Organizovanje Asocijacije

Stefan

Member
Drugari,
za koji dan će se situacija u ovom segmentu izmeniti, te je vreme da se aktiviramo i počnemo razmišljati i raditi na temu Asocijacije za Field target u Srbiji.
Svaki predlog je dobrodošao.
Dok je hladno, mislim da treba da poradimo na registraciji Asocijacije/Udruženja - osnovnog, pa posle toga i regionalno, a da na proleće organizujemo prvi turnir na našim prostorima?

Neka ovaj topic bude namenjen za sve dogovore na tu temu.

jesmo rastrkani, sto i nije toliko lose.
misljenja sam da ima jos dosta ljudi koje interesuje ovaj sport, ili koje bi interesovao, kada bi znali za njega, i kada bi bavljenje istim bilo lakse.
uskoro cemo imati potrebnu lakocu, a na nama je da ga promovisemo.

To je tačno, kad ne bude više tog smaranja sa nabavkom.
Da su pre 10god doneli zakon novi, pa tamo u vreme ekspanzije 2006-2007 (prosečna plata 450€, jeftino gorivo), puno ljudi bi ušlo u ovu priču vrlo brzo, bila bi i liga :)

Da li bi ovo imalo neke veze sa streljačkim savezom, kada bi se ozvaničilo? Ili ne bi moralo da ima.

Pa za vezu sa streljackim savezom nisam siguran. Ja sam za to da se saceka da se Zakon usvoji, pa cu ih kontaktirati po tom pitanju.
Kolege iz Hrvatske imaju takvu situaciju da ne mogu da osnuju zaseban streljacki FT savez, vec su na nivou kluba organizovani, s tim za im svetska FT organizacija to apsolutno dozvoljava.

Oko tih pravnih s.... se nista ne razumem tako da o tome ne mogu nista ni govoriti.
Meni je zelja da mozemo nesmetano da se okupimo na nekom mestu ponesemo svoje ljubimce i organizujemo neko takmicence i nego fino druzenje. kada se bude krenulo u to osnivanje racunajte na moj glas i moju pomoc

Zdravo drugari!

Dugo me nije bilo ovde. Ovu inicijativu apsolutno podržavam. Možda će vam ovo pitanje delovati tupavo, ali: odakle da počnemo? (Dobro, odgovor je "od početka", ali je pitanje šta bi trebalo da nam bude početak)

Na sajtu APR-a su detaljno objasnili šta je sve potrebno za osnivanje sportskog udruženja. Ne bi bilo loše znati koliko ljudi je raspoloženo da se uključi u osnivanje Asocijacije. Hajde da vidimo šta je potrebno uraditi i da podelimo zadatke... Ako se slažete.

Pokušao sam da postavim linkove ka APR-u, ali izgledaju prilično idiotski (ili ja ne znam to da uradim). Dakle, adresa je http://www.apr.gov.rs, a zatim, u okviru menija "Registri", ili na početnoj strani pronađite "Udruženja, društva i savezi u oblasti sporta". Pogledajte "Osnivanje" i "Opšta uputstva". Odatle možemo da vidimo šta treba uraditi i kako bi smo mogli da se organizujemo. Iz Šapca sam, ali sada radim u Beogradu, pa mislim da možda mogu da pomognem i "fizički" (oko dokumentacije, podnošenja, podizanja...), kada bude bilo potrebno.

Sale
hvala na zelji da pomognes. Taj deo oko APR a mi je u potpunosti poznat, i nema potrebe da se ide fizicki tamo, sve se zavrsava postom.
Pre svega treba da se napise Statut i Akt o osnivanju. Onda da se uplati taksa (jedno 6k dinara) i priloze se kopije licnih dokumenata osnivaca.
Ali pre svega toga moramo proveriti sa Streljackim savezom Srbije da li nam je dozvoljeno da osnivamo zaseban streljacki savez ili moramo da funkcionisemo u okviru njih. Ja tamo nazalost nemam nijedan kontakt.

