Neke nedoumice u vezi jeftinijih optika...

@slavia634
sve si u pravu. ja ih jesam kontaktirao kako su i trazili, preko njihovog maila pa su me nazvali. rekli su mi da ce spremiti pare i da posaljem sa otkupom daily expressom (sa kojima imaju ugovor). nadam se da ce sve proteci glatko, rizikujem ovim nacinom raditi radi jednostavnosti. uzdam se da ce bar da ljudski odrade ovaj deo posla kad sam vec dobio nesto realno vrlo neprikladno.

cekam sajam i kupujem u nekoj lokalnoj prodavnici, nema druge. sve ostalo su izgleda ogromne komplikacije u srbistanu.
eventualno, ako do tada ne kupim, porucim na brata pa ce mi doneti u oktobru a do tada mehanicki nisani :) klinac je dobar i sa njima, pa nek se vezba za pocetak tako.

sad vec gledam i :
Hawke Vantage 14133 3-9X50 AO
Hawke Vantage 14140 4-12x40 AO

Ako mogu da predložim da uzmeš u razmatranje i Hawke Vantage IR 4-16x50 AO. Mislim da vredi rezliku u ceni.

Vrlo zanimljiva optika, ali mi je mozda malo overkill za planiranih max 25m. znam, znam, planovi se menjaju. da - ali necu da predjem preko puske D kategorije. to sam zacrtao u kamenu :)

Naravno, ti odlučuješ. Ali, znajući kako to ide i kako apetiti rastu, verujem da ćeš i sam shvatiti da je uvek dobro imati što više uvećanja, makar i na 25m. Veruj mi na reč da nije previše. ;) Pogotovo ako težiš preciznosti i preciznom pucanju u papirnu metu. U svakom slučaju, tvoja je poslednja, mi samo dajemo predloge.

@BurekUSvemiru Ja sam mog Nikko-a kupio na isti način, isto iz Snajpera, ali sa potpuno suprotnim iskustvom, sve je prošlo u najboljem redu, čak sam i popust imao na online kupovinu. Optika je par meseci na Cometi i nemam zamerki, sve radi kako treba, što će reći da se kod tebe izgleda zalomila loša priča. Apsolutno se slažem da to što si dobio nije kako treba i da je vraćanje jedina opcija. Što se same optike tiče, nije loša, odnos uloženo dobijeno je odličan, ali definitivno su kolege u pravu kad kažu da veće uvećanje vredi svaki dinar. 9X je minimum za 25m, preko toga može samo neki lagani plinking, grupe jako teško.

Pa, to sam otprilike i skontao kada sam je malo gledao danas. U firmi u kancelariji sam na nekih 14m ciljao krstić na protivpožarnom sandučetu i 9x uopšte nije puno :) ao sam uspeo namestiti i ono je stvarno fantazija kako radi. Čak mi je i svetlosti bilo dosta. Videćemo. Možda neki Nikko ipak na početku, ipak se to kod nas laganini prodaje i upgradeuje. Ili slabiji Hawke pa nek ostane, ko zna s koliko pušaka ću na kraju završiti :lol: koga ova bolest zakači gotovo je... :roll:

Ovo sto ti Joca kaze, a i ti polako zakljucujes, da apetiti rastu je potpuno u pravu. Na pamet mi nije bilo godinama nesto jace i ozbiljnije za vece daljine, sve dok nisam poceo malo intenzivnije da gadjam. Sada polako pocinjem da razmatram i jacu pusku :).
Ako mogu da sugerisem spram mojih sposobnosti i iskustva, na 24m, meni je 12x ajde da kazem donja granica prihvatljivog zuma za kruzice od 15mm. Optika mi to sto sam jedamput ozbiljnije probao, bila skoro na max, tj 16x. Recimo na oko 15x. Takodje sam primetio, a valjda je to kod svih jeftinijih optika tako, da do 80% uvecanja ne laze uopste. Posle toga mislim da ova moja pomalo lazucka sto se tice podesavanja paralakse ili mozda neceg drugog, ili ja ne umem da se snadjem sa toliko prisutnim podrhtajima. Sto znaci, na ovom NS 4-16/50 mogu da budem siguran do 12-13x, a to je ipak min dovoljno meni za 25m. Ne znam kako je to kod jeftinijih optika sa max 9x uvecanjem. Iskusniji ce to da kazu.

