Malo istorije...

TexWiller said:
Nisam fan komšija

..ma razumeli smo sve, nismo retardirani... :D

Nego, reci ti meni bata @TexWilleru kakave su te Stogerove prelamače? Jesu li baš stvarno toliko dobre koliko ih hvale po fejZu i da li su bolje od kometa? :p

Glock17 said:
TexWiller said:
Nisam fan komšija

Nego, reci ti meni bata @TexWilleru kakave su te Stogerove prelamače? Jesu li baš stvarno toliko dobre koliko ih hvale po fejZu i da li su bolje od kometa? :p
Bata glok Pa nisam objektvan po pitanju Stoegera pošto ga imam i jako mi je drag. Toliko da sad nabavljam grt3 za njega. I verovatno ću kratiti oprugu do 16j . Ako porediš rx5 i 220 , rx5 je bolja puška, mnogo ozbiljniju završnu obradu ima pogotovo drvo. Rx20 i cometa 400 su , što bi rekli bosanci u 5 deka. Rx mi je lepša a kometa ima kvalitetnije drvo . Moj favorit ako su u pitanju budžet puške. Opet kažem nije to walther ili hw level i da sam prilično subjektivan. Sa rx40 još nemam iskustvo

Robija said:
@Lane @TexWiller
Živi bili obojica ;)
NHF!

Ma ok je, može loše da se protumači iako mi nije bila ružna namera. Nespretno je napisano za ovakav tip komunikacije

TexWiller said:
Glock17 said:

Bata glok Pa nisam objektvan po pitanju Stoegera pošto ga imam i jako mi je drag. Toliko da sad nabavljam grt3 za njega. I verovatno ću kratiti oprugu do 16j . Ako porediš rx5 i 220 , rx5 je bolja puška, mnogo ozbiljniju završnu obradu ima pogotovo drvo. Rx20 i cometa 400 su , što bi rekli bosanci u 5 deka. Rx mi je lepša a kometa ima kvalitetnije drvo . Moj favorit ako su u pitanju budžet puške. Opet kažem nije to walther ili hw level i da sam prilično subjektivan. Sa rx40 još nemam iskustvo

..pitam, vidim, mnogi ga hvale i svi ga preporučuju, posebno ga dosta preporučuje administracija na fejZu, kometa ko da je izgubila primat, a znam da si ti naš stari forumdžija i da ćeš biti iskren... ;)

Glock17 said:
..pitam, vidim, mnogi ga hvale i svi ga preporučuju, posebno ga dosta preporučuje administracija na fejZu, kometa ko da je izgubila primat, a znam da si ti naš stari forumdžija i da ćeš biti iskren... ;)

Sto bi rekli nasi, neka te, batali se :D

Meni pomalo žao komete 220 galaksije, u bici sa stoegerom rx5 ne pomaže joj ni hladnokovana cev... 🥲

https://www.facebook.com/SSU.AGS.Airguns.Srbija/posts/485356019732361

https://www.kragujevacke.rs/DRUSTVO/CIKA-MATA/

Članak jeste posvećen "Čika Mati" ali ima mnogo interesantnih činjenica vezanih za celu zemlju.

Kod nas nije objavljeno mnogo knjiga posvećenih sportskom streljaštvu. Preciznije, mogli bismo ih nabrojati na prste jedne ruke. Ipak, dve zaslužuju našu posebnu pažnju. To su "Sportsko streljaštvo", grupe autora i "Istorija srpskog streljaštva", autora Ljubomira Ž. Petrovića.
Iako je "Sportsko streljaštvo" izdato dosta davno, pre oko 50 godina (tokom vremena je bilo nekoliko izdanja), ipak je knjiga i danas aktuelna.

04.jpg

05.jpg

06.jpg

Naravno, oružje i tipovi oružja su se izmenili tokom vremena, ali osnove su i danas iste. Pogotovo delovi koji se tiču balistike, osnova vatrenog i vazdušnog oružja, priprema, treninga i slično. Jasno je da je streljaštvo napredovalo vremenom, ali osnove navedene u knjizi se mogu i danas uspešno primenjivati.
"Istorija srpskog streljaštva" opisuje nastanak streljaštva u Srbiji od početaka u 19. veku do današnjih dana.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

Obe knjige su odavno rasprodate, ali mogu se povremeno pronaći na različitim sajtovima za kupoprodaju. Ako naletite na neku od njih, slobodno ih kupite, nipošto nećete pogrešiti

zare said:
https://www.kragujevacke.rs/DRUSTVO/CIKA-MATA/
Članak jeste posvećen "Čika Mati" ali ima mnogo interesantnih činjenica vezanih za celu zemlju.

Odličan tekst!

Jedna jako zanimljiva poštanska marka sa temom vazdušnog streljaštva:

299837739_554845146323703_1499179070594469874_n.jpg

Mađarski strelac Karolj Takač (Károly Takács) je, nakon što mu je na vojnoj vežbi teško povređena i amputirana desna šaka, kada je felerična granata iznenada eksplodirala, počeo da trenira levom rukom. Na letnjim Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine je osvojio zlatnu medalju, a podvig je ponovio i 1952. godine na Olimpijadi u Helsinkiju, gde je takođe bio najbolji.
Na slikama vidimo Takača kako se priprema i puca na zajedničkom takmičenju koje su Poljska, Mađarska i Jugoslavija organizovale 1961. godine.

Takács_Károly-Poland-Hungary-Yugoslavia_1961.jpg
Takács_Károly_Poland-Hungary-Yugoslavia_match_1961.jpg
Foto: Wikipedia

Users who are viewing this thread

Back