Paralaksa

Dusambej

Member
Pozdrav,da li neko moze jos malo blize pojasniti stelovanje paralakse ,kako da budem siguran da je dobro podesena(teoretski znam o cemu se radi),voleo bih da malo prodiskutujemo na temu jer u svojoj blizini nemam nekog malo strucnijegda na licu mesta pojasnimo neke sitnice.Da li je normalno da promenom uvecanja moram korigovati i paralaksu jer koncanica tada promeni svoju ostrinu ?Optika je BSA 8-32x44 drugi fokalni plan,Mil dot koncanica.?Hvala/

Ja sam imao iskustva s aparalaksom na bsa od 6-24x 44, mislim d aje to dosta slicno. Ono sto je problem kod tih optika je da je paralaksa katastrofa i ne moze se odrediti tacno, Pretpostavljam d aimas isti problem koji sam imao i ja a to je da ne mozes tacno odrediti gde je fokusirana. a kod mene je cak i tockic paralakse isao preko svog limira pa opet vracao na 0. Uglavnom, osnovno pravilo je da se paralaksa odredjuje na najvecem uvecanju, tako bar mislim da je najispravnije.

kircan said:
Ja sam imao iskustva s aparalaksom na bsa od 6-24x 44, mislim d aje to dosta slicno. Ono sto je problem kod tih optika je da je paralaksa katastrofa i ne moze se odrediti tacno, Pretpostavljam d aimas isti problem koji sam imao i ja a to je da ne mozes tacno odrediti gde je fokusirana. a kod mene je cak i tockic paralakse isao preko svog limira pa opet vracao na 0. Uglavnom, osnovno pravilo je da se paralaksa odredjuje na najvecem uvecanju, tako bar mislim da je najispravnije.
Uh moram priznati da sam sada zbunjen,jednostavno uvek sam pomerao turet za paralaksu ,kako bih izoštrio sliku nakon promene uvećanja,šta mi je sledeći korak nakon sto postavim najveće uvećanje i podesim ostrinu?

Kada odredis paralaksu na najvecem uvecanju onda mozes i da smanjis uvecanje na koje tio vec odgovara. Mada cak i one skuplje optike obicno mute na najvecem uvecanju tako da je bolje spustiti ga za 10-20%. Videces i sam kada je slika bistrija.
Problem koji sam ja imao moguce da je bio samo na ovom modelu koji sam ja imao. OPtike su meni i dalje velika misterija

Sa navedenom optikom jako tesko ces ikada pravilno podesiti paralaxu , kum Kircan je jedan jako fin lik i nije hteo da te ubije u pojam ali i ja sam posedovao optiku kao i on i isti su problemi , verujem da je navedena optika ubedljivo najlosija ako gledamo kopije ...

Upravu je kolega @kircan. Ako je optika recimo 4-12x uvecanja, najproduktivnije je po meni koristiti uvecanje 9x ili 10x.
A u pravu je i kolega @skorpio, jeste da je surovo iskren, ali je po mom misljenju potpuno u pravu.

Ja se izvinjavam ako sam preterao sa objasnjenjem, ali mislim da je bolje da budemo iskreni ovde jer tako mozemo da izbegnemo greske u buducnosti. Na primer kineskal kopija carl zeiss conquest 4-16*56 je mnogo bolja optika od navedene BSA a u istom su cenvnom rangu. Slika je daleko cistija i nema onu zutu nijansku koju sam imao na bsa. Opet da se ogradim da je tako bilo na mom primerku i da ne mora da znaci da je tako na svim BSA optikama.

Ne znam da li je tako sa svim BSA optikama al sa mojom jeste. :D Pisao sam ovde o njoj
BSA 4-16x44AOIR. I ako nekome nesto znaci, slazem se sa svime sto su kolege @Kircan i @Skorpio napisali. :D
Vrsi ona posao za zez do 20-25m, moze i malo preciznije gadjanje (al samo malo), ali paralaksa jeste šou za podesavanje. U principu za 4500 dinara ni ne moze se ocekivati Bog zna sta vise od nje. Nisam mnogo ni pucao sa njom, stoji mi na GSG, mozda ispalio 100-150 dijabola, zanimao se sa sinom u dvoristu. I da, najbolju upotrebljivost ima na 9-12x uvecanju.

kircan said:
Ja se izvinjavam ako sam preterao sa objasnjenjem, ali mislim da je bolje da budemo iskreni ovde jer tako mozemo da izbegnemo greske u buducnosti. Na primer kineskal kopija carl zeiss conquest 4-16*56 je mnogo bolja optika od navedene BSA a u istom su cenvnom rangu. Slika je daleko cistija i nema onu zutu nijansku koju sam imao na bsa. Opet da se ogradim da je tako bilo na mom primerku i da ne mora da znaci da je tako na svim BSA optikama.

Ja sam posedovao navedenu kopiju optike carl zeiss conquest i mogu da potvrdim da je imala cistiju sliku od BSA. Jedino sto se kod mene pomerala tacka POI svaki put na vecem uvecanju od 4x :)

Hvala na sugestijama svima,malo sam se jos igrao sa optikom ali dalje mi nije bas najjasnije kako podesiti paralaksu na najvecem uvecanju kao sto je rekao kolega Kircan,uradim tako sve je odlicno kada pomeram glavu koncanica i meta su u istoj ravni liniji,ne znam kako da se tacno izrazim,ali cim smanjim uvecanje i koncanica se zamuti tako da tada ponovo moram pomerati tockic za paralaksu,u stvari to je ono sto me najvise buni kada ste mi savetovali da paralksu podesim na najvecem uvecanju.Izvinite sto malo vise zalazim u ovaj problem ,ali za mene je sve ovo nesto novo a nemam pored sebe nekog profesionalnog snajperistu i sl,samo forum i Yt.

To da podesavam paralaks na najvecem uvecanju su mene savetovali jer time bude najpreciznije. Ti na manjem uvecanju ne mozes biti siguran da si dobro podesio, bolje se vidi pri vecem uvecanju. Kod te konkretne optike ja ne znam kako stvari stoje.
Ono sto je najvaznije je da kada podesis paralaksu, ili barem mislis da jesi, da kada pomeras oko da se koncanice ne pomeraju nego da stoje u mestu. Znaci ako pomeras glavu gore-dole ili levo-desno da koncanica bude na istom mestu. To ti je najsigurniji test.

Users who are viewing this thread

Back