Poseta kompaniji - FX Airguns AB

wooyadeen

Administrator
Staff member
Većina je upoznata da sam posetio fabriku najpoznatijeg proizvođača vazdušnih pušaka danas. Nisam baš najbolji sa vremenom ali ću probati da prenesem deo doživljaja (greh bi bio da to ne uradim). Žao mi je samo što nisam ni dobar sa perom, i ne umem da opišem kao što to rade Ledeni ili Joca, ali sreća imam par slika :).

Malo istorije:

FX Airguns AB je švedski proizvođač vazdušnih pušaka sa sedištem u Mariestadu. Firmu je osnovao Fredrik Axelsson 1999. godine. Kompanija je poznata po svojoj širokoj liniji (PCP) pušaka namenjenih za sport, lov i hobi.

Fredrik Axelsson, vlasnik i osnivač avanturu je počeo 1989 godine, kada se bavio proizvodnjom i tjuniranjem gasnog klipa (kao pogona za vazdušne puške). Prvu PCP pušku koju je napravio (Independence), prodavala je engleska firma "Webley & Scott". 2005 godine, odlučio je da krene u proizvodnju sopstvenih cevi, i tako je svet dobio "Smooth twist" koji je nastavio svoj razvoj do današnjeg dana.

Od nekle se mora početi. Ja ću da preskočim let avionom :)

Odseo sam na prelepom imanju starom preko 400 godina, Lepota mesta i prizori su neopisivi mojim skromnim umećem.

Prilaz sa autoputa:

018-1.jpg

Zamak:
003-1.jpg

Nešto za samoodbranu:
018-2.jpg

Pogled:
019-1.jpg

Da ostavimo prirodne lepote po strani i da pređemo na neke druge.

Ovo je glavna zgrada firme "FX Airguns AB"

01111.jpg
0112.jpg

Ovo je Oscar Söder. Oskar mi je bio domaćin i starao se da mi ništa ne zafali. Oskar je fenomenalan mladić, radi kao menadžer u kompaniji, prošao je sva mesta u proiizvodnji i o svemu zna sve :).

01113.jpg

Kad sam već krenuo da predstavljam ekipu..

Osnivač i vlasnik kompanije, gospodin Fredrik Axelsson.

011126.jpg

Naslednik Johan Axelsson.

01123.jpg

Alen Bandić, dizajner, naše gore list. Čovek je zadužen za razvoj Dreamline linije i ja sam se trudio da mu što manje smetam :)

01111223.jpg

Ovo je Majkl (mozak iza mašine za prevljenje cevi)

0011114444.jpg

Ja sam svo vreme provodio u proizvodnji i naravno na strelištu. Ne sme sve da se snima ali ću pokušati da prenesem deo doživljaja. Ovo je bio moj sto, na njemu se dešavalo svašta ali (razumljivo) ne sme sve da se snima.

000004-11.jpg
00000003.jpg
000000011.jpg
000000022.jpg
000000044.jpg
000000055.jpg

Na sva moja pitanja Oskar je imao odgovor, ali uvek i najbolji način da mi taj odgovor što bolje dočara (kako bih ja to shvatio). Da bi mi najbolje objasnio razloge kripovanja (disanja) regulatora koristio je mikroskop...

008.jpg
007.jpg

Naravno posle sklapanja dolazi proba i tjuning na strelištu. Ne znam da nađem reč kako bih opisao stepen uživanja.

IMG_20190925_154114.jpg
IMG_20190923_153225.jpg
015.jpg

IMG_20190925_160454.jpg

Svaka puška se posle sklapanja proba. Rezultati se zapisuju i puška se odlaže u rack, sve se sutra ponovo proverava.

Na kraju svega mi je samo žao što nisam majstor pera, poput Ledenog ili Joce. Ovakva avantura zaslužuje da bude opisana lepim rečima.

Uh, bravo za fantastičnu avanturu. Siguran sam da si pun utisaka, jer ipak se ne ide baš svaki dan u sedište FX. Uz to, sigurno si stekao mnogo novog iskustva, koje će ti koristiti u daljem radu.
A što se tiče
wooyadeen said:
Na kraju svega mi je samo žao što nisam majstor pera, poput Ledenog ili Joce. Ovakva avantura zaslužuje da bude opisana lepim rečima.
... sledeći put povedi Ledenog i mene i obećavamo da ćemo opisati sve do detalja, najbolje što umemo, ako preživimo :lol:

eeee da si mogao da smotas onu sosku...
fantazija
e sad kad si sve naucio da mi doteras streamline da gadjam na 1km u cepove od piva

Jedini problem sa tom posetom je, što sada i ja moram da jurim neki FX... :D

Vojo daj nam malo insajderske pikanterije kuda ide ovaj PCP svet :)
Znam za NDA ali makar nesto ovlaz da razbudi mastu

Users who are viewing this thread

Back