PayPal u Srbiji

Stefan

Member
Konacno!
mozete se registrovati i kupovati kao sav normalan svet. koliko sam razumeo, za 6 meseci cemo moci opusteno i da prodajemo i da primamo novac iz inostranstva za to sto smo prodali (sto je do sada bila misaona imenica!)

Stefan said:
Konacno!
mozete se registrovati i kupovati kao sav normalan svet. koliko sam razumeo, za 6 meseci cemo moci opusteno i da prodajemo i da primamo novac iz inostranstva za to sto smo prodali (sto je do sada bila misaona imenica!)

znači možemo da šaljemo cepanice i u inostranstvo :lol:

Kupovina preko Pejpala do 50 evra bez carine

Građani koji budu kupovali na internetu i plaćali preko Pejpala, za robu iz inostranstva neće morati da plaćaju carinu ako je vrednosti do 50 evra kada je kupuju od pravnih lica. Ukoliko kupuju od fizičkih lica, granica za plaćanje carine povećava se na 70 evra, navode u Upravi carina.

Ukoliko građani preko interneta kupuju vredniju robu, primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se određena stopa PDV-a, koja je osam ili 20 odsto.

Za pošiljke čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, a šalju ih fizička lica, primenjuje se carinska stopa od 10 odsto.

Ukoliko se radi o vrednijim pošiljkama, ili ih naručuju pravna lica, onda je obavezno podneti deklaraciju u pisanom obliku (JCI), čime se započinje redovno carinjenje po stopi utvrđenoj Zakonom o carinskoj tarifi. Još nije poznato da li će se limit za carinjenje pošiljki menjati u korist kupaca zbog početka rada Pejpala.

Uprava carina navodi da se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine. Ako pošiljka stigne brzom poštom carini se po stopi propisanoj Zakonom o carinskoj tarifi, a ne po carinskoj stopi od 10 odsto.

Korisnici u Srbiji za sada mogu samo da kupuju, ali ne i da primaju uplate na Pejpal nalog, ali će i to biti moguće u narednom periodu. Za primanje novca provizija je tri odsto, a slanje je besplatno. Plaćanje za sada može da se obavlja samo u stranoj valuti, dok će u dinarima moći kada Pejpal napravi ugovor sa nekom od naših banaka.

Preuzeto iz Blic-a

Nije mi dugo bilo,vidim svasta se izdesavalo u ovoj drzavi u mom odsustvu :)

Elem,paypal je extra stvar samo me brinu nase carine,i do sad sam stalno kupovao preko neta i stizala mi je roba uredno.

E sad carina,ja sam imao tu srecu da nikada nisam platio carinu ali do duse nisam ni narucivao nesto skuplje,ali kolege sa drugog foruma (maketari :) ) koji su takodje porucivali desavalo ima se da naruce nesto sto vredi 20e a da nas "strucnjak" na carini ne zna sta je to,iako ima racun na kome pise vrednos robe on uredno lupi 1400 din. a onda maltene ispadne veca carina nego sto kosta to sto si porucio.

Samo oprezno za ovim,nemojte se zaletati odmah uzimati nesto skuplje,isprobajte prvo sa jeftinijim stvarima da vidite kako dise vasa carina,opet kazem ja nisam imao problema sa mojom,al to sve zavisi od ljudi koje rade tamo,tako da ako vam upadne neki brban jbg :)

ja sam sa DXa uzimao, mislim da je taj put bio merač broja obrtaja, vrednost ni 20e, platio sam neku carinu na to. u pošti sam imao nešto da platim, i video sam na koverti pečat ocarinjeno

Bas tako!
Nasumicno uzmu neki paket i lupe ti carinu i to je to pa se ti cesaj :lol:
Meni su npr. iz kine 2 puta vracali isti paket.
Evo sada cekam jednu isporuku ali je se siping oduzio mesec ipo dana.
Ni na jednu narudzbinu mi nisu naplatili carinu ali i mi trazili vazdan neke papire i dozvole tako da sam jednostavno oprostio se od tog paketa i to je to!
Stoga pazite sta narucujete predhodno se raspitajte da li mozete tu stvar da uvezete i sta vam je potrebno za eventualno carinjenje iste

bullpuppcp said:
Bas tako!
Nasumicno uzmu neki paket i lupe ti carinu i to je to pa se ti cesaj :lol:
Meni su npr. iz kine 2 puta vracali isti paket.
Evo sada cekam jednu isporuku ali je se siping oduzio mesec ipo dana.
Ni na jednu narudzbinu mi nisu naplatili carinu ali i mi trazili vazdan neke papire i dozvole tako da sam jednostavno oprostio se od tog paketa i to je to!
Stoga pazite sta narucujete predhodno se raspitajte da li mozete tu stvar da uvezete i sta vam je potrebno za eventualno carinjenje iste
sta si to naručivao kad su te tako jahali s papirima?

