Prelaz na MK

Pozdrav drugari! Dugo me nije bilo ovde :D
Hteo bih da se nadovežem za LR gađanja iz malokalibarske puške. Nekoliko zaljubljenika u long range streljaštvo je osnovalo srpsku dalekometnu ligu ove godine i počela su da se održavaju takmičenja na strelištu u Trsteniku. Ima ih možda 5-6 godišnje i tu se puca sa MK puškom na 100m i karabinom na 300m. Postoje detaljna pravila i propisi za takmičenje ali sada to nije tema. Tako da eto prilike za pucanje sa MK. :)

PS. Ja ću moje dve mezimice predstaviti u temi CZ 455 Jaguar

Eto, ne setih se to da okačim... tu je sve detaljno opisano :) nažalost ove godine nisam nijednom bio ali se zagrevam za sledeću godinu

StefanS said:
Eto, ne setih se to da okačim... tu je sve detaljno opisano :) nažalost ove godine nisam nijednom bio ali se zagrevam za sledeću godinu

Gledao sam čim je objavljeno :)
Inače, ja sam čovek iz prirode, mene privlači LR pucanje na nekom brdu, jezeru, u planini... Ali, pošto je to kod nas neizvodljivo, daj šta daš. S obzirom na to da se recimo za 1.000 - 1.500 evra (a verujem da je većina nas sa PCP puškama već uložila bar toliko u ovaj hobi) može kompletirati odlična puška sa odličnom optikom i svom opremom, vrlo rado bih ušao u takvu akciju, samo ako je izvodljivo bez previše patnje izdejstvovati odobrenje. Zato ću sa pažnjom pratiti ovu temu.

Sto se tice pistolja, za taj deo nisam zainteresovan niti cu traziti ili polagati za to. Imao sam jedan TT, nov pa sam ga predao u sup. Nisam hteo da se bakcem sa tim. Ja pucam na sportsku varijantu, dakle MK puska i MK pistolj kasnije karabin. Tu ce da mi zapne malo jer nas SUP kaze da to nije sportsko oruzije ali grese i to moze da se istera na kraj, kao sto je rekao ovaj iz DUM DUM u jednoj emisiji.
Sto se tice srna itd, pa moja PCP ubija divlju svinju a kamoli srnu. Trazim MK iskljucivo zbog gadjanja u metu i to je to.

@Ledeni
I mene privlaci vise pucanje na otvorenom nego streljana. Za PCP vazi isto pravilo pa se ipak puca i napolju. MK se cuje ali i ne mora da se cuje bas tako jako.

Tako je, MK ne mora da se čuje više od PCP. Ali se bojim da bi posledice kad bi nas neko ne daj Bože prijavio i uhvatio kako pucamo na nekom brdu u čelik bile mnogo gore kada bi bila u pitanju MK puška.

Diskutovali smo nas nekolicina malo na ovu temu baš ovih dana. Prema nekoj gruboj računici, od momenta ka da se krene u postupak, pa do kupovine puške, treba odvojiti skoro 2000€ (obuka, pregledi, takse, puška, nešto municije, metalni orman...).
Za te pare se kod nas mogu kupiti praktično dve odlične PCP puške, skoro bez ikakvih cimanja osim odlaska do policije i sasvim podnošljive takse. Plus, cena dijabola i municije je neuporediva. Za oko 150 ispucanih metaka može se ispucati u proseku 750 dijabola, po gruboj računici. O ovu cenu nisam uračunao optiku, ali ona svakako sleduje i na MK i na PCP puški.
O ograničenosti korišćenja MK puške u odnosu n PCP ne treba ni pisati.
Naravno, sve ima svoje prednosti i mane, pa ko šta voli nek' izvoli. :)

Koriscenje MK i PCP je isto, samo sto za PCP ne treba metalni ormar.Za municiju su totalno u pravu, ali nisam lik koji voli i moze da puca 200 komada iz daha. Moj JSB je 3 din komad a neki MK je 14 dinara. E sad, filing za MK i PCP... ne moze da se meri ko je pucao, zna o cemu pricam. Volim ja i PCP ali volim i MK.

Evo grubo:
Polaganje: 6000 dinara
Lekarski: nije vise od 3000 dinara
Neka puska oko 30000 za pocetak Zastava koja je odlicna.
Ormar sa atestom:6000
Uclanjenje u neki klub 2000 dinara na godisnjem nivou.
200 komada municije: 2800 dinara

Dodajte jos troskova ako ima..

