preregistracija oružja

skorpio said:
Nigde logike , zna li iko ko je ovlasteni oruzar a da isti ima licencu o utvrdjivanju kategorije oruzja , a da to nije zavod za ispitivanje oruzja u Kragujevcu i koliko kosta ta igranka .
U okruznom mupu mi rekli ne priznaju fabricke podatke (papire o oruzju) vec mora potvrda od ovlastenog lica ...

Beograd i okolina mogu komotno u "Trofej Commerce", za Vojvodinu je bliži "Milović Univerzal". Takođe sam čuo i da se kategorizacija može obaviti i u nekim policijskim stanicama, ali je to neproverena informacija.

beretta said:
Mislim da je kolega Furioso pitao da li treba placati bilo kakvu prijavu Mup-u ako dokaže da je puska D kategorije (cal. 4.5, manje od 10.5 joula i V0<200m/s). Predpostavljam da nisu toliki slepci da naplaćuju to. Dovoljno je što izlažu ljude trošku da moraju kod oružara za testiranje brzine i dobijanje potvrde...pa još ako prave problem oko žigosanja.... Pretpostavljam da ko dobije potvrdu da je D kategorije samo morati da obavesti nadležni MUP o tome i da ga brišu iz evidencije za oružani list, misli, tako bi bar bilo pošteno od nepoštene države :(
Ja samo čekam da neki inbecil puca po ljudima sa vazdusarom i onda država to iskoristi da uvede neki godišnji porez, ništa me ne bi čudilo.

Tako je beretta

wooyadeen said:
Nisam neki Anjnštajn ali mi potpuno logično zvuči da onaj ko vozi bicikl sa motorom mora poznavati propise, onaj ko vozi aubomobil mora imati položene i propise i B kategoriju. Vozač kamiona mora znati zakone pod koje on potpada i tako dalje.

Naravno da onaj ko poseduje oružje mora poznavati zakone koji isto regulišu. Naravno da se mora interesovati i o promeni zakona. Oružje nije igračka. Ja bih postojeći zakon promenio utoliko da onaj ko drži oružje (svejedno da li trofejno, vazdušno ili vatreno) mora da prođe i psihijatra i psihologa.

Ja se potpuno slazem sa tobom u vezi psihijatrijskog pregleda, ali mislim da je veci problem sto ljudi koji su u vlast u ovoj zemlji nigde ne bi mogli da prodju psiho test. Pa jebote, ministar vojni nam ima unutrasnje monologe, a o ostalim ne bih trosio reci.
Ja stvarno ne mislim da evidencija oruzja sprecava kriminal. Budale u nasoj zemlji koje su ubijale ljude su to radile i iz nelegalnog kao i iz legalnog oruzja. Onaj ko hoce nesto da napravi naci ce nacin. I Prostitucija i droga su nelegalne pa imas toga koliko hoces, nazalost.
Tako da mislim da se cela ova prica u vezi sa registracijom oruzja ipak samo svodi na taxe i nista vise ni manje.

Jednostavno su mogli da traže da se dostavi lekarsko uverenje, ali kod nas mora sve da bude komplikovanije (skuplje) i nije mi jasno kako su došli do cifre (za vatreno oružje)od 5.420 din."taksa za preregistraciju oružja", 600 din "taksa za oružani list" i 900 din. za "oružani list" koji ću dobiti kada bude gotov. Još me zanima koliko će mi uzeti puškar za proveru brzine, a i to ću uskoro saznati.

ne zaboravite da ako na starim vp koje potpadaju u C kat. nemate okrugli zig zzo moracete da platite i to

Zeleo bih da obavestim sve clanove foruma,da preregistraciju i kategorizaciju svojih vazdusnih pusaka,kupljenih po starom zakonu(i za koje imaju oruzni list),mogu obaviti sledecim putem:
-Dobijanje potvrde o kategorizaciji vazdusne puske(da li pripada kategoriji D ili C,po novom zakonu)koju mozete dobiti u Trofej Comercu na Novom Beogradu po ceni od 1.680,00 din.
-Odjava vazdusne puske(vazi za one puske koje su kategorizovane kao D kategorija)i kopija potvrde o kategorizaciji(koja ostaje Vama),u najblizoj agenciji,i to ce Vas kostati 360,00 rsd
-Ako puska pripada C kategoriji onda Vam treba potvrda o kategorizaciji(dobijena u Trofej Comercu) i prijava za pusku sa taksom od 1.300,00 rsd nakon cega dobijate potvrdu o posedovanju vazdusne puske C kategorije,od referenta za oruzje,u Vasem MUP-u

Zivim u opstini Pancevo i ovo su moja zapazanja i licna iskustva o preregistraciji i kategorizaciji vazdusnog oruzja, koja nas snadjose ovih dana.
Nadam se,da ce ovaj info pomoci i olaksati,sve nedoumice i nepoznanice,ljubiteljima vazdusnog oruzja.

