Preciznost puške - nelogičnost?

Ledeni

Active member
Još kao klinac od desetak godina sam počeo da zapažam jednu nelogičnu stvar. Naime, često mi se dešavalo da bolje grupe dobijam na 40-50 metara nego na 15 ili 20 metara. Možda ne u bukvalnom smislu, ali mi se svakako dešavalo da puška na većim distancama bude preciznija nego što bi se to očekivalo na osnovu njene preciznosti na malim daljinama.

Kasnije sam potpuno istu stvar počeo da registrujem i kod vatrenog oružja, pre svega kod malokalibarskih pušaka i lovačkih karabina u raznim kalibrima, a sve se ponavlja i sa PCP puškom. Koliko vidim, a mnogo gledam Long Range majstore iz USA, Australije, Južne Afrike itd (pretežno su to PRS puške u "ozbiljnim" kalibrima poput 6,5 Creedmor itd.), ta pojava postoji svuda, ali se o tome nimalo ili retko piše. Na primer, puška na 100 jardi sa fabričkom municijom ostvaruje manje-više 1 MOA preciznost i ne deluje naročito uzbudljivo kao kada ručno punjenom municijom srokaju pet komada u pola inča, ali na 500 ili 1.000 jardi preciznost iz nekog razloga raste i grupe su uže od 1 MOA.

Imam utisak da bi ovaj AT44-10, koji u idealnim uslovima na 100 m pravi grupe od 3,5-4 cm, na 300 metara u isto tako idealnim uslovima i sa kvalitetnijom optikom koja bi omogućavala preciznije nišanjenje (jer sam ovako prinuđen da pucam sa uvećanjem od svega 5-7x)mogao da stuče pet dijabola u 20-25 cm, što mi je krajnje nelogično, budući da je to za taj kalibar i tu snagu više nego ekstremna daljina. Ili, desi mi se recimo da na 50 m grupa 17-18 mm, a na 70-80 m svega 14-15 mm, u istim uslovima. Šta mislite o svemu tome? Da li vam se dešavaju takve stvari?

Attachments

• DSCN2660.JPG
    DSCN2660.JPG
    836.3 KB · Views: 2,739
  • IMG_20180727_100043.jpg
    IMG_20180727_100043.jpg
    511.3 KB · Views: 2,739
Ja sa royalom i jumbo heavy ,na 15 m je veća grupa nego na 30m gde skoro sve ide dijabola u dijabolu.Na 55m su lepe grupe često ctc 10-15mm.Prošli vikend na 70m u svitanje skoro bez daška vetra imao sam dve grupe u nekih 12mm,a na 103m od 15ak ispucanih grupa po 10komada čak 4 grupe su bile manje od 30mm.Meni je ovo bilo neverovatno i nadam se da ću uskoro ovo ponoviti i fotodokumentovati.

Da, to je to. Nikad nisam nigde pisao na tu temu. Pretpostavljam da sam očekivao da će ljudi misliti da nisam "u vinklu". Ej, ista puška preciznija na velikim nego na malim distancama :lol:

mislim da se vecini to desava. meni se desava takodje.
predopstavljam da je u pitanju bar kod mene da olako shvatim krace distance i da opustenije gadjam a na vecim distancama obratis vise paznje na sve faktore bolje se koncentrises i postignes bolje grupe. (ovo vazi samo kod dobrih vremenskih uslova)

Stabilnost nekog projektila ispaljenog iz neke cevi je najbolja na nekoj odredjenoj daljini , ne znaci da je to na manjoj daljini .
Evo recimo (iz mog iskustva) radi se o vatrenom oruzju , 7.62 kal ima bolju probojnost na 50 M nego na 20 M kao i bolju grupu , gomila je cinilaca rotacija, stabilnost , spoljnji uticaji ...
Nije isto vatreno/vazdusno ali razumem o cemu pises i zaista se slazem ...

stabilizacija zrna i dijabole nije ista. za zrno ima klipova koji pokazuju da se stabilizuje tek posle nekog odredjenog puta(slug ili puscano zrno). kod dijabola nije taj slucaj tako da mislim da to nije problem kod vp. mozda gresim

Slazem se sa kolegama i mislim da je to normalno pogotovo kod jacih pusaka (ispravice me iskusnije kolege ako gresim). Moje vidjenje je da dijabola pri svojoj najvecoj brzini na ustima cevi i nije bas precizna kao kad se brzina malo smanji pa na nekih npr 15m imate brzinu od 200m/s a na 30m npr 180m/s. Imam utisak kao da dolazi do nekog balansa u putanji dijabole na malo vecoj daljini (smiruje se i sam tim je i preciznija). Ali opet tu su kolege koje malo dublje rone u ovim vodama pa se nadam da ce oni to malo strucnije objasniti.

Kolega Iks , bas sam na to mislio .
Kolega bullpuppcp , slazem se nije isto dijabola i zrno , gledao sam na youtubetu :D neki klip o usporenoj putanji dijabole i cini mi se da je iz veoma blage spirale dijabola presla u pravilnu parabolu nakon nekih 15ak metara , ako nadjem klip postavit cu , naravno nista ne tvrdim , samo amaterski zakljucujem :D

vrlo moguce ja nazalost nemam opremu koja bi to mogla da potvrdi i voleo bih da vidim klip koji ce nas jos necemu novom nauciti.

https://youtu.be/OHltqsdySYU

Cini mi se da je ovo taj prikaz ovo ima veze sa cistom/prljavom cevi ali mislim da se vidi poenta...

bullpuppcp said:
mislim da se vecini to desava. meni se desava takodje.
predopstavljam da je u pitanju bar kod mene da olako shvatim krace distance i da opustenije gadjam a na vecim distancama obratis vise paznje na sve faktore bolje se koncentrises i postignes bolje grupe. (ovo vazi samo kod dobrih vremenskih uslova)

I ja bih mozda najvise na ovo povukao, barem sto se tice dijabola, slugovi/zrna su nesto drugo...

Kolega scorpio, ovaj Tedov video nema veze sa temom nego kako si i sam rekao sa prljavom i cistom cijevi...

Bas smo prosle nedelje kolega iks i ja pricali o tome da su nam grupe u najmanju ruku iste na vecoj daljini kao i na 30m manjoj...
Jedino logicno objasnjenje bi bilo sto je bullpuppcp napisao...
Nema nikakve logike ako dijabola npr na 20m ide u levo od centra
1cm, da se na 50m vrati u zeljenu traktoriju.
Ako gledamo i i snimke Steve i tih sto testiraju, uvek su im grupe na 45,5m bolje nego na 91m.

Kolega SMD da slazem se , nego mi se cini kad je u pitanju samo cista cev da dijabola iz spirale prelazi u pravilnu parabolu , verujem da bi na vecoj daljini bilo jos izrazenije...

Meni se isto to cinilo sa hatsnaom flashpup, da mu bolje lezi 30m nego 10m. Kod streamline uopste nemam taj osecaj posto na tim daljinama ide dijabola u dijabolu. mozda je to zbog smooth twist cevi. Hatsan je imao "normalnu" cev.

Users who are viewing this thread

Back