slavia634 said:
Ovo sto ti Joca kaze, a i ti polako zakljucujes, da apetiti rastu je potpuno u pravu. Na pamet mi nije bilo godinama nesto jace i ozbiljnije za vece daljine, sve dok nisam poceo malo intenzivnije da gadjam. Sada polako pocinjem da razmatram i jacu pusku :).
Ako mogu da sugerisem spram mojih sposobnosti i iskustva, na 24m, meni je 12x ajde da kazem donja granica prihvatljivog zuma za kruzice od 15mm. Optika mi to sto sam jedamput ozbiljnije probao, bila skoro na max, tj 16x. Recimo na oko 15x. Takodje sam primetio, a valjda je to kod svih jeftinijih optika tako, da do 80% uvecanja ne laze uopste. Posle toga mislim da ova moja pomalo lazucka sto se tice podesavanja paralakse ili mozda neceg drugog, ili ja ne umem da se snadjem sa toliko prisutnim podrhtajima. Sto znaci, na ovom NS 4-16/50 mogu da budem siguran do 12-13x, a to je ipak min dovoljno meni za 25m. Ne znam kako je to kod jeftinijih optika sa max 9x uvecanjem. Iskusniji ce to da kazu.
Da vidiš 50x uvećanje na nekoj boljoj optici.Pesma.Muka je kad nisi smiren a končanica beži po metar,dva levo-desno. :lol: Meni je od 4-16 uvećanje super za 25 m,ali dodatno uvećanje teško može da smeta.

SrđanMilenković said:
Da vidiš 50x uvećanje na nekoj boljoj optici.Pesma.

Da... izvinjavam se za mali off topic, ali gađao sam sa uvećenjem od 50x na "samo" 25m i nije bilo previše. Čak sam poželeo da ima još. :D :D Ali dobro, to su ipak optike iz druge cenovne grupe. U svakom slučaju, što više čovek može sebi da priušti, to bolje.

walther-anatomic-1.jpg

Samo da napišem update, iz Snajpera su ispali skroz korektni, čim su videli mail sa slikama pozvali su me i rekli su da to definitivno nije u redu i da im vratim optiku. Stojala je u magacinu na polici sa novim stvarima i osoba koja je slala zbog toga nije otvarala ništa i proveravala. Oni su platili poštarinu i zahvalili što je sve prošlo glatko sa moje strane i izvinili se na lošem iskustvu. Definitivno neću bežati od dalje saradnje sa njima, jer iako je "na daljinu" činjenica da ne moram plaćati poštarinu ni za pakete preko 5k ni za povrat mi je skroz kul.

S obzirom da sam potpuno poludeo, da li neko ima nešto protiv ovog čuda? Jedino što može biti problematično je kontam veličina, tj da li će smetati prelamačama. Planiram da je uparim sa hw35 kada je pazarim jednog lepog dana :D

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

d14f3539ab8e54173e4841f06fca92d6.jpg

zare said:
Ako sam ja dobro shvatio teoriju, fiksne optike nemaju grešku paralakse?

Nisam primetio ovo pitanje. Posto imam fiksnu optiku mogu da ti kazem da na njoj koncanica seta pri malim pomerajima glave. Znaci ima gresku paralakse. Mislim da ova moja Norconia ne seta tacno na 100 yd

Hvala na odgovoru. U međuvremenu naletim na fiksne optike sa podešavanjem paralakse tako da ima greške na fiksnim optikama. Što bi značilo da si sve vreme imao problem sa nišanjenjem i preciznošću.

Ljuba011 said:
Uz mnogo srece postadoh vlasnik Nikko Mountmaster-a 3-9X40AO i to varijanata sa fabricki montiranim nosacima! :D Da li
Ako nije problem, možeš li da izmeriš visinu tih nosača?
Ako sam dobro shvatio meri se od šine do mesta gde optika naleže na nosač?

@Zare evo slika, mereno na mestu koje si naveo je 15mm

Ovo razmak izmedju optike i puske, znaci manji nosaci od ovoga ne igraju

Za moj ukus ovo je nize nego sto bih voleo, na najmanjem uvecanju nazire se prednji nisan u nisanskoj slici. U planu je promena visine...

Users who are viewing this thread

Back