P.S.

Sto se tice ziga na vazdusnom oruzju,zelim da Vam kazem da u nasem Pancevackom MUP-u niko nije postavljao pitanje u vezi toga,pa nemojte ni Vi previse da zapitkujete referenta za oruzje.

Mozda je zajebancija i mozda preterana ali u vecini evropskih drzava postoje takse pa i razna druga papirologija .
U nekim drzavama za vazdusne puske preko 16 joula treba dozvola kao i za vatreno oruzje , ko ga ima zna kolika je tek to zajebancija.
Opet u nekim banana drzavama ne treba nista , sve je dozvoljeno bez pravila i kontrole .
I meni je bolno placati razne namete pa opet (da nije cimanje) ne bi smatrao da su troskovi preveliki , ono dam za pusku 700 ili vise eura za opremu jos toliko (ili vise)a da kukam oko 10 /20 eura za takse ili slicno bilo bi neposteno makar sa moje tacke gledista .
naravno svako ima pravo da gore navedeno tumaci kako zeli (shvata)

Ma ok takse, ali kako je moguće da neka PU traži žig, a neka ne?? Kako može neka PU da traži pušku na uvid a neka ne? Jel ovo jedna zemlja, jel važi jedan zakon ili???

Furioso said:
Ma ok takse, ali kako je moguće da neka PU traži žig, a neka ne?? Kako može neka PU da traži pušku na uvid a neka ne? Jel ovo jedna zemlja, jel važi jedan zakon ili???

Nije u pitanju zakon već tumačenje istog. Zakon je "tek promenjen" i veruj mi da ga je retko ko pročitao (neki ni ne znaju da je promenjen). Kada različiti ljudi pročitaju isti tekst (a posebno kada je taj tekst komplikovan, obiman i dosadan) velika je šansa da će ga različito shvatati i tumačiti. E sad, ti zamisli koliko će različitih tumačenja biti kada niko ne pročita tekst a svi vole da komentarišu...

wooyadeen said:
Furioso said:

Nije u pitanju zakon već tumačenje istog. Zakon je "tek promenjen" i veruj mi da ga je retko ko pročitao (neki ni ne znaju da je promenjen). Kada različiti ljudi pročitaju isti tekst (a posebno kada je taj tekst komplikovan, obiman i dosadan) velika je šansa da će ga različito shvatati i tumačiti. E sad, ti zamisli koliko će različitih tumačenja biti kada niko ne pročita tekst a svi vole da komentarišu...

Bravo kolega , potpisujem...

Ima noviji od onog iz 2015, a koji je na snazi od marta 2016?? U članu 24.stav 2. lepo piše da se vazdušne puške kategorije C žigošu. Kako mogu onda neke PU da ne traže da puška bude žigosana???????

ako sam dobro shvatio, pusku koja ima brzinu, npr 300 m/s, sad vise ne moramo prijavljivati MUP-u,pri kupovini?

Pogrešno
Sve ispod 200m/s i 4,5mm kalibra , se ne prijavljuje i kupuje samo uz ličnu kartu. Sve iznad 200m/s brzine i kalibra,većeg od 4,5mm, znači 5,5., 6,35., 7,62...... Se takodje kupuje uz ličnu kartu, ali se OBAVEZNO prijavljuje u roku od 8 dana u PU (SUP, MUP , kako god već se zove) opštine u kojoj imaš prijavu boravka.
Plaćaš taksu koja varira od opštine do opštine, okvirno je zadnje bilo, oko 1600 dinara.. Puška uglavnom obavezna na uvid kada je tamo prijavljuje, i obavezno da je žigosana i imaš potvrdu da je žigosana.
Tek onda ideš kući sa osmehom na licu 🤗👍

Uz to, meni su u policiji tražili original račun (da se vidi originalni plavi pečat i potpis prodavca), odštampane karakteristike puške sa sajta proizvođača i naravno potvrdu o žigosanju. Podrazumeva se da poneseš i pušku na uvid.

Tako je kolega, zaboravio sam da napomenem, račun obavezan.
I da znaš minimum tri recepta za pekmez od šljiva, ali to nije obavezno za sve... 😎😉

E , pa ja naucio i recepte (slatko od visanja) samo da ispostujem zakon o prijavi :lol: :lol: :lol:

Users who are viewing this thread

Back