Modifikacija Zastava vazdusne puske

Mane kouč
Post Tue Mar 28, 2023 8:41 pm

Aj da pokušam ukratko da ti objasnim i razbijem iluzije i mitove koje praviš oko Zastave, sasvim nepotrebno i da mi odgovoriš na neko pitanje.
Prvo koža će uvek ali uvek da dihtuje bolje od silikona, u takvoj vrsti sistema tj. puške, drugo Anschutz 335 ti je tipičan primer korišćenja kožnog dihtunga, pošto realno jeste problem nabaviti dobar kožni dihtung uz malo dorade i ovi iz magnuma mogu da prođu, ali i iz Zastave su sasvim korektni i rade dobro, sto i pokazuju naša takmičenja gde se zastava koristi za pionire, i postižu se i dalje visoki rezultati sa tom istom kožom. Dalje da mi odgovoriš molim te, koja je poenta da ti vazduh ostaje preko noći u pušci? Apsolutno nepotrebno, testiranje se vrši baš samo tako kako je neko od kolega gore opisao, prst na praznu pušku, ako ne pušta dihtung na cevi i ima dovoljnog pritiska, to je to. Dalje, ako se ne varam hroni nemaš, pa prilično sva ta testiranja padaju u vodu, a takođe i ne testiraš iz boka, pa je to još i veći problem, jer je jedino iz boka u kontrolisanim uslovima i sa više vrsta dijabola je merodavno testiranje, sve ostalo je u najmanju ruku upitno.
I na kraju, daj molim te reci sta ti treba od delova da ti pošaljem besplatno da se ne mučiš više i ne vrtiš u krug, jer koliko si puta rasturio tu jadnu pušku, više nijedan navoj neće ostati na njoj.

Ako je ovo bilo iz dobre namere onda hvala kolega mane.

Mane kouč said:
Apsolutno iz najbolje namere, veruj mi

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Ma ne sumnjam ja da ti imas lose namere.
Shvatio sam sve i dovoljno je.
Znam da ti posedujes znanje od mnogo vise modela vazdusnog oruzja ,ali mi se ne mesaj u zastavu :D :D :D
Pa to je moje iskustvo od preko 20 godina ,samo na njoj.
Ali , pricacu ti u kafani .
I da, ( ponesi hronometar) :D

Ja sam malo jači, sa 30 godina okruglo ove godine i sa zastavom i u streljaštvu. A za kafanu prihvatam izazov ko može više

Mane kouč said:
Ja sam malo jači, sa 30 godina okruglo ove godine i sa zastavom i u streljaštvu. A za kafanu prihvatam izazov ko može više

A jeli kolega mane , koliko ti iskustva imas u ringu. :shock: :shock: :shock:
Nesto se tako razmisljam
ja krenuo sa dihtungom, a jos nisam ni zavrsio ,
i sad treba da se nadjemo u kafani.

Pa me nesto strah ako nastavim sa ovim izlaganjem da ti mene ne odvedes u ring.
:D :D :D
Nek ipak ovo bude tema za ( modifikovanu zastavu) a ne za ZASTAVU.
Nek to budu dve razlicite puske.
VERUJEM DA SE NE LJUTIS I ZA MALO ŠALE.

Moja je zelja da sve ovo podelim sa svima i da razbijem ovu monotoniju koja je poslednjih dana presutna na forumu.

Apsolutno nemam nikakve lose namere.

I jos nesto, ako ovo sto iznosim smeta vecini kolega ja cu prestati da iznosim moj rad i moja iskustva sa (MODIFIKOVANOM ZASTAVOM)
A imam ih previše !!!!!
SVE NAJBOLJE.

U ringu nemam, ali imam u kafani prilično! I ja se u kafani ne makljam nego pijem i uzivam, pa se ne boj, nisam nasilan ni kad popijem

Pre nego sto nastavim o mom radu na modifikaciji puske _______ , iskustvu, pozitivnim i negativnim rezultatima , zeleo bih da kazem da ne zelim (da nikog nesto ubedjujem ili navodim da odradi nesto poput mene).
O rezultatima koje sam dobio ipak bi trebalo da donese zakljucke neko koje tu mnogo strucniji od nas , a tu smatram da spadaju ;
Masinski inzenjeri
Hemiski tehnicari
Fizicari itd.
Npr. Nikako mi ne mozemo donositi neke zakljuce za, materijale , njihove osobine , ponasanja u razlicitim uslovimi , vec bi to trebao uraditi sam hemicar.
Isto vazi i za prirodne zakone a tu su matematicari i fizicari.
Dok za metale i principu rada sistema , mašinski inzenjeri.

Mozda sam malo preterao sto sam sve ovo napisao , ali nikako da uspem da prestavim ceo rad a da ne dobijem kritike ili neko posmevanje od ljudi koji nisu strucni za ono sto ja radim.
Ja ovde ne drzim neka predavanja vezana za preciznost , stavove gadjanja , pravila disanja tokom opaljenja itd.

