Može li od babe devojka? HW55T (1960. god.)

BurekUSvemiru

Well-known member
Pozdrav drage kolege forumaši, pokušaću ovde da napišem jednu laganu priču o mojoj najnovijoj akviziciji :)

Dugo sam gledao kako nabaviti 300s, 60x i uvek me je odbijao taj desni kundak jer sam levoruk... I onako, sam sebi sam govorio i tešio se da ako budem ikada uzeo nešto što mi ne odgovara za to mora postojati odličan razlog. To može biti samo komad istorije koji mi fali za moju HW kolekciju. To može biti samo HW55 sa desnim kundakom.

I, dosta meseci unapred iskoči mi info da se u mojoj blizini prodaje ni manje ni više nego HW55 sa Tirol kundakom! Pomislih u sebi, evo to je to. Nikada neću pucati iz ovoga ali ajde bar da pokušam da je spasim zaborava pa makar samo stojala u plakaru...

HW55T je bila u, spolja gledajući, nezavidnom stanju a i nije se ponašala baš sjajno sa okidačem i čak i posle bravljenja se cev malo mrdala... Pucala je Posle ispaljenih 5 dijabola I malo pregovora, reših da izvučem iz džepa pare, po mom mišljenju (pre)male za ovaj komad istorije, pare s kojima se kupuje zastavica a ne nešto ovako nesvakidašnje :)

I tako počinje ova priča

Prva slika "bakute" dok sam je po tmurnom kišnom danu spremao za prevoz... Da, dobila je ime bakuta, jer je godinu dana starija od moje mame, tačnije 1960. godište. A s obzirom da moja mama već ima 4oro unučadi, mislim da je ime prikladno

8feb6412d02f1ddb5c4ccfed0dbba229.jpg

Stigla bakuta kući, i šta ćemo sad? Pa naravno, prvo se bacamo na totalno rasklapanje da vidimo šta smo to pazarili... Unutra je bila masna da to nije bilo realno

Koliko me to na prvu nekako zabrinulo, posle sam shvatio da i nije toliko loše, jer ju ju to sigurno i spasilo od rđe iznutra...

Record trigger koji sam rekao da je bio baš loš je zapravo samo imao totalno odvojen šraf za podešavanje otpora, i posle bukvalno 5 minuta čišćenja i podešavanja oba šrafa proradio je savršeno. Prvi veliki problem rešen

Druga velika zamerka je bila da cev kad je zabravljena i dalje ima malo rad. Ali nemački majstori su ovo odradili sjajno. Sa donje strane cevi postoji šraf čijim se blagim podešavanjem namešta jačina, ili možda bolje reći offset poluge za bravljenje. I eto, posle 10min oba problema su bila rešena. Ide ovo već u dobrom smeru

Kreće detaljno čišćenje, odmašćivanje... Pogled kroz cev je takođe obećavao, nije se videla nikakva problematika unutar cevi...

Način rasklapanje je dosta sličan kao kod hw97k, odvrće se cilindar u kojem stoji reccord, a Bakuta me pri ovoj operaciji malo i iznenadila, pri početku odvrtanja, pa i zaparala kožu, ajde da kažem - krv je bila prolivena.

Dihtung cevi je bio očajan, bukvalno u prahu ali se držao jer je mastan, a dihtung klipa je bio, valjda ok. Oba su kožna. Svakako, ova nova kožna su poručena. U tom momentu opruga je delovala ok, ali mislim da ću i nju poručiti novu.

e0f337c7a61608b4b52f194d4707b749.jpg
ae580816d74852d866808fae17f6a9b9.jpg
f77fbe5d4534235085f74cc03dacc1f7.jpg

Posle čišćenja, moralo je da padne i bruniranje jer je sve bilo dosta loše... Po oprobanom Srbinom receptu sve je odrađeno i ispalo je vrlo korektno.

Odmah da se razumemo, jasno mi je da sve ovo može MNOGO bolje da se uradi, ja sam totalni amater, ali sam hteo da se isprobam u oživljavanju ovako nečega... Videćemo kako ću proći u tome

b8b1282454f87adf1d0c77fe65b13050.jpg
99559fdb2e20c278e0c246720d16c7eb.jpg
dc12639af8914a3df6d3ea1e05daaa21.jpg

Nema lepe puške bez lepog kundaka! A ovome je vreme davno prošlo... Ništa zato, bacamo se i na sređivanje njega. Ideja je bila da se ošmirgla koliko može, prvo krupnom a na kraju sa 400. Skinuo sam i po meni nelep crni checkering i sa desne strane totalno skinuo checkering sa rukohvata. Posle toga sam 4x pušku mazao sa malim slojem kuvanog lanenog ulja i šmirglao dok je mokro, a potom rukom utrljavao finu prašinu i ulje u pušku. Posle svakog ovog koraka puška je bila suva i tako suva je stajala jedan do dva dana i onda opet. I tako 4 puta. Posle toga sam je samo jednom još namazao uljem bez šmirglanja. Za sada mi je ok, ali ću možda posle još malo doraditi.

