Perun 734

Opa zastavica dobila pravog rivala. Bravo!
Ja samo sa stola mogu nešto da pogodim.

Cekaj bre, ja tek sad ukapirah da je ovo stojeci...
Auuuu, svaka cast!

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Prvo sam probao na 100m sa poluoslonca - carapa sa peskom na ogradi od terase i tek svaka druga dijabola je zavrsila u gongu jer je oslonac ravan i bezi podkundak u desno. Nezgodno mi je staviti pravi dzakcic.

Iznerviram se i nastavim iz stava i ting, ting, ..., ting. Perun/Slavija ima ravan donji deo podkundaka idealan za ispruzen dlan. Nisan mi seta na sve strane, ali uz dubok dah, strpljenje i pravi tajming ubodem metu. Dole je slika kako sam nisanio sve osim gornjeg pogotka kada sam malo podigao koncanicu. Cak mi je ovako lakse nego sa centrom koncanice.

IMG_09022020_215435_(480_x_480_pixel).jpg

Olaksavajuci faktor je sto su mete na nizbrdici pa mi je stav stabilniji - ne moram da naprezem misice.

Inace sa full prednjim i zadnjim osloncem (kod Voje) na 12m grupa je do 10mm.

Municija je JSB Express.

zuxbg said:
Kada povucem okidac do drugog kolena, tu ostane. Nece da se vrati nazad sam. Tek kad malo jace gurnem napred se vrati. I kocnica se malo teze vraca u ukoceno.

Slavia (perun) nema opruge u mehanizmu koje bi vratile (resetovale) mehanizam posle povlačenja okidača i odustajanja od pucnja,

Neko je još odavno izmislio dodatnu oprugu kako bi se okidač vraćao.

i-hFgmxkK-XL.jpg

To je uvedeno u zvaničnu proizvodnju i sve novije puške imaju taj deo, ali to i dalje ne radi idealno.

Jes' bre. A ja u svoj svojoj mudrosti pomislio da to radi ona mala spiralna opruga izmedju obaraca i bloka koji bravi u klip (ona je izgleda tu zbog tog bloka a ne zbog obaraca).
Mislio sam da je ova tu samo zbog otpora na prvom kolenu.
Svaki dan covek nesto nauci...

Danas uzeo pusku posle servisa kod Voje. Malo je reci da sam odusevljen i covekom i onim sto je odradio na Perunu. Znam da je ovde sve vec o Voji poznato al ja sam ostao bez teksta.
Puska je totalno drugacija, mekana i na zvuku i na okidanju, nema vise ono ritanje i "twang".
Vecers u streljani sam definitivno zakljucio da moj "Pera" ne voli H&N Match od 0,53gr. Nije ih voleo ni pre a jos manje sad. Ne moz' sa njima uža grupa od 25mm i kraj. Dodjem kuci, odem u podrum, uzmem Sport S Match i evo mete...

615d2b4dc70dfc13c22ccaf5b9f2d362.jpg

Naravno, jedna mora da odleti van , zaigralo srce a sa njim i ruka, al ove cetiri su spakovane prilicno lepo.
Narucio sam kutiju RWS, do sada su mi se najbolje pokazale, i kutiju JSB Match pa kad stignu pravim uporedni test... Joooj sto volim... :D

Vezba na 50m iz stava, JSB Express. Posle 5-6 serija po 5 dijabola zadisem se kao da sam ronio na dah + bole ledja. Za sada ne mogu bolju grupu od 6-7 cm. Krenu 2-3 dijabole dobro pa 2 zeznem. Za bolju grupu bi morao mnogo vise vezbati (i uzeti casove kod trenera). Objekivno, nisam zadovoljan okidacem - drugo koleno nije konzistentno. Nekad samo pukne, nekad ima hod.

(Mrdanje celog mehanizma napred-nazad sam resio dotezanjem 3 srafa. Prednja dva su bas popustili.)

IMG_16022020_145339_(1000_x_1000_pixel).jpg

IMG_16022020_145417_(1000_x_1000_pixel).jpg

IMG_16022020_145519_(1000_x_1000_pixel).jpg

Po meni je i 6-7 cm na 50m iz stava super. Znam dosta ljudi koji ne mogu uže od toga ni na 10m.
Odnesi kod Voje da ti sredi okidac. Ne znam sta je na mom okidacu radio al je ekstra.

