Menjanje paralakse kod optika koje nemaju podesivu paralaksu u cilju povećanja korisnosti optike na HFT daljinama.

kircan

Administrator
Staff member
Kao što sam naslov sugeriše, tema je usko povezana sa puževima. Puževi (lat. Gastropoda) najbrojnija su klasa mekušaca sa oko 45.000 vrsta Postoji oko 30.000 savremenih vrsta, kao i oko 15.000 izumrlih. Fosilna istorija grupe je veoma bogata i duga - najraniji nalazi potiču iz kasnog kambrijuma.

Sada, kada ste obogatili svoje znanje o mekušcima prelazimo na štelovanje paralakse.
Ja nisam najpozvaniji da pričam na ovu temu jer sam bio samo nemi svedok. Sav posao je uradio kolega @Vladimir T koji od silnih društveno-političkih obaveza jednostavno nema vremena da piše o svojim dostignućima.
Sve se desilo u Subotu na strelištu, kada sam kroz suze rekao da treba da promenim paralaksu i da bi bilo dobro da mi gorepomenuti vlada T napravi alat za odvrtanje prstena koji drži sočivo - valjda. Ne znam baš sve delove optike. U tu svrhu smo uzeli šubler (mikrometarko kljunasto pomično merilo) i vlada je, spontano, odvrnuo prsten koji drži sočivo. Zatim je pomerajući sočivo uz pomoć drugog prstena, ka unutra valjda , smanjio paralaksu sa totalno neupotrebljivih 91m, na sasvim bogougodnih 14m te je učinio vrlo upoterbljivom za HFT. Sada je slika izvanredna do 30m, posle toga ima zamućenja, ali ja svakako ne mislim da mogu da pogodim bilo šta na toj udaljenosti.
Molio bih kolegu da ovde lepo objasni kako je to učinio da ostane za pokoljenja koja će ovo čitati ako ne pukne neki 3 svetski rat pa nas vrati u kameno doba gde ćemo gađati kaenjem bez optika.
Evo i slika jer tekst baš i nema neke veze sa mozgom.
Zapratite me za više saveta i podataka o puževima

Attachments

• veyron 1.jpg
    veyron 1.jpg
    216.6 KB · Views: 33
  • veyron 2.jpg
    veyron 2.jpg
    236.8 KB · Views: 33
  • veyron 3.jpg
    veyron 3.jpg
    162.2 KB · Views: 31
zanimljiva optikica, bas kratka. da li je to bio cilj pri kupovini? ili mozda ir?
vidim da je po dimenzijama a i ceni vrlo slicna kao veyron 10x44, da li postoji razlog zasto je bas ova uzeta?

To je jedina optika koja moye da se montira na fwb601 a da nije prizma i da približno može da se koristi za HFT. To je bila cela priča oko kupovine. Takođe sam skontao, mada to nije verovatno istina, da što je manje uvećanje, manje mise muti. Sa 8x vidim sasvim dobro metu i na 40m.

U zadnje 2 godine par optika sam uspešno reparalaksirao da budu adekvatne za vazdušno oružje.Jedini problem je odvrnuti prsten objektiva sve ostalo ide lako i nije bauk.Mislim da je i @Webley & Scott takođe pisao o tome ovde.
Takođe isti princip važi i za optike sa podesivom paralaksom,ali na primer najmanja vrednost im je 25m,a mi bi želeli da ide od 9m.
Drago mi je da ima još ljudi smelih da se poigraju sa optikama.

Sada malo o putevima posle kiše:

Posle kiše puževi postaju znatno aktivniji. Evo nekoliko razloga i načina na koje se ponašaju:

1. Izlaze iz svojih skrovišta
Vlaga posle kiše im omogućava da lakše puze po tlu bez opasnosti od dehidratacije.

Puževi vole vlažno okruženje jer im je telo meko i lako gube tečnost.

2. Traže hranu
Kiša ispira lišće i čini biljke mekanijim i dostupnijim za ishranu.

Puževi se često vide kako pasu po svežem bilju, algama, mahovini i ostacima biljaka.

3. Migriraju ili se pare
Posle kiše često tragaju za partnerima, jer je to idealno vreme za parenje.

Takođe mogu prelaziti veće udaljenosti u potrazi za novim mestima za život.

4. Ostavljaju trag sluzi
Na vlažnoj površini njihov trag je još vidljiviji, pa ga lako možete uočiti po trotoarima, kamenju, betonu i lišću.

Ukratko, posle kiše puževi "ožive" — više se kreću, hrane, razmnožavaju i istražuju okolinu jer su uslovi za njih tada idealni.

