Mišljenje MUP o upotrebi vazdušnog oružja van strelišta

aleksandarantonic

Well-known member
Dragi strelci,

Budući da nije jasno i da se ne može sa sigurnošću reći da li se odredbe zakona o oružju i municiji koja se primenjuju na vatreno oružje primenjuju i na vazdušno oružje i u kojoj meri, zbog manjkavosti samog zakona i nepostojanja podzakonskih akata, zanima me da li je neko od vas nekad pribavio zvanično mišljenje ministarstva na ovu temu.

Takođe, ako ste radi da razjasnimo i druge teme, možemo ujedno postaviti više pitanja.

Jedini problem jeste što ću ja vrlo rado pokriti troškove takse za ono što mene zanima jer često gađam u dvorištu a imam nezgodne komšije, ali za druga pitanja su posebne takse pa bismo se dogovorili.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Dragi strelci,

Budući da nije jasno i da se ne može sa sigurnošću reći da li se odredbe zakona o oružju i municiji koja se primenjuju na vatreno oružje primenjuju i na vazdušno oružje i u kojoj meri, zbog manjkavosti samog zakona i nepostojanja podzakonskih akata, zanima me da li je neko od vas nekad pribavio zvanično mišljenje ministarstva na ovu temu.

Takođe, ako ste radi da razjasnimo i druge teme, možemo ujedno postaviti više pitanja.

Jedini problem jeste što ću ja vrlo rado pokriti troškove takse za ono što mene zanima jer često gađam u dvorištu a imam nezgodne komšije, ali za druga pitanja su posebne takse pa bismo se dogovorili.

Dragi Aleksandre,

Iz iskustva, iz neke druge sfere (u pitanju su zakoni i pravilnici o lekovima), znam da ce ministarstvo, ukoliko im se obratis za misljenje (tumacenje zakona ili pravilnika), odabrati (naj)strozu opciju od svih mogucih tumacenja necega iz zakona. Time verovatno stite i ogradjuju sebe, ne znam. Ali znam da je to bio slucaj kad god smo trazili tumacenje nekog dela zakona ili pravilnika (a to se radi pismenim putem i taksa je bila oko 100 evra, ne znam danas koliko je).
Prema tome, kao i sa lekovima, tako i sa oruzjem, mislim da neke stvari, gde niko nije u opasnosti ili ugrozen, ne treba "cackati", jer moze nesto da se iskomplikuje, a to niko ne zeli.
Elem, clan 26 u zakonu kaze (naravno, ne potpuno jasno, ali cu objasniti moje misljenje ispod teksta):

Član 26

Zabranjeno je nošenje oružja na javnom mestu osim u slučajevima utvrđenim ovim ili drugim zakonom.

Lovačko oružje može se nositi za vreme lova, u skladu sa propisima o lovstvu.

Sportsko oružje može se nositi u otvorenim i zatvorenim prostorima namenjenim za streljačke sportove i obuku za rukovanje oružjem.

E sad, ja bih smeo da se kladim da ce ministarstvo odabrati najstrozu opciju iz ovog clana, a to je da se sportsko oruzje (a tu smo mi) sme nositi (i koristiti) samo u streljane i otvorena strelista, za tu namenu (za tu namenu citaj koja su registrovana kao streljana ili streliste).

Mozda gresim, ali kao sto rekoh, "saradjivao" sam sa ministarstvom, nikad nisu "pogresili" kad je ovako nesto u pitanju...

P.S.
Dosao jedan covek u odgovarajucu instituciju da se raspita sta mu treba od dozvola da zastakli terasu, zivi u zgradi. Sluzbenica mu kaze da to nije zakonski dozvoljeno i da ne moze da mu izda dozvolu. Na to njeno, on upita: "Pa sta ja sad da radim?"
Sluzbenica mu kaze: "Je l vidjate vi po gradu na zgradama zastakljene terase?"
On kaze: "Vidjam!"
Ona ce: "Onda zakljucite sami..."

Last edited:
Znam sve, imam 10 godina iskustva rada u pravu, ali ovde postoje neka oprečna tumačenja, pa bih ja sebi rastumačio zvanično. Ako ne može - onda nikome ništa, a ako može onda ga držiš sa sobom i kad dođe čika policajac ti mu pokažeš.

Tu odredbu sam takođe ja ovde tumačio na taj način, ovo je APP zahtev pa šta mi dobri bog da.

Ako, mada ako zelis neku potvrdu da mozes da gadjas u dvoristu, to ne verujem da ces dobiti napismeno...
Za sve ostalo, cika policajac procenjuje na licu mesta. A o tome ne bih... :-D

Mislim Aco, da ukoloko budeš smetao komšiluku i neko iz okoline te prijavi, možda i podnese tužbu možeš proći kao bos po trnju. A 100% sam siguran da napismeno nećeš dobiti nikakvu potvrdu sa kojom bi mogao da koristiš VO u svom dvorištu. Bolja solucija je da daš koji dinar viška i utišaš se koliko god možeš ( mislim na nabavku nekog moderatora). Ja sam prilagodio svoju puškicu od 16j tako da me na 10m od mene niko ne čuje.

Takoe, samo dobar zaklon, osigurati da dijabola nekog ne povredi, koristiti hvatac dijabola sa staklarskim kitom unutra, da se ne cuje kad udari u metu i sta god je jos moguce...
Da ne bacas pare za tumacenja i slicno...

Ja tamo pucam pretežno iz pištolja, a znamo da se pp 700 čuje kao da neko zakucava tarabu :-D

Artemis M16 koji imam se ne čuje pa se ne čuje, a tamo iz puške pucam sa tavana garaže u mete koje su mi na 50, 70 i 100m u voćnjaku. Tu ne može niko da me vidi, ali u dvorištu sa pištoljem....

Pa onda nema druge nego i na pp700 neki lagani moderator.Ja sam u centru sela,cz 200s ,fwb 601,pp750...svaka svoj moderator.Da nesmetam komšijama...

Stare krpe i slično i ja koristim, odlična varijanta.

Od zvaničnog tumačenja ne vidim nikakvu korist kada svi znamo šta će odgovoriti a i u zakonu je to prilično jasno. Nema nikakve svrhe trošiti vreme na to.

Који модератор препоручујете за М16 ? Ако је наравно права тј велика разлика у односу на фабрички?
Хвала

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Users who are viewing this thread

Back