Out of box dobra puška?

zuxbg

Active member
Molba

Mole se kolege sa foruma ako znaju za neku vazdušnu pušku koja dobro radi čim izađe iz fabrike (prodavnice) ono za šta je namenjena. Prateći forum, vidim da svaki model treba nešto doterati.

-Springerice od 100 EUR: đubre.
-Springerice od 200 EUR: to ti je što ti je (nema puno pomoći).
-Springerice od 300 EUR: tuninig, zamene originalnih delova 50-100 EUR.
-Magnum springerice 300-700 EUR: loše venčanje, kao sa Alfa Romeom, častiš posle razvoda.
-Jeftine PCP: lutrija, dorade.
-PCP 1000-2000 EUR: tuning, dorade, zamene cevi 500+EUR.

Npr.
Ima li neka (magnum) springerica, kad izađe iz prodavnice da je precizna na 50m, da ima dobro okidanje, da neće da se rasklima...?
Postoji li PCP puška kada ju kupiš da na 100m ima preciznost X (neka realna vrednost, ono što se dobije posle prepravki), bez da joj modifikujem okidanje, čekiće, portove, ...?

Ja bih probao da odgovorim na ovo pitanje.
Kupio sam 4 nove puške iz radnje.
Diana eleven je bila sasvim solidna za te pare, nišani nisu nešto.
hatsan flashpup qe je bio ok, preciznost je bila solidna, to je u to vreme bila najjeftinija pcp puška na tržištu, mislim da mi je više napreciznost uticala loša optika.
fx streamline je sasvim ok, doduše i košta dosta. kako sam krenuo da gađam sa njim, nije bilo nikakvih problema. preciznost za moje pojmove odlična.
i puška sa kojom sam bio najzodovoljniji je hammerli 850 na co2 koja je za 10-15-20m bila odlična. žao mi je što sam je prodao.

Mislim da se dodatne dorade pre svega tiču korisnika koji žele još nešto malo da izvuku iz svoje puške ili jednostavno da je prilagode sebi i svojim potrebama.
Kod fx mi je samo dotegnut čekić i to je to ,da bih mogao da gađam jsb mk2 sa blizu 260ms
Kolaju razne priče da kod nekih proizvođača ima svakakvih propusta (fx, hatsan, cometa..)
Ja na svojim nisam imao problema, osim nekih stvari koje smatram rezultatom korišćenja.
Sve u svemu, za fx streamline i hammerli znam da su dobre čim se kupe.

Moja skromna iskustva govore da se sa (skoro) svakom puškom može uspešno pucati "out of box", a da različite modifikacije i tjuniranja više zavise od želje vlasnika, njegovog umeća ili posebnih prohteva. Naravno, ovde pričam o solidnim i dobrim puškama. Kod jeftinih i loših je svakako lutrija. Vidim po forumima da mnogi pucaju čak i sa Impactom bez ikakvih "čačkanja", dok mnogi rade modifikacije, ali to zavisi od vlasnika.
Konkretno, na mojoj staroj Zastavi nikada nisam ništa dirao, nisam dirao ni na MK puški (mada to nije tema sada), nisam ništa dirao na Diani 240, dok sam na Stormrideru ugradio regulator i QF, ali realno nisam ni to morao, tj, nije bilo neophodno. Puška je i iz radnje odlično pucala, ali su mi vremenom malo rasli prohtevi i apetiti.

Users who are viewing this thread

Back