Optike - veliko vs malo uvećanje - šta je stvarno potrebno a šta ne

wooyadeen said:
skorpio said:
Slazem se u potpunosti , i za manje daljine uvecanja nikad previse osim ako je meta metar sa metar 🤓 a na daljinama preko 70 metara ,makar meni , treba min. 20 x...

Ja 25m benchrest pucam sa 45x uvećanjem, tu mi nije najčistija slika pa ponekad (da ne smaram oči) spustim na 30-35x. Kada sam imao 10x44 mislio sam da mi veće, nikad neće trebati. Sledeće mi je bilo 16x, u tom trenutku mislio sam da to mora biti prava mera... tu sam se baš razočarao 16x je jedva malo veće od 10x ali mi je zato 16x (iako japansko sočivo) delovalo na očni pritisak i umaralo me/ dovodilo do bolova u očima/glavi i tu sam prelomio... sačekao malo, skupio pare i kupio 10-50x60.

Da imam para koje mi baš ne trebaju :lol: kupio bih sigurno March 8-80x56.

Naravno ovo važi samo za metu, za plinkanje i neke druge aktivnosti sasvim je dovoljno 10x :)
Sve se slazem , potpuno si u pravu ,a vidis neko mi napisa da mi za 40 metara uopste ne treba optika , tebi sigurno nece isto savetovati , ali zaista sto vece uvecanje je vrh , makar meni pa i na 30 -40 metara .5 do 10 mm je mali centar mete a sa druge strane na vecim uvecanjima se lepo vidi svaki pogodak...

Kažu ljudi da slike govore više od 1000 reči.
Ovo je meta za BR, gadja se centar od 2mm.

Attachments

• meta.jpg
    meta.jpg
    61.5 KB · Views: 3,406
Ovo je meta na 70m, pogled kroz optiku, uvećanje 10x.
Ja tu realno ne vidim skoro ništa.

Attachments

• 70m-uvecanje50x (2).jpg
    70m-uvecanje50x (2).jpg
    76.3 KB · Views: 3,407
Ovo je meta na 70m, pogled kroz optiku, uvećanje 50x.

Attachments

• 70m-uvecanje50x (1).jpg
    70m-uvecanje50x (1).jpg
    62.2 KB · Views: 3,406
Uh, uh, ako sam na nešto ikada bio ljubomoran onda je to ta cev :lol: :lol: :lol:. Ova je grupa ispucana u jedno predvečerje pred nekoliko svedoka :) na otvorenom naravno.

Molim Admina da ukloni sliku grupe.
Izgubio sam volju za pucanjem, a o grupi vise i neću razmišljati 🧐😵😂🤣😅

Auuu, pa ova grupa nije realna, 70m.,. 177cal, otvoren prostor pretpostavljam - Wooyadeenova arena, brrrr da se smrzneš grupa 🙄🤗

Bravo!

sash said:
Molim Admina da ukloni sliku grupe.
Izgubio sam volju za pucanjem, a o grupi vise i neću razmišljati 🧐😵😂🤣😅
Naravno da nećes na 70m :) , znaš dobro da od tebe i tvoje lepotice svi očekuju isto ili bolje, ali na 100+

Ako se ne varam kolega Sportex poseduje Anschutz 8001, da li su grupe iz iste na 70m i da li je i dalje snaga puske 7j?

Hmm, iskreno nisam o tome razmisljao, ali hvala na komentaru, greje srce ;) .... Ali ne bih da se mešam mnogo tu, za presto. 25cal se nadmeću Car od.Monte Crista i Dunavski John Wain, da ne nastradam pored njih kao kolateralna šteta pernatog porekla :lol:
Ja ću tiho i iz postaje :cool:

Iks, Anschutz je ostao na 7j, za 10m, ovo pravi Walther LG400 konvertovan na 15,2j.

Attachments

• IMG_2229.JPG
    IMG_2229.JPG
    435.4 KB · Views: 3,442
sportex said:
Ovo je grupa na 70m (odlicna ali malo na pogrešnom mestu).
Odosmo u off topic!Ali ovo je .........ma nemam reči da izrazim svoje oduševljenje :D
Svaka čast i pušci i strelcu.

sportex said:
Ovo je grupa na 70m (odlicna ali malo na pogrešnom mestu).

Ovo je štogod. Vojo zatvaraj forum, gasi internet, deco razlaz, Ja sam imao sličnu grupu na 15m.
Bez šale, svaka čast, ne zna se šta je bolje strelac, puška, optika...
izvinjavam se za off

iskreno trebalo mi je malo da se naviknem na sIII,
sada recimo na 170 metara pucam sa uvećanjem od 50 x i klikova viška do 250 m
to je nešto što me oduševljava a impakt sa njom upucan na 60 pa zamislite koliki je to opseg
čistina na sunčanom danu je briljantna na svakom uvećanju, treba joj svetlosti a kad sam prvi put pogledao kroz sportexovu ostao sam nijem i odma ali odma rekao ovo moram da kupim
uvećanje od 50 x ko voli mete kao ja je neizbježno pa gađao na 50 ili 150
sva ostala uvećanja su smiješna a vjerujte imao sam i 14x i 24x i 32 x i što kaže voja da ima neka od 200 x ja bih razmišljao odma da je kupim mada i ovaj marč sad mjerkam......... :D :D

moj prethodni reply je sad prdnjava
sportex krf ti je... šta ovo radiš ..............
idi u k... :D :D :D :D :D :D

sportex said:
Kažu ljudi da slike govore više od 1000 reči.
Ovo je meta za BR, gadja se centar od 2mm.

Ako ovo gadjas na 40 metara koristis li optiku posto su mene savetovali da nije potrebna na tim daljinama :lol: :lol: :lol:
Salu na stranu , koje uvecanje koristis na 40 i koje na 70 metara ili je uvek na max.

Users who are viewing this thread

Back