Pričaonica

Status
Not open for further replies.
TexWiller said:
Pravila pravopisa kažu da ukoliko želi da se iskaže poštovanje imenica/zamenica se piše velikim slovom . Tako npr pišemo Vi Vaš , Vama , Tvoj , Tebi , Bog , Gospod.... ja ga uvek pišem velikim slovom iz pomenutog razloga .
Tako je , mozda ne znamo sta je pravopis ali znamo sta i zasto postujemo ...

"Piše se i jedno i drugo. :shock:

Velikim početnim slovom, Bog, piše se kad se odnosi na hrišćanskog (odnosno jevrejskog, muslimanskog) boga i kad ima osobine posebnog imena: U početku stvori Bog nebo i zemlju.

Velikim slovom pišu se i ustaljene zamene za Boga: Gospod, Svemogući, Svevišnji.

Malim početnim slovom, bog, piše se kad označava božanstvo u mnogobožačkoj religiji, kad ima opšte (zajedničko) ili atributsko značenje, u ustaljenim izrazima i uzrečicama: bog Perun, grčki bog rata, bože sačuvaj, budi bog s nama, daj bože, dragi bože, bože pomozi, bože sakloni, hvala bogu, za ime boga, boga mu poljubim i sl." :shock: :shock: :shock:

A na primer: "Bože pomozi im." ..velikim slovom, u ovom slučaju, samo zato što je reč "bože" početna reč u rečenici. :shock: :D

skorpio said:
TexWiller said:
Pravila pravopisa kažu da ukoliko želi da se iskaže poštovanje imenica/zamenica se piše velikim slovom . Tako npr pišemo Vi Vaš , Vama , Tvoj , Tebi , Bog , Gospod.... ja ga uvek pišem velikim slovom iz pomenutog razloga .
Tako je , mozda ne znamo sta je pravopis ali znamo sta i zasto postujemo ...

Upravo!
Poštujem ateiste, imam mnogo prijatelja ateista. Mnogo više poštujem iskren stav o ateizmu nego iskrivljene kvazi vernike, tj. manifestne vernike koji su to samo na rečima a ništa od vere ne primenjuju u svom životu. Kao što Škorpio reče ne primenjuju veru u svakodnevnom životu.

Ja započeh nekako ovu temu u nameri da se malo našalim sa Wujabinom i pričom o Bogu i politici, a priča ode malo u raspravu koju nisam želeo. Moj stav je da svako ima pravo verovati u šta hoće dok ne ugrožava drugog i dok drugog ne tera da veruje ili ga ubeđuje da ne veruje. I sam Hrist nikog nije prisiljavao na veru kao ni izvorni hrišćani. Ko god je krenuo veru mačem da nameće taj je daleko od hrišćanstva otišao.
Shodno tome zaista nisam želeo da pokrećem raspravu o tome ovde, niti imam nameru da o tome raspravljam. Mada je kafana mesto za ćaskanje o svemu i svačemu 😉

Ja verujem da posle 2 piva imam mirniju ruku, ali da ne mogu da regulišem disanje prilikom gađanja.

Eee moj Robija nadam se da ćeš mi to pokazati nekom prilikom :D

goxy said:
Eee moj Robija nadam se da ćeš mi to pokazati nekom prilikom :D

Evo upravo sad imam primjer za pokazivanje :)
10 komada hw35. Da se kao požuri kući. I onda prd.

Attachments

• 20210611_185531.jpg
    20210611_185531.jpg
    551.4 KB · Views: 562
Robija said:
Evo upravo sad imam primjer za pokazivanje :)
10 komada hw35. Da se kao požuri kući. I onda prd.

..ako je ovo iz stava, a mislim da jeste, po meni je onda to odlično. Bravo! 👏

Nego kako je kod vas? Kod nas se sve vraća u normalu. Imamo više ozljeđenih nego zaraženih.

Attachments

• Screenshot_20210614-155205_Facebook.jpg
    Screenshot_20210614-155205_Facebook.jpg
    134.5 KB · Views: 489
Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Back