Odvrnuti prvi prsten je najtezi deo, a na vecini optika ni to nije problem jer su samo rucno zategnuti.
Neke optike imaju I unutrasnji prsten sa urezima , taman za kreditnu karticu (ili slicnu plastiku) da ulegne za odsrafljivanje.
Nikako da upamtim dal je u pravcu kazaljki na satu, ili kontra, ali u svakom slucaju na jednu stranu slika bude gora, a na drugu bolja. 😁 Ovako samo Swarovski inzinjeri daju tehnicka objasnjenja.😀

A sad malo ozbiljnije, jer ostra slika I paralaksa nisu nuzno ista stvar, mada se cesto podudaraju.

Ostra slika je ostra slika, a paralaksa je kad se dva vizuelna polja podudaraju, sto u praksi znaci da koncanica ostaje na meti I kad pomeramo glavu levo I desno, odnosno gore, dole.
Kad optika ima lose podesenu paralaksu, svako imperfektno naslanjanje obraza na kundak I gledanje koje nije direktno kroz optiku ce nam se lazno priciniti da je koncanica na meti (jer "pluta"), a u stvari nije, pa ce hitac rezultirati promasajem.
Kad je paralaksa podesena kako treba, koncanica ostaje na meti, nema "plutanja" iako gledamo sa strane.

E sad, posto Gastropodi vole mekano, zeleno lisce, najcesce od Hoste, da bi zastitili biljku najbolje je posuti plavi pelet, iliti otrov.

Ko vise voli organski pristup, nek koristi izdrobljenu ljusku od jaja, koja zbog svojih ostrih ivica puno smeta puzu I stiti biljke.

Psihopate znaju da ih pospu solju, sto od puza golaca napravi pihtiju. Šok, Horor !

A jedan veoma iskusan takmicar, slobodni strelac je to opisao na mnogo bolji nacin

Last edited:
Puž je specijalitet, pogotovu ako nemate šta da jedete, a našli ste se u šumi...puževi, zmije, žabe, veverice...sve to mogu da svarim, ali nikako ne mogu kućicu od puža...ili ne znam da je spremim, ili sam previše alav :)

Ah da, umalo da zaboravim sporednu temu, ja ne vidim koji problem ljudi sa paralaksom imaju...samo ukrstite oči, još bolje ako može jedno pravac severa, a drugo jug i problem rešen :)

Puževi 😲

Nikad ne bih puža gađao iz VP, bilo da je sa kućicom ili bez nje, prvenstveno zato što ne bih uspeo da ga pogodim sa 5m, a on bi se sklonio iza zgrade dok ja uspem da ga naciljam.

"Puz Golac, psihicki najjaca zivotinja, mentalni spartanac. Pored toga sto je puz on je i jebeni golac. Toliko r-azloga za suicid, ali on i dalje gura. Brat moj nesalomivi, puz golac. Takav vam je on."
Preuzeto, mudrolije sa twitera.

Ostra slika je ostra slika, a paralaksa je kad se dva vizuelna polja podudaraju, sto u praksi znaci da koncanica ostaje na meti I kad pomeramo glavu levo I desno, odnosno gore, dole.
Kad optika ima lose podesenu paralaksu, svako imperfektno naslanjanje obraza na kundak I gledanje koje nije direktno kroz optiku ce nam se lazno priciniti da je koncanica na meti (jer "pluta"), a u stvari nije, pa ce hitac rezultirati promasajem.
Kad je paralaksa podesena kako treba, koncanica ostaje na meti, nema "plutanja" iako gledamo sa strane.
Ovde sam ostao malo nedorecen, pa da se dopunim:

Kad se skine zastitni prsten, objektiv se vrti na jednu ili drugu stranu, sve dok se slika ne izostri na odogarajucoj daljini, recimo gde najcesce pucate: 25-30m. To vi odlucite.

Onda prelazimo na stelovanje paralakse, a to se isto radi vrtenjem objektiva, samo sto tad optiku stavljamo na neku povrsinu, da je ne drzimo u ruci, nego recimo na jastuk ili rolnu papira, pa kroz tako stabilizovanu optiku kledamo u metu, dok pomeramo glavu levo-desno, gore-dole i pratimo kako se koncanica ponasa u odnosu na metu.

Ako koncanica seta, pomera se ili pluta preko mete, paralaksa nije nastelovana, nego je potrebno jos malo nastelovati objektiv, sve dok se koncanica ne usidri na metu bez obzira na ugao glednja kroz nju.

E to je nastelovana paralaksa, a narocito je bitna za pucanje iz promenjivih stavova i disciplina gde se gadja stojeci, lezeci, sa kolena, itd...

I posle vraćanja zaštitnog prstena opet proverite paralaksu jer je moguće da se pri stezanju objektiv pomerio. Mada mislim da to pomeranje nije toliko da može bitno da utiče na paralaksu.
Radio sam to na onim Kineskim "optikama" 4x20 koje izgledaju kao cev. Na isti način se podešava i dioptrija kome treba.

Users who are viewing this thread

Back