Ja cu samo iznositi moj rad i moja iskustva , a sta sam dobio ili izgubio to je ipak mislim moja privatna stvar jer to radim na svojoj nepokretnoj imovini.
;)

Čekamo ;) .
Mada možda i ja kao mašinski inženjer nisam baš merodavan, i meni svašta pada na pamet da menjam :mrgreen: :mrgreen: .

Vincester said:
Pre nego sto nastavim o mom radu na modifikaciji puske _______ , iskustvu, pozitivnim i negativnim rezultatima , zeleo bih da kazem da ne zelim (da nikog nesto ubedjujem ili navodim da odradi nesto poput mene).
O rezultatima koje sam dobio ipak bi trebalo da donese zakljucke neko koje tu mnogo strucniji od nas , a tu smatram da spadaju ;
Masinski inzenjeri
Hemiski tehnicari
Fizicari itd.
Npr. Nikako mi ne mozemo donositi neke zakljuce za, materijale , njihove osobine , ponasanja u razlicitim uslovimi , vec bi to trebao uraditi sam hemicar.
Isto vazi i za prirodne zakone a tu su matematicari i fizicari.
Dok za metale i principu rada sistema , mašinski inzenjeri.

Mozda sam malo preterao sto sam sve ovo napisao , ali nikako da uspem da prestavim ceo rad a da ne dobijem kritike ili neko posmevanje od ljudi koji nisu strucni za ono sto ja radim.
Ja ovde ne drzim neka predavanja vezana za preciznost , stavove gadjanja , pravila disanja tokom opaljenja itd.

Ja cu samo iznositi moj rad i moja iskustva , a sta sam dobio ili izgubio to je ipak mislim moja privatna stvar jer to radim na svojoj nepokretnoj imovini.
;)
Pa možda si u pravu, po tvojoj logici će verovatno fizičar, mašinski inžinjer i hemičar bolje da znaju kako treba da radi puška i sta je potrebno strelcima za postizanje rezultata

Pa ti fizičari, hemičari i ostala boranija su napravili tu pušku koju koristi strelac i sigurno znaju (mnogo) bolje kako radi puška nego što to zna strelac. U stvari, oni su i konstruisali pušku da radi tako kako radi i dali gomilu mogućnosti da strelac može da je prilagodi sebi.

Kao totalni laik za mehaniku, ali korisnik sa nekakvim iskustvom, moram primetiti da ti inženjeri, fizičari i hemičari i te kako umeju da omanu, pogreše i naprave proizvod (u našem slučaju pušku), koja je, osim nekvalitetnih delova, i konstrukciono loša. Tako da inženjeri (hemičari, fizičari, kad su i oni već spomenuti), ipak nisu nepogrešivi. To svi mi viđamo svaki dan, kao obični konzumenti, u našem slučaju strelci.
Na ovom forumu svako ima pravo da predstavi svoj rad, što je za svaku pohvalu. I sam volim takve teme, jer doprinose kvalitetu foruma. Sa druge strane, svako treba da poneka istrpi i neku kritičku reč, ako neko drugi misli da postoji greška i se nešto može uraditi bolje. U tom smislu, svaka diskusija je dobrodošla, uz uvažaanje sagovornika i prihvatanje argumenta za i protiv. Naravno, svaka preravka donosi rizik i svako ko ulazi u to mora biti svestan moguće greške. Zato je bitno saslušati sva mišljenja, kako bi se došlo do što više informacija. Ko pak, nije siguran, bolje da ne čačka ništa.

Naravno da umeju da omanu. Ima inženjera a i "inženjera".
Samo moraš da znaš da u velikoj većihi slučajeva zadnju reč u proizvodnji daju neke druge struke a ne one koje konstruišu proizvod. Mnogo češće je bitno da košta malo, da je proizvodnja jeftina i da su delovi naravno katastrofalnog kvaliteta. Sve da bi na kraju cena bila što manja a zarada što veća.
To što mi kupimo novu vazdušnu pušku za 8000 din i ona nije ni za šta najmanje je krivica samog konstruktora.

Da ne pominjemo neke druge proizvode, ovde je reče o vazdušnim puškama. Nadam se da vam je svima jasno da je vazdušna puška ("čak" i PCP) smešno jednostavna i prosta naprava i da nekom ko i malo ima dara za tehniku pa još i neko tehničko iskustvo ili obrazovanje, nije veliki problem da pronađe neka svoja rešenja i načine da poboljša ono što su neki drugi namerno upropastili.

zare said:
Pa ti fizičari, hemičari i ostala boranija su napravili tu pušku koju koristi strelac i sigurno znaju (mnogo) bolje kako radi puška nego što to zna strelac. U stvari, oni su i konstruisali pušku da radi tako kako radi i dali gomilu mogućnosti da strelac može da je prilagodi sebi.
Da li ti znaš koliko se izmena radi, jer inžinjeri promaše temu? Inžinjer napravi neku osnovu a sve ostale bitne detalje upravo korisnik formira krajnji proizvod, jer se i pravi za njega, barem je tako u ovoj industriji, u nekoj drugoj možda nije.

