Perun 734

Hvala svima.
Do sad sam uspeo da ispalim dve dijabole na kvarno. Jedino sto mi malo smeta je onaj zvuk od opruge kod opaljenja. Al koliko sam procitao ovde, to je normalno kod njih. Sta mislite, ima li neki period razradjivanja, koliko li treba dijabola da se ispali dok ne slegne sve? Ako uposte i treba da sleze...

Puca ona lepo od starta. Ja sam kod Voje zamenio oprugu tako da nema vise tog tvanga i vibracija..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Videcu kad je malo vise istestiram kako ce biti.
Ako treba neko podesavanje dacete mi Vojin kontakt pa da pravimo posao, posto cujem ovde da je covek stvarno strucan po tom pitanju.

Ispalio danas jedno 15-ak dijabola (Sport S Match).
Nije lose grupisanje s' obzirom da je vec padao mrak, temperatura u minusu i sedeo sam na panju. Sve ok za sad samo me ono vibriranje opruge ubi. Ide mi zvuk na zivce a i puska se vise "trese". Snaga je odlicna, sto bi rekli "bije ko sveti Ilija".
Imate li neki savet sta se moze uraditi po pitanju opruge u sopstvenoj reziji ili da ne cackam mecku (staru Slaviu sam nekad sam servisirao). Treba li neki alat za njeno skidanje, mislim na one prese za opruge, da ne lupi po nosu.

Proka ako se želiš rješiti zvuka vibrracije opruge koji je kod Slavie stvarno iritantan umetni lim od pivske limenke između opruge i klipa. Oprugu dobro namaži nekom gustom masti. I malo namažeš masti po limu. Upiši u youtube "how to make air rifle piston sleeve diy" i pogledaj ako ti iz tekstualnog opisa nije jasno. Ja sam tako potpuno rješio twang kod svoje Slavie.

Hvala puno Pestivar. Skapirao sam kako se to radi iz opisa. Samo me zanima moze li se izvaditi opruga bez alata, samo da se odvije a da ne izleti. Na Slaviji 620 sam to redovno radio, samo je malo rukom pridrzim. I sta mislite moze li se za podmazivanje koristiti grafitna mast, kao ona sto se stavlja u homokineticki zglob na autu. Dugo sam radio mehaniku (i sad kad imam lufta) pa imam te masti. Na masinama se ekstra pokazala.

Trebala bi se moć izvadit bez problema rukom. Ja sam stavio zamjensku oprugu od hatsana i nisam imao problema s uguravanjem rukom a dužine je slična orgunalu bila. Što se tiče masti za oprugu najbolja koju sam koristio je Fuchs Renolit. To je gumasta mast koja je kao gusti med i upija najbolje vibraciju. Mislim da je Amerikanci zovu red rubber grease ili tako nekako, možda ima još neke nazive kod različith proizvođača. Kad mi je te masti ponestalo koristio sam običnu kalcijevu grafitnu koja je isto u priliku služila svrsi ali ne tako dobro ko prije navedena.

Red Rubber Grease je napravljen za zaštitu plastičnih i gumenih delova (nije napravljen za primenu na metalima). Tačno je da utišava zvono. Tjuneri su je preporučivali pre desetak-petnaest godina ali se vremenom odustalo od nje. Izveštaji od ljudi koji su je koristili su veoma nepovoljni, mast se vremenom isposti pa počne da usporava akciju. Veoma ju je teško očistiti (posebno sa nepristupačnih delova).

Onda se ispričavam jer sam pogriješio. Kod mene je Renolit bfx mast za podmazivanje strojeva i metalnih djelova.. Neće se stvrdnuti godinama i ne smeta ako dispije u akciju.

Malo pucao sinoc. Probali je u streljackoj druzini, po pravcu bije ekstra ali hoce malo da sara po visini, nekih 25-28 mm (dijabole Sport S Match).
Zna li neko sta moze biti.
Kad sam dosao kuci, nisam mogao da sedim miran, rasturim je komplet, odmastim, malo ispoliram zadnji deo obaraca (onaj sto naleze na obrugu za stelovanje tezine okidanja) i namazem sa grafitnom masti sve delove. Nisam preterivao sa mazanjem, a gumu samo masnim prstom malo presao.
Sidjem u podrum od kuce, daljina oko 7-8 metara (jbg nije deda sazidao veci), sedeci, ruke oslonjene na kolena i evo grupice...
aa9eae97391f2840dc79fc21de65594f.jpg
3059c7b8786f167c4144a06382e97f3d.jpg

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Nakon 500 dijabola cev ce se blago ispolirati i bice samo bolje , mozda da probas jsb , verujem da ce poluoble dijabole bolje da grupisu od ravnih , puska je odlicna kao i tvoj izbor :D

Sa JSB Exact sam najbolje grupe dobijao na onom mom kinezu GSG WF600. Problem je sto ne mogu dijabole sa poluokruglim vrhom da se koriste na takmicenju. Mislio sam da probam sa JSB Match ili H&N, RWS.. Volim ja taj deo trazenja prave dijabole, slatke su to muke. Videcemo veceras u streljani kako ce da grupise na 10m stojeci. Sinoc mi je najbolji rezultat bio 44 od 50 (5 dijabola u metu). Malo losije nego sto obicno gadjam, ali ima tu malo i do toga sto puska jos nije navikla na mene i ja na nju. Trenutno me najvise zeza blago "grebanje" obaraca na prvom kolenu (podesen je negde na sredini otpora, mozda malo ka laksem). Drugo koleno "odseca" ekstra.

Zašto to istraživanje koje joj dijabole najbolje pašu ne obaviš sa prednjeg i zadnjeg oslonca, sa stola, tako da eliminišeš uticaj strelca itd? Pa kada budeš siguran da je ta i ta dijabola definitivno najbolje rešenje, lako ćeš nastaviti da treniraš sebe.

Slazem se da je to najbolje, kad budem imao vremena to je jedna od stvari koje cu sigurno da uradim. Lako cu sto da nadjem, moram da napravim neki oslonac, da sasijem dzakce. Najbolje bi bilo sa stalka sa pucanje, al mi se trenutno ne kupuje...
Zadovoljan sam ja sa ovim rezultatima za sad, sve dijabole padaju u 8, 9 ili 10, ok je to ali moze i bolje.

Slazem se sa Skorpiom i Ledenim, sto se dijabola tice, meni se se jsb express najbolje pokazale(sa dzakova bolje grupisu u odnosu na sport s i rws)
Jos jedna stvar, puska je malko jaca od onih koje se obicno koriste za gadjanje do 10m pa i to verovatno utice na preciznost.
Poslednja grupa je extra

Pricali smo sinoc na tu temu u streljani, da je mozda jacina zeza. Jbg placam cenu za svoje nestrpljenje, sto nisam mogao da cekam da stigne 731. Mada koliko sam video na takmicenju, mnogo ima Anschutz 335 magnum i Slavia 634, ne verujem da su one slabije od Peruna.

@alexasax
To ti kazem. Jedino ako oni znaju nesto sto ja ne znam... A verovatno je tako...
Sad, jedno mozda glupo pitanje. Da li je moguce i ima li smisla ubaciti oprugu od 731 ili 631?

Prilicno sam siguran da je moguce smanjiti snagu koristeci slabiju oprugu.
Valjda ce se javiti neko ko se vise razume, ima ih ovde nekoliko
Sa druge strane, imas solidnu pusku za takmicenje u aprilu, samo ti neka optika fali

Users who are viewing this thread

Back