Nivelisanje optike

Michael

Active member
Postovanje svima, zanima me kako najlakse nivelisete vasu optiku kad je stavite na nosace i kako zatezete srafice. ima raznih klipova na YT ali bih vleo da cujem vase misljenje :)

Neko to radi odokativno (potrebno je iskustvo) a neko pomoću libele i viska.

Koji god metod izabrali cilj je da zamišljena linija koja seče centar končanice po vertikali, mora seći i sredinu cevi.

nivelisanje.png

kircan said:
rado bih odgovorio na ovo pitanje, ali ne bih da se brukam... :oops:

Ocigledno ne znas ni sam, ne znam u cemu je problem ako sam pitao??? verujem da ce jos nekoga zanimati. Wojo hvala na obajsnjenu :)

Michael said:
kircan said:
rado bih odgovorio na ovo pitanje, ali ne bih da se brukam... :oops:

Ocigledno ne znas ni sam, ne znam u cemu je problem ako sam pitao??? verujem da ce jos nekoga zanimati. Wojo hvala na obajsnjenu :)

pogresno si shvatio coveka. kircan je maksimalno fin i ljubazan gospodin, uvek spreman da pomogne :). Hteo je reci da se plasi da ako krene da objasnjava, da ce napraviti greske i da ce sebe obrukati. Siguran sam da nije nista mislio protiv tvog pitanja.

kecman said:
pogresno si shvatio coveka. kircan je maksimalno fin i ljubazan gospodin, uvek spreman da pomogne :). Siguran sam da nije nista mislio protiv tvog pitanja.

Svaka čast za kometar. Prave reči da se opiše kolega kircan.

Michael said:
Postovanje svima, zanima me kako najlakse nivelisete vasu optiku kad je stavite na nosace i kako zatezete srafice. ima raznih klipova na YT ali bih vleo da cujem vase misljenje :)

NIsamo nikako mislio da vasomalovazavam, a postavljanje pitanja i razmena misljenja je i cilj ovog foruma. Samo slobodno ptiaj sve sto te zanima, a ja sam mislio da se ja ne brukam sa mojom "strucnoscu".

Ali ajde da probam da odgovorim.
1. Stabilan oslonac za pusku.
2. Opalis dijabolu u lepu belu metu, najbolje je bar a3 da bude.
3. Vidis gde je dijabola otisla od centra i onda krenes da stelujes turete.
3.5 Ako imad neku skuplju optiku, tureti rade kako je i propisano, a ako je jeftinija da znas da nije svaki klik uvek isti.
4. Kad dovedes koncanicu na pogodak, onda jos 2-3 komada da se uveris da je sve u redu,
5. A onda povecaj daljinu ako si u mogucnosti, ja moje obicno namestim na 50m.

kircan said:
Michael said:

NIsamo nikako mislio da vasomalovazavam, a postavljanje pitanja i razmena misljenja je i cilj ovog foruma. Samo slobodno ptiaj sve sto te zanima, a ja sam mislio da se ja ne brukam sa mojom "strucnoscu".

Ali ajde da probam da odgovorim.
1. Stabilan oslonac za pusku.
2. Opalis dijabolu u lepu belu metu, najbolje je bar a3 da bude.
3. Vidis gde je dijabola otisla od centra i onda krenes da stelujes turete.
3.5 Ako imad neku skuplju optiku, tureti rade kako je i propisano, a ako je jeftinija da znas da nije svaki klik uvek isti.
4. Kad dovedes koncanicu na pogodak, onda jos 2-3 komada da se uveris da je sve u redu,
5. A onda povecaj daljinu ako si u mogucnosti, ja moje obicno namestim na 50m.

Hvala kolega i ja se izvinjavam na onom mom odgovoru :)

Uf ovde smo se malo izgubili? :p Mislim da nivelisanje i upucavanje optike nisu ista stvar.Mada koliko ja shvatam ako zelimo pravilno da upucamo optiku moramo je i iznivelisati.Ja licno sam to radio par puta i cini mi se da sam pristojno odradio.Voja je lepo graficki prikazao sta je cilj nivelisanja.Ja stavim pusku na cvrst i vodoravan oslonac.Zatim stavim malu libelu na blok puske ili rail da se uverim da je pod libelom,a pre toga sam montirao nosace bez gornjih delova.zatim stavljam optiku i stavljam gornje delove nosaca i dotezem ih taman da mogu da lagano da rotiram optiku.Eh da zaboravih da je to sve usmereno ka visku sa debljim kanapom koji je u mom slucaju udaljen oko 20metara i onda nivelisem vertikalnu koncanicu sa tim kanapom.Kada to uradim dotegnem srafove i stavim libelu za optiku na istu da bih znao kada gadjam da je puska u horizontalnom stanj i sto se mene tice to je to.Kod mene radi posao.Ako nesto radim pogresno neka me neko ispravi.Pozdrav!

goxy said:
Ja stavim pusku na cvrst i vodoravan oslonac.Zatim stavim malu libelu na blok puske ili rail da se uverim da je pod libelom,a pre toga sam montirao nosace bez gornjih delova.zatim stavljam optiku i stavljam gornje delove nosaca i dotezem ih taman da mogu da lagano da rotiram optiku.Eh da zaboravih da je to sve usmereno ka visku sa debljim kanapom koji je u mom slucaju udaljen oko 20metara i onda nivelisem vertikalnu koncanicu sa tim kanapom.Kada to uradim dotegnem srafove i stavim libelu za optiku na istu da bih znao kada gadjam da je puska u horizontalnom stanj i sto se mene tice to je to.Kod mene radi posao.Ako nesto radim pogresno neka me neko ispravi.Pozdrav!

To je otprilike to. U nekim slučajevima blok i cev ne moraju biti u osi (najčešće nisu) . To je prikazano na sledećoj slici:

CANT-01.jpg

Sve tri slike pokazuju baš taj slučaj (kada blok, rail ili nosači nisu u osi sa cevi).

"A" i končanica i blok su podešeni libelom i viskom

"B" končanica je podešena pravilno u odnosu na cev ali je kantovana zato što je puška "u libeli"

"C" Pravilno postavljena optika i pravilno držanje puške. Končanica mora biti u osi sa cevi i "u libeli" a puška... kako mora.

Users who are viewing this thread

Back