Prijava D kategorije ili ne?

Status
Not open for further replies.
Predpostavljam da se vlasnik samo oružija D kategorije. Ne želim ništa da dokazujem, već me interesuje što bi smetala sportskom strelcu registracija koja sa sobom nosi određene obaveze u smislu načina čuvanja oružija i uvođenje reda u smislu veze vlasnik- oružije. Zakonski trenutno gledano, može se kupiti oružije D kategorije i preprodati bilo kome bez ikakve evidencije ( maloletnom licu, budali itd.) . I eto puške u rukama u kojima ne treba da bude.
I kada takva osoba napravi neku glupost bilo slučajno ili namerno, e tada mi sportski strelci imamo problem.
A kada više takvih budala napravi glupost, tada se skupe pravnici i službenici mupa i opale nas sve po leđima.
Kod vatrenog oružija registrovani vlasnici prave ispod 1% od ukupnog broja prekršaja. Ne ponaša se čovek isto, kada zna da su u evidenciji on i oružije, ili kada je sve inkognito.
Mene zanima kolega,sta po tebi klasifikuje nekoga da je sportski strelac? Da pocnemo od toga,pa dalje,a inace nikakvog smisla nema registracija oruzja u D kategoriji,to amo vec imali,pokazalo se neprakticno i ne treba ni polemisati na tu temu.

Da apstrahujemo reč strelac. Sportski za moj moralni kompas znači : sportski duh, fer play, uvažavanje drugih, ponekad i savijanje leđa zarad drugih učesnika u igri a ne samo gledanje sopstvenog gluteusa i toga da on ostane netaknut. Za mene ne znači da je neko " sportski" strelac ako samo puca u papirne mete. Sportista može izaći i u dvorište, opaliti neku diabolu, plinkovati neku konzervu ili krompir ali če pri tome uvek prvenstveno voditi računa o drugima a sebe staviti na začelje. Ako je za primetiti, loš čovek može oboriti svetski rekord ali ne može biti dobar sportista.

Da li da se D kategorija registruje ili ne. O tome se mogu razmenjivati mišljenja tipa da to možda neće dovesti do smanjanja ovakvih nemilih događaja ili čak možda i povećati ili možda smanjiti. Naravno dilo bi dobro i obrazloženje navesti. Ali jako mi ide na onu stvar, kada vidim da iz čiste arogancije, lenjosti i anksioznosti i gledanja samo sitnih ličnih interesa, " sportisti " odbijaju bilo kakvu promenu u interesu onih koji su sa druge strane cevi.

Tako sam i mislio,apsolutno nemas pojma sta znaci biti sportski strelac,i pises ovde neku svoju filozofiju koja nema veze ni sa cim. Ako ti se oruzje prijavljuje ti lepo predji na C i ostvarices svoju zelju. Velika je sreca sto Mup kakav god da je ipak ne slusa zaludne ljude ,nego konsultuje krovnu organizaciju .

Pošto se ne poznajemo i dalje ste Vi a ne ti. Ali to nema veze sa sportom nego predstavlja deo nečeg drugog. Mogu Vam reći da jesam vlasnik više komada vazdušnog oružija i D i C kategorije i imam ne jedan nego dva ormara.
Ne pravim biznis od vazdušnog oružija, nemam streljanu i ne prodajem ga. Ja sam baš "sporsiki " hobista. A gde ima novca obično moral i ljudskost odu u aut.

I dalje stoji da nemas pojma sta je sportski strelac kao ni to sta je moj primarni posao,a sto se "biznisa" tice niko tebe ne tera da poslujes sa mnom. Ovo oko ljudskosti i morala je ipak malo dublja prica i morao bih da me poznajes da me tako okarakterises. Sustina je da ti i dalje ne znas poentu sportskog streljastva,pa onda usput kad vec ne znas osnove bacis po neku uvredu na nevidjeno,to ipak vise govori o tebi...

I dalje ste Vi. Odlično razumem reč " sportista". To sam bio i danas sam i telom i duhom.
Vidim da je ovde problem imati stav drugačiji od vodećih ljudi foruma. Napadi idu redom kolega za kolegom po principu, ovog ćemo da ućutkamo. I ide kao politički spin. Kao da treba da se izbegne tema.
A iz početne teme koliko saznajem, devojčica je pogođena iz C kategorije. Počinioc je nađen. Verovatno zato što nije bio registrovan.

Opet promasena tema, ja sigurno nisam vodeci covek foruma ,a drugo,mesas babe i zabe,Ovde je u Pitanju C kategorija za koju niko nije rekao da ne treba da bude evidentirana,pise se o D kategoriji,koja usput receno tesko da bi na toj daljini nanela bilo kakvu stetu posebno u 4.5 kalibru. I jos jedno pitanje ,gde VI koristite svoje vazdusno oruzje, tj. gde pucate rekreativno?

Ako vi kažete da mešam ( mešaš i Vi - teško) uredu. Ja mislim da ne.
D kategorija je 4.5 kal do 10.5j. Puška C kategorije u 4.5 i 16j snage na 25 m buši naravno metu, kutiju debljine 25 cm punjenu malčom i nakon toga se cela zabada u fosnu od 3cm.
10.5j to isto radi na par metara.
Nisam probao da pucam u polutke i četvrtinke ali ću posle ove teme probati i dokumantovati.
99% rekreativnog pucanja sam u Bukovoj jaruzi. Nisam ljubitelj zatvorenog prostora, što ne znači da ne cenim kolege koje to vole. U Bukovoj jaruzi divne kolege, prijatno strelište i atmosfera. 25m 16j i 26j, 50m 46j i od prošle posete i na 125 i 150m oko 90j.
Ako želite da znate nešto više slobodno pitajte.

Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Back