Slažem se sa svime rečenim, tj. napisanim. Greške se događaju i u najvišoj klasi, gde ne bi smelo da ih bude, jer u toj klasi cena nije primarna onom ko takvu pušku kupuje.
Sve u svemu, ne bih dalje da opterećujem i kvarim temu, samo apelujem na toleranciju i prihvatanje različitih mišljenja, pa i kada su modifikacije u pitanju.

Kolega Mane ,Zare ,Joco zahvalan sam na svim vasim odgovorima i apsolutno sam istog mišljenja.
Strelci su ti glavni izvor informacija za inzenjere , sta je u redu a sta ne , sta treba dodati ili nesto ukloniti itd.
Tako da i ja, kao jedan amater, a zaljubljenik u vazdusno oruzje imam pravo, ujedno i zelju , da vrsim neke izmene , testiram , i sve to podelim sa vama .
A da mi pri tom, pojedine kolege ne govore reci tipa ( nebuloze ,zablude , glupe ideje , lazi i sta vec.
Namera mi je da sve sto sam radio samo iznesem i to podelim sa svima.
Smatram za sebe da imam dovoljno iskustva i znanja da odradim svaku ideju koja mi padne na pamet.
Nekako je ova komunikacija krenula lose , a iznosim samo cinjenice i istinu , sto mi je namera i u daljem periodu.
E tek na kraju cu izneti moje utiske nakon svih tih izmena a verujem da ce se najvise obradovati jedan kolega.
Krajni rezultat ja vec znam.
Mislim da ovim nikog ne vredjam i ne trazim previše.

Ne treba meni poklanjati nikakve delove , imam ja vec dovoljno iskustva odraditi svaki deo koji mi je potreban .

Jedino u sta nemam nikakve šanse je sama cev i unutrašnjost iste ,za sve otalo nije nikakav problem.

Mane kouč said:
zare said:
Da li ti znaš koliko se izmena radi, jer inžinjeri promaše temu? Inžinjer napravi neku osnovu a sve ostale bitne detalje upravo korisnik formira krajnji proizvod, jer se i pravi za njega, barem je tako u ovoj industriji, u nekoj drugoj možda nije.

Koji su to bitni detalji? Šta je to što se menja svakih 6 meseci pa inženjeri stalno moraju da se prilagođavaju strelcima?

Pa ukratko, inžinjeri u ovoj našoj priči prave osnovu kao sto sam i rekao, naprave pušku recimo koja ima neki tržišni vek od 10 godina, za to vreme, ili fabrički strelci ili svetski strelci svojim zapažanjima utiču na tehničke promene. A ako ti nije jasno koji su to sklopovi kao inžinjeru, evo par, kundak i podešavanja istog, kačenja cevi, sistem okidanja, kompezator, zbog pucanja pojedinih delova dolazi do zamene materijala itd. E sad te izmene ne iniciraju inžinjeri nego sami strelci kao krajnji korisnici i tu je srž stvari, koju vidim da većina ne može ili ne želi da prihvati, posebno inžinjeri, jer im valjda proradi sujeta. Ja sam lično učestvovao u par ispravki kod Anschutza, Seba takođe kod Walthera itd. Znači mi kao korisnici dajemo sugestije i to se prilagođava nama, ima recimo stvari koje ne mogu, konkretno jedan sistem okidanja koji ja guram da se upotrebi na mk pušci, inžinjeri kažu da ne može, ok, ja moram da se složim sa tim, ali većinu stvari ipak prihvate.
Kod nas je generalno problem sto većina ljudi misli ako ima par pušaka ili je malo pucao, a ako još poseduje neko tehničko znanje ili je inžinjer, odmah pomisli da sve može bolje da napravi, ali to se dešava samo u retkim slučajevima. Recimo kompletan kundak za Pardini pušku je napravio strelac, itd. Da ne duzim, ko hoće shvatiće, ko neće ljutiće se. Ja se nikome od vas ne mešam u posao kojim se bavite jer ga ne znam, ja vam skrenem pažnju kad niste u pravu iz moje sfere znanja, a da li će se neki zbog toga naljutiti, nije moj problem. Meni su na testiranje došli svi silikonski dihtunzi na testiranje koji kod nas imaju da se kupe, sve sam testirao i vratio, i ne valjaju, neke nove modele tek treba, tako da prilično mogu dobro dobro da cenim stvari.
Kao sto reče kolega gore, na svojoj pušci naravno d može da radi sta hoće, njegova je stvar, kao i svako drugi, ja samo skrenem pažnju kad se sa nečim od toga ne slažem.