Stefane,

sudeći po onome što sam čitao na APR-u (mada Zakon o sportu nisam čitao), ne vidim zašto bi smo morali da trazimo dozvolu od Streljačkog saveza Srbije. Ako bi naše udruženje bilo vezano za FT i HFT, to je neka druga priča. Čini mi se da Streljački savez Srbije za leteće mete funkcioniše kao zaseban streljački savez. Možda možemo da uradimo tako nešto.

I da... Mislim da su ukupni troškovi negde oko 15.000 RSD. Registracija, izvodi, pečat,...

U pravu si.

Eto prvog kamena spoticanja, 15.000 dinara :) Ajde preko PM-ova da se dogovorimo, ko su osnivači, ko će da stavlja potpis na akta, a i oko sredstava, kako prikupiti početna sredstva?

Sale je u pravu, u osnovnom statutu SSS nigde ne piše da je to jedini streljački savez, ali je najviši, odnosno naš savez bi trebalo, po osnivanju i aktiviranju, da traži prijem tamo.

FT Savez bi bio nezavistan. To je najviši organ odn. instanca za FT na našoj teritoriji. Njegovi članovi su klubovi iz Srbije, sa svojim statutima, članovima itd.
Da bi sve to funkcionisalo, ovo se mora omasoviti - nas 10ak nije dovoljno :) opet moramo malo čekati, ali na ruku nam ide to što će uskoro zakon, pa proleće, pa se možemo organizovati za druženja, takmičenja.

I nemojmo zaboraviti da za sve ovo treba novca, te ćemo se brzo morati aktivirati kod sponzora - pre svega većih trgovaca i distributera vazdušne opreme.

Nažalost kakvo je stanje u privredi ja ne računam na bilo kakve sponzore (čekajte 2016 kada će se sve drastično promeniti na bolje :lol: :roll: ).
Nama valjda prvo treba nešto u smislu Kluba. A osnivanje saveza udruženja, to je to valjda kad kažemo Savez, je nešto drugo. Ne znam da li naši zakoni poznaju pojam Asocijacije.
Ima li ovde neko da je pravnik, i pismen :mrgreen: ?

Mislim da bismo trebali prvo da odgovorimo na pitanja šta mi ovime želimo da postignemo i rešimo?
Da se skupimo negde i pucamo, zvanično ne smemo tek tako negde otići pa prašiti, tu nam neće pomoći ni Pečat ("a gde je pečat").
Mi i sada možemo dogovoriti sa nekim strelištem da odemo i pucamo (uz ograničenje na legalne puške), prepreka nam je visoka cena toga , a to se neće promeniti ni s Pečatom.

Moći ćemo da organizujemo turnir, takmičenje, pokaznu vežbu, nazovimo to kako hoćemo, kao Udruženje, a opet bismo morali platiti prostor. Tu bi bilo dobro ako bismo mi imali pravo da nečiju vikendicu u šumi odaberemo kao lokaciju, a neki Organ je odobri uz mere bezbednosti s naše strane. To sam sad ja izmislio da bi tako bilo lepo, dal će tako i moći pojma nemam. Jedino u tom slučaju bismo postigli ono što ustvari želimo, a to je da prođemo bez 50€ po glavi za bilo koju aktivnost... i nije da je to skupo, nego smo mi boranija u banana državi.

Tu bi bilo dobro ako bismo mi imali pravo da nečiju vikendicu u šumi odaberemo kao lokaciju, a neki Organ je odobri uz mere bezbednosti s naše strane. To sam sad ja izmislio da bi tako bilo lepo, dal će tako i moći pojma nemam. Jedino u tom slučaju bismo postigli ono što ustvari želimo, a to je da prođemo bez 50€ po glavi za bilo koju aktivnost... i nije da je to skupo, nego smo mi boranija u banana državi.
Bravo!!!
Ako bi smo bili Savez/Klub/Šta god, pretpostavljam da bi smo po toj osnovi mogli lakše da uradimo tako nešto. Naravno, uz adekvatnu nadoknadu inspekcijskim organima. Gde god se okreneš - pare.