P.S. između šmirglanja i ulja, pokušao sam sa oksalnom kiselinom da malo utonim pušku i to je manje više pomoglo, osim što sam se nadao da će više pomoći za ovaj crni deo koji je ipak ostao takav. Ali šta da se radi. Bakuta je izgleda i nadžak baba

30501d319e66c9f426c7c1f6e408de1f.jpg
50c6fc7699c3eaf8dd352aabd2d3509f.jpg
21b27cbbc0f510e180b06a7e1d7f0fff.jpg
d5b52713ced69bd70ceefced8bee8af7.jpg
914bec12e0e224a5a95dcc64cbd16418.jpg

Ko je stigao dovde verovatno se pita "ali čekaj, kako radi Bakuta"? Pa, nisam imao previše vremena za testiranje, sklopljena je jutros. Problem je što je dihtung klipa star, opruga ko zna koliko oslabila, a dihtung cevi sam totalno i izvadio napolje pa ga ni nema... E da, i zadnji dovetail je 13mm Ali ajde, kad smo dovde došli, daj da ponešto i probamo!

Na brzinu, zbog dece, a bogme i žene, koja se više smorila od sređivanja, dobila averziju prema mirisu lanenog ulja, ukrao sam 15ak minuta danas za probu... A pre toga još 15ak za pravljenje privremenog dihtunga cevi

Postavljen cerato c3, upucana za hw55 (znači ide u obe ose loše). Krivo bože sačuvaj, sigurno 15 stepeni ugao u odnosu na osu puške, jedva i namontirah monoblok nosač na 13mm šinu... Ali nije mi dalo mira dok ne probam. Rezultati dvominutnog pucanja dole. Gornja grupa 5 komada sa 10m (sedeći, džak) donja 10 kom ali brzih, čisto da vidim ima li flajera sa istom postavkom. Za na brzinu i sa puno hendikepa, ovo je meni odlično. Posle sam sa par dijabola proverio i brzinu dijabole, puška je trenutno na 5j snage.

Čekam nove dihtunge, novu oprugu, montiram mehaničke nišane pa da vidimo Bakutu u punom svetlu! Ali o tome za sigurno mesec dana a možda i više...

P.S. kad sam pucao onu grupu od 5kom, prva 3 su proletela kroz rupu jedne dijabole... Bio sam ponosan
61ec168f1a43067c2209d5bdacd18112.jpg
296139c3cec34acad140b0e6e5c4107d.jpg

Пратио сам напредак, и кад видим слику будем 'У што је добро' а оно после видим да је додат још један слој и да је још боље. 🤣

Свака част! Морамо један викенд опробати баба-снашу. 😀

P.S. kad sam pucao onu grupu od 5kom, prva 3 su proletela kroz rupu jedne dijabole... Bio sam ponosan
296139c3cec34acad140b0e6e5c4107d.jpg
Cestitke na prinovi !

Nemoj da te cude 3 kroz jednu, jer bakuta je u stanju svih 10 da saspe kroz isti rupu (na 10m) jer je sjajna u svom poslu.

Odlicno si je oziveo !

Obavezno diopter da joj nadjes, pa da bude komplet.

Retka (narocito sa tirolskim kundakom) I veoma kvalitetna puca, koja mi je utekla pre par godina, a bio sam spreman da izdvojim 600 evra za nju jer je bila ko nova, ali mi bio los horoskop, pa utece.

Da, jako velika mana je što je došla bez nišana... Ali za petinu sume koju si ti bio spreman da daš - ja zadovoljan

I ja sam gledao da je strašna u svom poslu, ali polako, ima još posla... Biće valjda i od ove nešto

Postavljen cerato c3, upucan za hw55 (znači ide u obe ose loše)

Upucan za HW50, a ne HW55, glupavi telefon ispravio u kucanju a sad ne mogu da editujem... Nisam hteo da upucavam za HW55, jer je namenjen za HW50 a i nisam imao vremena...

Last edited:
Sa novim dihtunzima I oprugom rezultati ce biti jos bolji.
A kad krene da slaze sve kroz istu rupu, i s'obzirom da si super prosao sa cenom, ne bi me cudilo da ulozis u nisanske sprave I za par godina posaljes na profi brun
Već sam danas razmišljao o profi brunu Ali kao što rekoh, hteo sam da vidim šta mogu sam!

Пратио сам напредак, и кад видим слику будем 'У што је добро' а оно после видим да је додат још један слој и да је још боље.

Свака част! Морамо један викенд опробати баба-снашу.
A kaže čovek prvo: joj ja ne volim tamno, ja bih samo lak ali ispalo je odlično. Mora do duše još par slojeva da bude malo i sjaja :) nek se prvo ovo osuši malo...

Nisam detaljisao o opruzi, nit sam je merio... Možda se može prebrojati sa neke od slika evo, deluje da ima 31.5 navoja, za početak, kad sam uporedio sa onim što pišu, podudara se.

Last edited:
Bicu iskren, kao sto sam uvek, i kad kudim i kad hvalim...kad samo pomislim da si pre samo godinu i malo vise gledao u Dianu 240, dok sam ti pokazivao kako se rasklapa, a sada si izrastao u ozbiljnoj vazdusara, koji i lepo postuje i zna sa svakom svojom puskom, i da sklopi i rasklopi i popravi i upuca, mogu samo da kazem da ti iskazujem izrazito postovanje u svakom smislu...samo nastavi, uzivanje je citati ovakve postove...i to daje smisao ovom nasem forumu...
p.s. nemoj sad da se napalis, pa da se ne skidas sa ogledala :ROFLMAO:

Users who are viewing this thread

Back