Mane kouč said:
Pa ukratko, inžinjeri u ovoj našoj priči prave osnovu kao sto sam i rekao, naprave pušku recimo koja ima neki tržišni vek od 10 godina, za to vreme, ili fabrički strelci ili svetski strelci svojim zapažanjima utiču na tehničke promene. A ako ti nije jasno koji su to sklopovi kao inžinjeru, evo par, kundak i podešavanja istog, kačenja cevi, sistem okidanja, kompezator, zbog pucanja pojedinih delova dolazi do zamene materijala itd. E sad te izmene ne iniciraju inžinjeri nego sami strelci kao krajnji korisnici i tu je srž stvari, koju vidim da većina ne može ili ne želi da prihvati, posebno inžinjeri, jer im valjda proradi sujeta. Ja sam lično učestvovao u par ispravki kod Anschutza, Seba takođe kod Walthera itd. Znači mi kao korisnici dajemo sugestije i to se prilagođava nama, ima recimo stvari koje ne mogu, konkretno jedan sistem okidanja koji ja guram da se upotrebi na mk pušci, inžinjeri kažu da ne može, ok, ja moram da se složim sa tim, ali većinu stvari ipak prihvate.
Kod nas je generalno problem sto većina ljudi misli ako ima par pušaka ili je malo pucao, a ako još poseduje neko tehničko znanje ili je inžinjer, odmah pomisli da sve može bolje da napravi, ali to se dešava samo u retkim slučajevima. Recimo kompletan kundak za Pardini pušku je napravio strelac, itd. Da ne duzim, ko hoće shvatiće, ko neće ljutiće se. Ja se nikome od vas ne mešam u posao kojim se bavite jer ga ne znam, ja vam skrenem pažnju kad niste u pravu iz moje sfere znanja, a da li će se neki zbog toga naljutiti, nije moj problem. Meni su na testiranje došli svi silikonski dihtunzi na testiranje koji kod nas imaju da se kupe, sve sam testirao i vratio, i ne valjaju, neke nove modele tek treba, tako da prilično mogu dobro dobro da cenim stvari.
Kao sto reče kolega gore, na svojoj pušci naravno d može da radi sta hoće, njegova je stvar, kao i svako drugi, ja samo skrenem pažnju kad se sa nečim od toga ne slažem.

Kolega moram da priznam da se u 99% tvog obrazlozenja slazem i da sam zadovoljan ovim gore navedenim.
Posebno podatkom gde si naveo da ucestvujes u davanjem sugestija , u vezi nekog poboljsanja okidaca .
Medjutim ali stvarno bez ljutnje, taj 1% u vezi sintetickih dihtunga se bas i ne slazem.
E sad moguce je da i kod nas nema kvalitetnih sintetickih dihtunga pa da tako sve to pada u vodu.

Vrlo verovatno da neko ko proizvodi te sinteticke dihtunge kod nas, kopira originale.
Tako da kad pogledamo sta se kod nas nudi , mi vidimo da se na svim tim kopijama nalazi kanal tj. udubljenje koje se vec primenjuje na svim novijim modelima pusaka.
Znaci neko kopira originale.

Moja pretpostavka, neko je toj kompaniji ili kako vec ,poslao zahtev da se odradi dihtung za zastavu.
Verovatno su oni trazili za uzorak , original kozni i sve ostale dimenzije celog sistema.

Posto zastava ne spada u neku skupu kategoriju pusaka oni se nisu tu nesto razmisljali vec isto odradili kopiju sa sintetikom.
NA KOZI NE POSTOJI KANAL i oni ga nisu ni odradili .
Iz tog razloga trazim dihtung sa kanalom ali ga nema, i zato sam ja blago izmenio sinteticki dihtung ne bi li dobio taj kanal koji po meni mnogo znaci.
I rezultate koje sam napisao su dobiveni takoreci od " modifikovanog sintetickog dihtunga" koji je u prodaji kod nas.

Po ovome vidimo razlog naseg neslaganja.
Ti montiras ono sto dobijes i testiras.
Ja montiram , testiram, i pokusavam da na bilo koji nacin to malo poboljsam.
Sve ovo se odnosi iskljucivo vezano samo za dihtung, ne govorim o drugim delovima.

Kad budem imao vremena i budem u servisu pokazaću ti par varijanti silikonskog i kako to izgleda, doduše poslednji model sto sam dobio mi uliva kakvu takvu nadu d aće biti solidan, ali bez testiranja ništa, a ja svakako sem kože neću stavljati ništa drugo sigurno.

Users who are viewing this thread

Back