Dakle, dragi moj
@ivke986
Ja bih, s dopuštenjem, da preusmerim polako ove diskusije koje kreću u raznim smerovima i nikuda te nece dovesti.
Prvo da se upoznamo-nisam razmažen, a sam ćeš zaključiti zašto-imao Kral N-05-djubre, imao Dianu 240-djubre, imao Stoeger rx5-relativno skromno, imao HW80-vrh, al ko voli snažnu pušku, imao Cometu 220-nije baš djubre, možeš da se igraš ali moraš da se prilagodjavaš njoj, a ne nju sebi, probao Zastave, ne odgovara mi okidač, ne vidim na mehaničke nišane, ali je super puška, probao Dianu 240-djubre, imao HW35-lutka, imam šta imam (vidi u potpisu), probao još svašta nešto od springerica, PCP sam izostavio u ovoj priči, jer nisu predmet istrage.
Dakle,iz mog slučaja (pametan čovek uči na tudjim greškama, ja sam učio na sebi samom, dok nisam počeo da slušam ovde neke članove foruma) kreneš kao tele, kupiš pušku, koju ti prodavac savetovao. Super, pogodiću zid...pogodio sam zid. Aj sad konzervu-pogodio konzervu. E sad, ajd malo manju metu-npr čašu od jogurta...e promašio, pa pogodio. E aj sad metu na 10m-pogodio svaki sedmi put u crno, naslonio je na astal. Aj da probam stojeći-promašio svaki put crno, a i metu ponekad...ajd malo trenirao više-pogodio, al grupa ko kod sačmarice....da ne smaram više...nema odgovora na tvoje pitanje...ima samo osnovnih preduslova, prema kojima se svako od nas opredeljuje, a to je sledeće: ako hoću da pucam u mete za vazdušnu pušku precizno (veruj mi isto se odnosi i na one koji hoće da zveknu štakora na nekoj daljini), a to znači da na 10m pogodim stalno u crno i samo sužavam grupe, ili da pucam 25m i da pogodim unutar mete koja je za tu daljinu, što i jeste smisao nekog višeg nivoa pucanja vazdušnom puškom nas koji ovde bivamo, onda mi treba puška kojoj mogu da:
1. omogućim postojanost snage-dakle dobra opruga, dobar djon (dihtung) i mehanizam koji gura sve to
2.podesim mekoću okidanja-dakle dobar okidač
3, podesim adekvatno mehaničke nišane ili adekvatno namontiram optički nišan, ako njega koristim
Iz prethodnog proizilazi sledeće
1. oprugu mogu da skraćujem da dobijem idealan odnos snage puške i trzaja, djon mora biri kvalitetan i izdržljiv, mehanizam kačenja opruge i potisni sistem su od kvalitetnih materijala i rešenja
2, okidač mogu da naštelujem da imam optimalnu i uvek istu silu okidanja, inače će spram mene Don Kihot biti mala maca
3. mehanički nišani moraju biti metalne kontrukcije, a ako ću optiku, treba mi lastin rep na pušci dovoljne dužine da adekvatno podesim optiku pri montaži ili bar dovoljne dužine da dodam adapter kojim ću postići dobru poziciju optike, konkretno eye releif (distancu izmedju mog oka i okulara)
Kad dodješ u posed puške koja ima ove karakteristike, sve je dalje do tebe i tvog pucanja.
Zašto se trenutno medju svim komercijalnim ponudama (dakle ono što imaš po radnjama) izdvaja samo HW...pa jbg (pardoniram na izrazu) zato što su najbolje...
P.S. ovde na forumu, a i po halo oglasima se često prodaju dobre puške. Moja preporuka, u većini slučjeva bolje je uzeti polovnu dobru pušku, nego novu (naši uvoznici nekada uvezu svašta-novo ne znači uvek i dobro)..ali 300+ evrića odlaze sigurno...realnost je surova, ali u njoj je i najveća ušteda...
..i još jedan p.s. na ovom istom forumu smo davno zaključili da sve što ti prodavac u radnji kaže, odmah kontaj suprotno...on pojma nema o vazdušnim puškama, on pojma ima o zalihama u magacinu i šta mora da proda...