Pitanje novog člana)

1212arci

New member
Pozdrav Steff
Pisao sam na forumu pa jedva našao, ali evo i ovde da kopiram, mada si mi u startu preporučio nešto drugo

Da ne počinjem novu temu nadam se da će mi neko pomoći ovde. Jurim do max 30000 dinara pušku, poželjno sa optikom, da bušim konzerve i flaše vode i metalne ploče (da zvoni ) na nekih 50 do 70 metara. Dvorište mi je 120 metra i to mi u perspektivi jeste ideja, da mogu da pogodim konzervu na toj razdaljini ali do tad ima vremena. Sad želim da dođe vikend, imam sat vremena slobodno i da potrošim par desetina dijabola, gledam kako lete flaše i sl...
Zatvorenog prostora imam možda pet do sedam metara, i to me odbija od preciznog gađanja za sad jer mislim da je malo, a napolju nije mi trip, jer poznajući sebe, vetar će biti kriv za sve.
Ovde sam čitao po malo, i makar znam šta neću - PCP jer nemam kompresor a ne pumpa mi se, nešto sam gledao po netu po dvadesetak minuta dvojica na smenu pumpaju. CO2 ampule mi totalno nisu jasne i to ne znam da li je za početnika, i nisam mnogo našao i njima. To kao neko nejasno i vrlo daleko možda.
Tako da ostaju prelamače (inače nisam znao ni da postoje ove druge dok nisam naišao na ovaj forum, mislio sam da je to jedina vrsta vazdušne puške).
Registracija u MUP-u mi nije problem.
Sad, izbor ogroman, a kad zovem da pitam nasumično, informativno, kažu nema, biće, sajt nije osvežen..
Ako je neko voljan da pomogne savetom bio bih zahvalan. U suštini ono što mi treba, ali shodno promeni na osnovu saveta ovde
Da ima snagu da bušne konzervu ili flašu vode na pedesetak metara i da mogu da čujem lep zvuk kad pogodim neki metal. Ne treba mi grupa od dinar, za sad barem ne. Kapiram da mi treba 5.5?
Da se ne mrda mnogo optika , jer još uvek nisam ni krenuo da gledam kako se upucava, pa kad namontiram da nekog cimnem da mi upuca pa da posle ne mislim.
Da bude u budžetu 30000, poželjno manje
Teško da ću ispucati više hiljadu dijabola godišnje, to mislim da nije mnogo za vazdušnu pušku, pa neka dugotrajnost mislim da nije od presudnog značaja. I kad se pokvari ide kod majstora. Ako imam sat ili dva nedeljno za sebe ne želim da nešto pripremam toliko da bih ga koristio one tamo nedelje. Mislim da onda klip ili opruga ne prave razliku?
Ovde sam negde i pročitao da je problem postavljanje optike, 190 sam visok, malo sam gabaritniji ili podužih ruku, pa možda i to bude od značaja za kundak i montiranje optike.
Gledao sam na preporuku jedne radnje neku kometu 220 ili 300,ali njih kao nema a i nisam siguran da imaju snage za to što hoću.

Onda sam tražio sam i one Gamo mi izgledaju interesantno (u budžetu su sa sve optikom) ali ne znam jel bolje 4.5 300ms ili 5.5 220ms kako se one prodaju. Dodatno na jednom sajtu ima tri četri neke varijante black bear, hunter, big cat I shadow, I ja baš ne vidim nikakvu razliku ne vidim između njih, jer svaka dolazu u oba kalibra, sa optikom....
Svaki savet je dobrodošao!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Malo je to para, a baš puno kriterijuma... :)

Za početak bih ti iskreno savetovao da spustiš očekivanja i da se prvo lepo uvežbaš na 25m, pa tek kasnije da vidiš šta ti zapravo leži i koliko ti prija ceo hobi. Nije isto ono što čovek zamišlja i ono što mu na kraju stvarno odgovara kad krene da puca.