Sa druge strane, da li klub, ili savez - o tome se da dogovoriti. Mislim da je savez bolji, jer njegovi članovi mogu biti i pojedinci i klubovi i ne mora se vezati za nacionalni savez. Ako je u pitanju klub, mislim da je situacija malo drugačija. Ljudi, ima li pravnika na ovom forumu?

ti pričaš što se kaže na današnji dan kakva je situacija.
po usvajanju novog zakona, imaćemo sijaset manje prepreka u smislu takmičenja - pre svega što se tiče lokacije - nećemo više biti ograničeni na strelište.

šta želimo? da ovaj sport stavimo na neke zdrave osnove u nas. pošto trenutno ne postoji, složićeš se. želiš li da učestvuješ u takmičenjima ovde, sledeće, ili n-te godine? možda budeš mnogo dobar, pa treba otići preko na neko takmičenje? za to treba savez.

što se tiče lokalnih klubova - da, oni su ti koji čine savez, ali stvarno mislim da te lokalne stavke ne bi trebale da budu toliki problem? sa druge strane, konstatacija ti je na mestu, ali recimo da je ovo poziv svima vama da malo raširite reč o ovom sportu na lokalnom nivou, i da pokušate da na lokalu organizujete nešto u narednih par meseci. da krenemo sa mrtve tačke.

opet, ostaje da sačekamo još malo, da se usvoji zakon. tada će nabavka neophodne alatke za sport biti lakša, i verujem da će se dosta ljudi odazvati i zainteresovati za ovaj vid takmičenja.

sale said:
Tu bi bilo dobro ako bismo mi imali pravo da nečiju vikendicu u šumi odaberemo kao lokaciju, a neki Organ je odobri uz mere bezbednosti s naše strane. To sam sad ja izmislio da bi tako bilo lepo, dal će tako i moći pojma nemam. Jedino u tom slučaju bismo postigli ono što ustvari želimo, a to je da prođemo bez 50€ po glavi za bilo koju aktivnost... i nije da je to skupo, nego smo mi boranija u banana državi.
Bravo!!!
Ako bi smo bili Savez/Klub/Šta god, pretpostavljam da bi smo po toj osnovi mogli lakše da uradimo tako nešto. Naravno, uz adekvatnu nadoknadu inspekcijskim organima. Gde god se okreneš - pare.

Sa druge strane, da li klub, ili savez - o tome se da dogovoriti. Mislim da je savez bolji, jer njegovi članovi mogu biti i pojedinci i klubovi i ne mora se vezati za nacionalni savez. Ako je u pitanju klub, mislim da je situacija malo drugačija. Ljudi, ima li pravnika na ovom forumu?

što se tiče organizovanja, opet se ponavljam kao papagaj, nećemo imati prepreku niti potrebu da tražimo neke saglasnosti i sl (tako tumačim napisano - kaže u predlogu da je prostor bezbedan, što je i logično), moraćemo samo da prijavimo skup i to je otprilike to.

Inicijalno savez, a klubovi neka pristupaju?

e taj deo me interesuje, što kažeš da nećemo imati prepreku ni potrebu da tražimo saglasnost, gde si pročitao? Oću i ja da vidim.

napisah i u drugoj temi, al da se ponovim.

ne mogu sad tačno da nađem - možda je bilo u nekoj od prethodnih verzija pregloga.

ali sam termin za korišćenje u otvorenim i zatvorenim prostorima namenjenim za sportsko streljaštvo isključuje eksplicitno strelište kao mesto gde se može pucati.

a što se tiče saglasnosti, skupovi svake vrste se uvek prijavljuju

Ljudi, konstantno pokušavam da nađem nekakav pravilnik ili bilo koji podzakonski akt kojim se reguliše STRELIŠTE. Zna li neko postoji li i gde može da se nađe takav dokument?

organizacija malog takmičenja:
odnesemo gajbu piva komandantu kasarne i rešen problem :mrgreen:

Users who are viewing this thread

Back