Ajd da pocnem sa nekom kratkom pricom o restauraciji jedne Zastava M56 vazdusne puske.
Nas postovani kolega Alexasax je kupio jednu Zastavu videvsi je na oglasu ne i uzivo a po recima prodavca nekog Save ili tako nekako u odlicnom stanju , odlicna , precizna , bromirana itd , slike verovatno foto sop .
Kada mu je ista stigla video je da je to u stvari zardjali grob sa krivom cevi i udesno i nagore t.j. na sve strane u oro krivana ima oko 2 cm u odnosu na osu cevi .
Kundak je bio po meni ofarban sa masnom bojom za zid , da bi se sakrili nedostatci i to veoma debelo pretpostavljam molerskim valjkom .
Fotografisao sam pre u toku i po zavrsetku radova , imam mnogo fotki ali postavicu samo neke posto ih treba smanjiti a meni to bas sporo ide , ako neko ima pitanje slobodno neka pita voljan sam u detalje objasniti.
Na zastavi je radjeno sledece / 1 ispolirana komplentna unutrasnjost klip ,cilindar i okidac 2 ispolirano leziste dijabole (bilo je u veoma losem stanju 3 uradjena nova kruna cevi 4 isprevljena cev u 2 desete mm mereno sa 2 siljka u stugu i komparaterom 4 ugradjena sina za optiku 5 prepravljeno bravljenje cevi 6 ugradjen prednji nisan od gsg pr 900 w po meni korisna stvar da se ne hvata za bromirani deo pri prelamanju , mada moze lako da se vrati original , tipa 2 min posla 6 kompletno bromiranje iste .
7 produzen kundak i napred (estetika) i nazad (korisno posto je fabricki prekratak) 8 napravljen nosac obrazine i obrazina 9 isecen kundak da se ista postavi 8 produzen rukohvat 9 napravljen hamster da bi se olaksalo pucanje iz stava gde se ova puska pokazala odlicno , svi dodati delovi drveta su orahovina , i pod 10 brusenje najpre masinsinski pa rucno sa vise granulacija smirgle pa mazanje krpicom 10 posto sadolina u 90 posto razredjivaca , nakon susenja 1 sat brusenje vodobrusnim papirom granulacije 800 i lakiranje akrilnim lakom u 4 sloja (kompresor) pa sotradan brusenje vodobrusnim 2000 granulacije i poliranje farecla polir pastom .
Mozda sam nesto i zaboravio