PCP i hladno vreme

MilošDamljanović

Active member
Od skoro sam ozbiljnije u PCP svetu, pa imam još dosta da učim o ovoj vrsti vazdušnog oružja. Ovde bih izneo jedno svoje zapažanje iz tz početničkog ugla. Prvi dan pucanja, temperatura oko + 12 stepeni. Daljina 50 metara. Artemis M16 u kalibru 5.5mm. Grupe od 14 mm (moje veliko oduševljenje) do 25 mm. Korisnih hitaca od 210 do 150 bari 40. Drugi dan, temperatura oko +2 stepena. Grupe - očajne. Od 30 do 50 mm. Korisnih hitaca sa istim rasponom pritiska 30. Jasno mi je da hladno vreme utiče na PCP sisteme, ali ovoliko odstupanje u veličini grupa me buni. Da li je moguċe da regulator baguje po hladnijem vremenu. Nisam imao hrono da u drugom slučaju merim brzinu dijabole. Eliminisao sam i mogućnost uticaja vetra, jer oba dana duvao istom jačinom i u istom pravcu (mereno anemometrom). Da li sve ovo znači da PCP oružje nije toliko precizno i pouzdano po hladnom vremenu, ili to zavisi od kvaliteta istog?

Od skoro sam ozbiljnije u PCP svetu, pa imam još dosta da učim o ovoj vrsti vazdušnog oružja. Ovde bih izneo jedno svoje zapažanje iz tz početničkog ugla. Prvi dan pucanja, temperatura oko + 12 stepeni. Daljina 50 metara. Artemis M16 u kalibru 5.5mm. Grupe od 14 mm (moje veliko oduševljenje) do 25 mm. Korisnih hitaca od 210 do 150 bari 40. Drugi dan, temperatura oko +2 stepena. Grupe - očajne. Od 30 do 50 mm. Korisnih hitaca sa istim rasponom pritiska 30. Jasno mi je da hladno vreme utiče na PCP sisteme, ali ovoliko odstupanje u veličini grupa me buni. Da li je moguċe da regulator baguje po hladnijem vremenu. Nisam imao hrono da u drugom slučaju merim brzinu dijabole. Eliminisao sam i mogućnost uticaja vetra, jer oba dana duvao istom jačinom i u istom pravcu (mereno anemometrom). Da li sve ovo znači da PCP oružje nije toliko precizno i pouzdano po hladnom vremenu, ili to zavisi od kvaliteta istog?

Metal siri i skuplja. Upucana je na jednoj temperaturi i sa tom dijabolom i tom sirinom cevi. Kasnije kad je hladnije metal je uzi i samim tim utice drugacije na dijabolu i njen put. Kvalitetniji proizvodjaci uzmu i to u razmatranje pa svoje cevi tehnoloski bolje odrade i tretiraju svoje cevi za ta ostupanja.

SM Spring-meister

Сем овог што је Стефан написао, температура утиче и на притисак. Још узми у обзир да када изнесеш пушку са собне температуре на +2 процес хлађења пушке траје, не деси се у тренутку да пушка промени температуру. Исто тако лети, када је пушка изложена сунцу може да се деси додатно грејање метала далеко веће од тренутне температуре ваздуха. Један наш паметан колега је једном приликом рекао да смо ми ту само загребали површину и да има пуно више ствари које не знамо него које знамо.

Moja je 6.35 i dosta mi je velika razlika u brzini dijabole kada je hladno. Nisam primetio neku veliku razliku u grupama, mozda zbog toga sto sam uvek proveravao brzinu pre pucanja i po potrebi doterao.
Mislim da je chroni neophodan svakom ko ima vazdusnu.

Najnormalnije je da PCP puska varira u performansama pri razlicitim temperaturama.
Koliko ce neka puska varirati to zavisi od vise faktora a najvise od samog dizajna puske kao i materijala koji su korisceni u izradi.
Skupa puska nikako ne znaci da ce imati manje varijacija u performansama.

Ja samo na sve ovo da dodam, a to objasnjava i potvrdjuje i ovo sto su kolege gore navele. Ja npr.na Impactu 6.35cal., imam trakicu za turet od 0-10⁰c i od 10⁰c pa beskonacno :). To je apropo gore navedenog, temperatura utice naravno na sve, ali kada utvrdis gradivo sa svojom puskom, onda je sve kao "'ladna voda" :)

Users who are viewing this thread

Back