamo dozvoljeno, zabranjeno ili kome se šta „ne dopada“.

Bez imenovanja, bez prozivanja. Čisto da se čuje i druga strana.
Koja je prva strana a koja druga?

Kada grupa dođe dotle da uslovljava objavu reklamom firme koja se vidi na slici a to je Peleponez, to više nije nikakva grupa nego dno dna i besmislena.Pogotovo nema nikakve veze sa razmenom iskustava.Mogu i da napišem koja je to grupa i niko me ovde ne bi zbog toga cenzurisao ali neću ja da pominjem.

Ovde se jasno vidi razlika,forum gde se ceni iskustvo i slobodna reč naspram FB grupe gde se meri podobnost i interes.
Ako nekome smeta pominjanje drugih mesta u kontekstu iskustava, to nije problem teme to je problem zatvorenog mentaliteta.

Slobodna diskusija ne traži dozvolu, saglasnost „rukovodstva“ niti obaveznu reklamu.Forum služi ljudima, a ne sujetama.

Uzdravlje, i pusti onih tamo prvih 280 lajkova — nije bitno koliko ih je, već od koga su. 🍻😉

P.S. FB grupa ocenjuje članove prema tome koliko su pogodni za njihove interne interese i pravila, a ne prema kvalitetu njihovog iskustva ili doprinosa diskusiji.

Last edited:
Ja pripadam generaciji X, generaciji koja je odrastala u analognom vremenu bez interneta, a morala da nauči i prihvati savremene tehnologije komunikacije i rada da bi opstala u današnjem svetu.
Kad su se pojavile društvene mreže, ja sam ih doživeo kao olakšavanje i ubrzavanje komunikacije koju inače imam sa ljudima koje poznajem, ali se ispostavilo da to nisu!
Šta meni najviše smeta na društvenim mrežama i elektronskoj komunikaciji, a zbog čega sam napustio i obrisao sve svoje naloge (Facebook, Instagram...) - anonimnost odn. nepostojanje odgovornosti za izrečeno!
Koja je razlika u izrečenom u stvarnom životu i na internetu? Kao virtuelni svet je "kobajagi", iznad zakona i socijalnih normi, pa možemo da se ponašamo, postavljamo sopstvena pravila i govorimo šta hoćemo jer se krijemo iza nekog "nick-a"?
Ako je već opšte prihvaćeno od strane države i kompanija da u svakodnevnom životu i radu moramo da koristimo digitalne servise, zašto onda pristup internetu nije autorizovan?
Ja bi uveo da ukoliko neko želi da bilo šta postavi ili napiše na internetu, prvo mora da utakne svoju ličnu kartu u čitač i da ispod njegove objave stoji njegov stvarni identitet, a samim tim i da odgovara za izrečeno!
Ovo što sam naveo, možda muči samo generaciju X. Možda sledeće generacije ne doživljavaju komunikaciju ovoliko lično, pa ih ovo sve i ne dotiče previše...

@adevic Пробај да направиш неки крупан прекршај па види да ли су коментари анонимни и да ли се одговара пред законом. Ишчепркаће те за дан, макар да си се у мишју рупу сакрио, плус ће да нађу дикпик од пре 12 година да објаве у новинама да те докусуре и приватно. 😃

Одређене ФБ групе су ми 'непријатне'.
За мој укус превише 'ко ти је бајо ово радио' и 'не ради се то тако' уз обавезно одсуство конструктивних савета и присуство безумног мерења џула и метара у секунди.
А такви су баш добри да им се ували нешто ново и јаче и да админ има ћара, то је та циљна група и таква култура се негује.

Сама регистрација на форум и обавезно представљање, колико год тривијални били, опет су неки филтер јер су тежи од кликтања по фејсу (на форум мора да се дође препоруком или самосталним истраживањем, на фејсбук групу те наведе алгоритам) па они са апсолутним одсуством воље да се исцимају за било шта немају 'право гласа'.
Плус Срба дође као пеницилин за оне што претекну филтрирање, још један плус за форум. 😃

Елем, са свим ФБ групама је исто, чиме год да се баве (ако модерација није јака, а углавном није) тако да ћу завршити поруку као Катон:
- Уосталом, фејсбук свакако треба уништити. 😃