Narucivao sam neku optiku i trazili su mi oruzani list.
Stigao mi dopis iz carinarnice da dostavim dokumenta za posedovanje oruzja.
E sada problem bio posto je to naruceno na drugog coveka pa komplikacije.
Ja sam zvao u carinarnicu i objasnio da je to optika za airsoft pusku ali oni su mi i dalje trazili oruzani liist.
Tako da sam izvisio sto se nas tice. Kinezi su me pitali da li da mi vrate novac ili da mi posalju isti ili neki drugi proizvod.
Ja nisam hteo novac pa su mi poslali neke druge stvarcice.
E sada fora je kada ti vracaju novac oni ti odbiju sipping pa ti vrate razliku.

bullpuppcp said:
Narucivao sam neku optiku i trazili su mi oruzani list.
Stigao mi dopis iz carinarnice da dostavim dokumenta za posedovanje oruzja.
E sada problem bio posto je to naruceno na drugog coveka pa komplikacije.
Ja sam zvao u carinarnicu i objasnio da je to optika za airsoft pusku ali oni su mi i dalje trazili oruzani liist.
Tako da sam izvisio sto se nas tice. Kinezi su me pitali da li da mi vrate novac ili da mi posalju isti ili neki drugi proizvod.
Ja nisam hteo novac pa su mi poslali neke druge stvarcice.
E sada fora je kada ti vracaju novac oni ti odbiju sipping pa ti vrate razliku.

a i ovi su stručnjaci ubilo se, pošto se to tretira Delom za oružje, i za nabavku toga nije potreban list. nije to cev...oj srbistanu međ šljivama.
ja sam svojevremeno hteo da naručim optiku iz inostranstva, 100 peripetija na kraju sam odustao:
iz amerike bi poslali ali skup šiping, ispada da posle 11.9. treba neki papir o izvozu optike iz amerike u banana zemlje.
iz engleske jeftiniji šiping, ali englezi bez dozvole neke neće da šalju optiku veću od 4x.

e reko nosite se svi...

pazi, to sto se tice uvoza optike, to sto oni traze mogu da okace macku o rep - opticki nisani su na slobodnom uvozu, znaci bez bilo kakvih papira bi to trebalo da se uveze - platis carinu i porez i molim dovidjenja. ipak, oni taj list traze da bi navodno potvrdili da je to za licnu upotrebu. dostavis im dopis da si clan paintball kluba i to je to :mrgreen:

Nazalost ne moze tako!
Meni su trazili dozvolu za oruzje da dostavim kao dokaz.
I naravno trebali je da glasi na onoga ko narucuje a to je bio moj kolega preko cije kartice sam platio a on covek nikada pusku nije u ruke drzao tako da mi je porudzbina propala.
E sada ja sam drugi put tu istu optiku narucio i to na ime mog caleta(on ima dozvolu za oruzje) ali sam kinezu rekao da napise da je teleskop tako da mi je ovoga puta stigla ali ama bas nikakve papire mi nisu trazili!
E to je ono o cemu sam ranije napisao moze daa te zeza a i nemora sve je do carinika koji pregleda robu i nasumice uzme tvoj, moj , neciji drugi paket i nekog zeza (pa to mu je u opisu posla :lol: )

Kada se radi o većem uvozu... onda špediterska kuća to radi (premda bi carinjenje u svakom slučaju radi špediterska kuća, a ne pojedinac), i tačno se zna pod koji tarifni broj šta spada, i tačno se zna koji su papiri potrebni za uvoz određenih predmeta, tako da carinik ne može da te zeza ako imaš sve potrebne papire, i ne može da traži nešto što ne stoji da moraš da imaš. Npr. ako optike spadaju u tarifni broj npr 8500002213, i u pravilniku ne piše da ti treba dozvola, taj carinik ne može sam da smisli da ti treba, i obrnuto.
Ovde kod Pay Pal-a je navedeno da se do 70e vrednosti može uvesti sve što ti padne na pamet i ne podleže carinjenju, tj, to carinik ne bi trebao ni da gleda. E sad, postoji fora da oni kažu da ta optika npr vredi 130e a ne 70, i onda oni moraju da traže dodatne papire od tebe da si ti to stvarno platio 70e. ali u principu, ne verujem da će biti problema sa Pay Pal-om.

stigao mi paket sa DX-a, u njemu je bila maska za nokiu n98 8gb (želeo sam da joj vratim staru slavu iako je ne koristim). Morao sam da platim PDV na tu masku, i još nekih 100din za koje nisam shvatio šta su... samo mi je u zbiru pisalo 320din, od toga sam video da je pdv 220din.
zašto sam plaćao pdv na masku za telefon, a nisam na druge gluposti unutra(folije, futrole za tel, punjač...) nije mi jasno...

drugi put već dobijam takvo iznenađenje od pošte/carine/banana države, i ne dopada mi se.

Users who are viewing this thread

Back