Drivee ja se opet slazem sa tobom da je filing 100 puta bolji sa mk nego sa pcp, negde sam i pisao da nikad nebih pcp uzeo da imam dozvolu za mk pusku. Dal je sad to skuplje ili nije jebem ga, meni kutija 7.62 dodje 1100din 150 kom tako da ce impakt brzo na oglas ako dobijem odobrenje za nabavnu dozvolu.
Nema boce, nema brige dal ce da se pokvari nesto pa da kasnije lomis glavu itd. Samo pucanje i ciscenje cevi osmeh na licu od uva do uva 😁
Nadam se da ces dobiti odobrenje👍👍

Neka me neko ispravi ako gresim, za nepravilno koriscenje mk puske(van streljane) sleduje krivicna dok za vazdusnu ide prekrsajna?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drivee said:
Koriscenje MK i PCP je isto, samo sto za PCP ne treba metalni ormar.Za municiju su totalno u pravu, ali nisam lik koji voli i moze da puca 200 komada iz daha. Moj JSB je 3 din komad a neki MK je 14 dinara. E sad, filing za MK i PCP... ne moze da se meri ko je pucao, zna o cemu pricam. Volim ja i PCP ali volim i MK.

Evo grubo:

5000 dinara nabavna dozvola za olučene cevi.
5000 dinara registracija istog kad ga kupiš.

dimitrijemita said:
Drivee said:

Evo grubo:

U BGD je obuka oko 8000 RSD
Lekarski nema ispod 4500 RSD
Nabavna dozvola i registracija je bila po 5600 RSD
Ne manje mogo stvar ko već želi, ali reko da napisem kako sam ja platio. Mozda je u drugim mestima obuka jeftinija.

beretta said:
dimitrijemita said:
Drivee said:

Evo grubo:

U BGD je obuka oko 8000 RSD
Lekarski nema ispod 4500 RSD
Nabavna dozvola i registracija je bila po 5600 RSD
Ne manje mogo stvar ko već želi, ali reko da napisem kako sam ja platio. Mozda je u drugim mestima obuka jeftinija.
Variraju cene od mesta do mesta , ali otprilike tu su negde... sve u svemu oko 30K ti treba za papirologiju i tone zivaca cekajuci Nabavnu . ja sam do sada 3 puške pazario i cekam otprilike po 3 ipo meseca dozvolu, za cetvrtu sam podneo 2 Septembra ali i dalje ni pisma ni razglednice od sup-a.

Bas tako....trebaju ti zivci kao palamar. Za 5+ komada oružija stičeš pravo da podneseš zahtev za kolekcionarsku dozvolu.

Nije mi jasna jedna stvar, ti ispunis zahteve za oderdjenu vrstu puske , na primer mk, i sad svaku put za istu vrstu oruzja ti trazis opet istu dozvolu. totalno idiotski. kao da polazes vozacki opet za svaki auto i ides na medicinski pregled i sve...
dozvola je jedno a registracija drugo.
po meni kad jednom dobijes dozvolu za posedavanje, rukovanje posle samo treba registrovati nove primerke.
debilna drzava koja samo gleda da uzme pare svaki put

Ne mora obuka ponovo ako je za istu vrstu oruzija. Ne bi morao teoretski ni lekarski ako uspeš sve da zavrsis za mesec dana. Ne bi imao ni ponovni trošak za sef...ali za nabavnu dozvolu moras da platis 5600 rsd, pa kad prodje provera onda saznas da li si bacio pare ili možes dalje da uplatiš još 5600 rsd.
Što se tiče dozvole preko sportskog oruzija sada sam se čuo a drugarom koji gura tu priču...odbili ga jer nije dostavio svu dokumentaciju. Otišao danas da vidi šta nedostaje obzirom da je dostavio da je član sportskog kluba i da je ucestvovao na zvaničnom takmičenju. Kazu da dostavi kalendar takmičenja za valjda mininum 4 (ili 6 sad zaboravih) takmičenja tokom godine. Da dostavi i koje je mesto bio na takmičenju, kao i spisak svih ucesnika sa rang listom. Ode on u klub koje je organizovalo takmičenje da traži rang listu i kazu mu d ne smeju da mu daju zbog zabrane podataka o ličnosti i da ako im to treba MUP ima pravo da to trazi.
Nešto mu službenica u MUP-u rece i da valjda ne priznaju takmičenje ako nije bilo 10+ ljudi.... ne znam da li je ovo neki pravilnik ili je ovo izmišljotina Mup-a na Voždovcu.
Eeee Srbijo međ šljivama......

Da li to znaci da ako imas lekarski pregled koji je validan za jednu vrstu oruzja, prilikom trazenja odobrenja za drugo oruzje mora ponovo da se vadi lekarsko uverenje ili vazi ono vec postojece?

beretta said:
Bas tako....trebaju ti zivci kao palamar. Za 5+ komada oružija stičeš pravo da podneseš zahtev za kolekcionarsku dozvolu.

Napomena. Kolekcionari ne smeju da nabavljaju municiju za to oruzje u cilju pucanja. Samo gledanje.

Ne znam kolega za to... Znam jednog kolekcionara i nabavlja normalno municiju svih kalibara.
Clan 18 Zom kaze:
Imaoci kolekcionarske dozvole mogu nabavljati i držati municiju u svim kalibrima.

Users who are viewing this thread

Back