Last edited by a moderator:
Dodao bih jos malo svetla na ovu temu...Elem, onog dana kada smo se prikljucili na internet, bilo preko racunara, mob. tel, itd, izgubili smo privatnost, sto je i bio cilj sve jedne drzave i vlade na ovome svetu. Pitamo se zasto, i da li je to u redu. Odgovor lezi u tri fundamentalna razloga.
Prvi je bezbednost, recimo sprecavanje nekih krivicnih dela. U ovom delu prihvatam i odobravam sve metode bezbedonosne strukture.
Drugi je propagandni gde pokusavaju da kanalisu i izmene pravac nase individualne slobode misli i shvatanja sveta oko nas. Najnoviji primer tome je AI tj.vestacka inteligencija cija je baza podataka napunjena netacnim informacijama u oblastima koje NJIMA odgovaraju, recimo pitanje jednopolnih brakova. Ukratko, glavni generator AI je zamena teza na perfidnom nivou. Ali ako pitate koliko je visok Ajfelov toranj dobicete tacnu informaciju odnosno odgovor.
Treci je komercijalni/ekonomski gde je jedini cilj zarada. Stara je izreka Follow the Money, pratite put novca, i tu leze svi odgovori. Primer, zasto NEKO sprecava objavljivanje fotografije ili daje negativne komentare bez i jednog argumenta, gde se vidi koje marke je taj predmet sa fotogtafije ili gde je kupljena, ali ne blokiraju fotografije tog isto predmeta nekog drugog proizvodjaca. Primers je bezbroj.

Licno, nemam ni jedan jedini nalog na drustv enim mrezama, nisam nikada ni imao, niti cu.

Forume rado posecujem, clan sam oko desetak foruma sto domacih sto inostranih. Konkretno ovaj forum bi pohvalio po strucnosti i licnom profilu veceg broja clanova koji aktivno i relativno aktivno pisu komentare i prenose svoje znanje drugima.

Iskreno meni sve sto je FB ne moze da bude ozbiljno cak i kad admini hoce da to bude top ipak su tu svi i oduvek je tamo svega i svacega najvise reklama i legarevic biznis varijanti.Naravno pokusao jesam slikao jedan komad oruzija napisao o njemu sve sto znam i iskustva visegodisnja pride i dobio odgovor da ne moze da se objavi i da ne smem da oglasavam i reklamiram oruzije(a to mi nije ni namera bila niti sam pomenuo negde u tekstu cak jasno naveo par mana koje sam primetio i inace nikad nisam planirao da prodam nista od toga) e sad mislim da je u mom tekstu pisalo "za taj novac ja sam prezadovoljan" i verovatno da ovi "odozgo" nemaju to u ponudi pa sam bio odbijen i tako sam pauzirao moje ucesce u tamosnjim konverzacijama dok ne ukapiram o cemu se radi...Ovde mi je ok svako zna zasto je ovde i sta ga interesuje,trudi se da sto vise obogati svoje znanje podeli sta moze jer se to ne trosi malo zeza kad ima koga i tako...Taze sam i ja ovde ali bar sam takav utisak steko

Kakva su vaša iskustva na drugim forumima, FB grupama, Redditu i sličnim mestima?

ФБ презирем, то је америчко вирење у туђе животе. Место где се људи (част изузетцима) хвале и размећу мање или више едитованим или монтираним фотографијама. Немам ФБ/Инстаграм/тикток или какав већ налог и нимало ми не недостају.
Што се форума (ово важи и за групе на друштвеним мрежама) све што је комерцијализовано је лаж и мимикрија.
На пример, еирган нејшн форум је још пре пар година постао рекламна платформа и тамо админи највише брину да неко не опљује ове што плаћају рекламе. Са друге стране гејтвеј то еирганс је вероватно најбољи форум на свету посвећен ваздушном оружју није комерцијализован и самим тим изгледа сиромашније и мање привлачно.

Е сад човек који не зна ништа о градиву прво налеће на шарене рекламе и вешто постављене замке. Прво што свако сазна када крене да претражује интернет су плаћене рекламе. Неко нема капацитет да схвати да су то рекламе и тенденциозно пласиране лажи, неко не жели да се удубљује у проблем или нема времена. Као и у свему осталом онај ко се мало заинтересује почне да учи а онај кога то не занима гледа јутјуб, фејсбук или се региструје на форум да би питао неког другог да му преприча. Правило представљања на форуму је уједно и први филтер преко кога отпадају бахате индивидуе које неће да се представе из овог или оног разлога.

Kad su se pojavile društvene mreže, ja sam ih doživeo kao olakšavanje i ubrzavanje komunikacije koju inače imam sa ljudima koje poznajem, ali se ispostavilo da to nisu!
Šta meni najviše smeta na društvenim mrežama i elektronskoj komunikaciji, a zbog čega sam napustio i obrisao sve svoje naloge (Facebook, Instagram...) - anonimnost odn. nepostojanje odgovornosti za izrečeno!

Ja bi uveo da ukoliko neko želi da bilo šta postavi ili napiše na internetu, prvo mora da utakne svoju ličnu kartu u čitač i da ispod njegove objave stoji njegov stvarni identitet, a samim tim i da odgovara za izrečeno!

Апсолутно се слажем, ако је дозвољено анонимно остављање коментара на интернет онда треба да буде дозвољено и да се иде улицом са фантомком на глави и да се вози аутомобил прелепљен картоном тако да не може да се види ни модел ни боја ни таблице а ни ко га вози па да човек (у име слободе изражавања) може да ради шта му се хоће.

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back