50-70m sa springericom i budžetom od 30000 dinara nije baš tako jednostavna priča kao što deluje na YouTube-u. Pogotovo kad u računicu udju i optika, montaža, dijabole i sama tehnika pucanja.

Za početak bih pre gledao neku normalnu i pitomu springericu za 25-40m, nego “magnum” priče i jurenje brojki..

Pa zato tražim pomoć :)
Brojke me ne interesuju, već samo doživljaj, ali one određuju određene parametre, no ja ih ne razumem nažalost.
Što se tehnike tiče, pa kroz vreme ću se navići, nekako očekujem u početku da pogodim svaki deseti put... Vremenom manje.
Da li grešim ako mislim da normalna i pitoma (simpatičan opis :) ) koja dobacuje 40m, može manje precizno da dobaci tipa 60m ali ipak dobaci?
Šta je Magnum?
Ove koje sam naveo nisu dobre ili za Marka nije dobra? Više me je tu interesovala razlika brzine i kalibra.

Što se tehnike tiče, pa kroz vreme ću se navići, nekako očekujem u početku da pogodim svaki deseti put...

Tako je jedan moj školski drug kada je počinjao sa kladionicom.

Šta je Magnum?
durdubak

Ove koje sam naveo nisu dobre ili za Marka nije dobra? Više me je tu interesovala razlika brzine i kalibra.

Zaboravi sve to što si čitao i provozaj se do nekog druzenja/takmicenja.

ne mogu da nađem bolje objašnjenje za magnum springericu od dojaloga iz salaša u malom ritu kad štimac objašnjava nemcu šta je to durdubak
Jbg, promakla mi referenca.
Obzirom da do pre pet dana nisam ni razmišljao o vazdušnoj pušci, sem prelamača ni čuo ni video, samo znao da postoje dijabole i ništa više, verovatno jesam na nivou Nemca po razumevanju

To se vidi iz pitanja. Na sva ta pitanja je već više puta odgovoreno. Iskoristi ove kišne dane da malo pročitaš forum pa će biti puno manje nepoznatih u toj jednačini.

To se vidi iz pitanja. Na sva ta pitanja je već više puta odgovoreno. Iskoristi ove kišne dane da malo pročitaš forum pa će biti puno manje nepoznatih u toj jednačini.
Mogu samo da pretpostavljam. Jer ako 5.5 magnum, videh da ima i većih tipa 6.35 pa sam pomislio da nije to?

Magnum kod opružare obično znači da puška ima veću i dužu kompresionu komoru i zverski trzaj...

Samo jos coveku da odgovorimo, msm da je on pitao "nema valjda jaci trzaj od vatrenog...". Pa ako ocekujes poredjenje sa 7.9 kalibrom i jos ako je kratez...ne nema, nece ti otkinuti ruku iz ramena, ili ti izleteti iz ruke. Ali, ako pogledas sa druge strane da, vecina optika lagano ide na karabine i bez bojazni da ce ih isti pokidati i optiku i nosace, e tu dolazimo do tog famoznog trzaja, trzaj na vazdusnoj (springerici) ce razbiti vecinu tih optika i nosaca. Evo ja pucam sa 15jula snage springericom, i mogu ti reci da osetis na ramenu taj trzaj, ne da ti odvali rame, vec kao da te udari Brus Li sa upola snage, njegovim udarcem sa 7cm. Ne znam, ali moras probati, pa ce ti onda biti sasvim jasno o cemu ti ljudi pisu.
Na kraju krajeva, samo ti udji u kolo, izaci neces sigurno, samo ces zeleti da sto pre pored Sumadinke, naucis i Cocek ;)

Izvinite, sad sam video da sam započeo novu temu, nisam to želeo greškom sam otvorio, misleći da odgovaram na post.
Sa telefona i tapatalk nikad ranije nisam koristio, pa eto pogreših, praštajte

Users who are viewing this thread

Back