Bila je na sredjivanju kod Voje, nisam hteo da se hvalim. Okidac nije dirao, ako se secam dobro. Verovatno treba neko vreme da "legne", posto sam novu pusku iz radnje odneo na tjunung. Mozda je tek prvu kutiju ispucala.

Sto vise puca, sve bolje "sleže".
Ova moja posle sredjivanja vise voli lakse dijabole. Veceras iz podruma, 7-8m po 5 dijabola, stav.
JSB Match 0,50 gr.

110464918411c846a8fb0455ada91919.jpg

d0899d054c5ecfae683a8cb7bab866b8.jpg

Cekam da mi stigne RWS Basic 0,45gr da vidim kako ce one da se pokazu.

Malo da osvezim temu.
Posto do sad imam malko iskustva, mogu da osetim kad u povlacenju obaraca zeznem stvar, obicno mi tad dijabola odleti u desno, van crnog kruga u 4,5 ili 6. Ali ponekad se desi da sam siguran da je povlacenje odradjeno super, al ona opet odleti u stranu. Provalim da posle tacke opaljenja obarac ima dosta praznog hoda (jbg takva mu konstrukcija) i da se tad desi greska, dok prst putuje na leru. Resim da ugradim "triger stoper", da obarac stane odmah posle opaljenja. I od tad se situacija mnogo popravila, nema vise izletanja dijabola u stranu, osim kad ja zeznem...

27a3695fd8b96af57dba877f81a170da.jpg

Izgleda sasavo al radi posao.
Traka je samo privremeno tu, posto kudak, odnosno rukohvat na Perunu uopste nema nikakvo čekiranje, gladak je skroz, desava se da posle nekog vremena na liniji (narocito ako dijabole ne sleću gde bih ja hteo pa bude malo zort :D ) oznoji se ruka pa pocne da kliza. Krep traka mi pomaze al ne izgleda bas reprezentativno. Hteo sam da kupim onu traku za maskiranje oruzija (smb ili braon) da lepo to izlepim. Al to ce morati da saceka dok se situLacija malko ne stabilizuje.

Mozda da probas traku za biciklisticke rucke ili teniske rekete. One imaju odlican grip u svim uslovima, pogotovo sa znojavim rukama. Primetio sam i kod mene na Perunu da hoce da klizne,ali nisam nasao da mi to posebno smeta. Sto se okidanja tice,mene vise iznenadi sto posle opaljenja puska maltene poskoci u ruci, kao da je ne znam koliko jaca. Kod zastave je to toliko mekano i fino. 731 je u pitanju, iskustva imam samo u streljani na 10 metara i iz te perspektive govorim.

Nesto cu morati da zalepim. Nije mi toliko sad zbog znojenja dlanova, nego mi i hvat nekako udobniji i sigurniji. Vrsice posao i krep traka dok se ova situacija malo ne stabilizuje. Samo cu morati da je promenim, zaprljala se i pocela da se odlepljuje.
Jedno vreme sam hteo da sam "čekiram" rukohvat al sam odustao od toga da ne zas....em nesto... :D
Perun je dosta jaci od Zastave zato i skace. Moj 734 se u pocetku ritao ko mazga. Navikne se covek na to posle nekog vremena. Sad smo se lepo zdruzili. Primetio sam, kod mene, da na preciznost mnooogo utice nacin povlacenja obaraca (mnogo vise nego kod Anschutz 335). Malo vise ili manje mrdnes prst i dijabola odleti u ..... I ovaj ustavljac obaraca mi je prilicno poboljsao sve.

Možda ne rešenje za to grip tape, da ne kliza kad su znojave ruke i da bude još bolje nego čekirano. To je nešto kao samolepljiva šmirgla i mislim da toga ima po farbarama. Par drugara je to stavljalo i na trap puške gde je grip izuzetno važan. Samo isečete parče koliko treba i kad zalepite :)

Users who are viewing this thread

Back