Problem (dilema) sa končanicom

To su dve razlicite koncanice iako podsecaju jedna na drugu.
Iako su na gled iste vrlo je verovatno da su kalibrisane na razlicitim uvecanjima sto ti je u startu prolem.
Moja preporuka je iako jako iscrpna i zahteva mnogo vremena i potrosenih dijabola da sam uradis kalibraciju optike.

Ma jok, nema šanse. Za slagove na 200+ m mi ionako ne treba, a kad budem pucao dijabolama pucaću na 50 i 100 m, tako da već znam gde mi je POA. Ali, hvala na predlogu!

ako sam te dobro razumio ti si pucao na 250 metara bez podesivih nosača i bez podizanja zadnjeg dijela optike? samo na turete? na kom uvećanju?

Da. To je onaj klip što ti se svideo :lol:
Tri puna kruga na turetu, osmi MD, uvećanje čini mi se 12x.

longrifle said:
Daj na settings da vidim na koliko si upucao optiku i da li to ovako izgleda

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Da se nadovezem na ovaj post, kolega, msm da ni kod tebe nije dobro podesen Strelok, jer sumnjam da ti je kalibracija na 8x, prije da je 10 ili 16x.
Provjeri to...

Na osnovu cega znate na koliko je koja optika kalibrisana...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

10x MD je nesto standardno, a Nikko dosta koristi 16x (kod mene oba Nighteatera su na 16x kalibrisani)...

Nezz tacnu oznaku tvoje optike da potrazim na netu ali sam poprilicno siguran da nije 8x...

Kod mene na EVX-u ima obeleženo na prstenu za podeok 10 uvećanja a na končanici u desnom uglu piše MIL 10X.
U uputstvu takodje navode "ranging magnification 10X i to se slaže sa Strelok pro programom. Drugo fokalno polje je optika.

A meni piše da je končanica kalibrisana "na 100 jardi, na najvećem povećanju". Ništa mi nije jasno. Jel to znači da u Streloku "ranging magnification" treba da stavim na 20x ?

Attachments

• 20200217_105402.jpg
    20200217_105402.jpg
    665.1 KB · Views: 2,365
Ledeni said:
Jel to znači da u Streloku "ranging magnification" treba da stavim na 20x ?

Sudeći po onome što je napisano. To ti znači da ti je 1 mil dot na končanici = 1 mil dot u stvarnosti na 20x. Iz toga izvedeš da je kada smanjiš na 10X 1 mil na kočanici 2 mila u stvarnosti.

Da, ali kad stavim na 20x onda mi Strelok kaže da na 100 m gađanjam na 4,5 MD, a ja u stvarnosti imam centar mete kada dignem za čitavih 7,5 MD.
Najpribližnije za sada mi je kada stavim na 13x, ali to još moram da istestiram. Probao sam na 100 i 96 m i slaže se, a po sećanju mislim da se slaže i na 150 m, ali moram da probam.

Evo isprobano i na 150 metara i slaže se. "Ranging magnification" je na 13x (po fabričkoj specifikaciji treba da bude na 20x), Strelok kaže da na 150 metara pri uvećanju od 10x treba da gađamo na 9,5 MD i u praksi je zaista tako.

https://www.youtube.com/watch?v=g0dqNa7SEvs

Attachments

• 20200217_105402.jpg
    20200217_105402.jpg
    665.1 KB · Views: 2,339
Ledeni said:
A meni piše da je končanica kalibrisana "na 100 jardi, na najvećem povećanju". Ništa mi nije jasno. Jel to znači da u Streloku "ranging magnification" treba da stavim na 20x ?

Meni su ovo gluposti sto su napisali, jer je kao koncanica kalibrisana po kalibru 7mm rem mag odredjene tezine i brzine, tako da na maksimalnom uvecanju kada je upucana na 100 jardi, svaka sledeca crtica predstavlja daljinu vecu za 100 jardi, znaci 200 300 400 500 i td do kraja koncanice.
To je kao sto rekoh glupost (po meni) jer je koncanica sudeci po slici linearna a pad zasigurno nije, tako da to nema sanse da se poklapa.

Sto se tice Streloka, ako ti pase 13 i poklapa se tu ga i ostavi, nemas sta drugo...

SMD said:
To je kao sto rekoh glupost (po meni) jer je koncanica sudeci po slici linearna a pad zasigurno nije, tako da to nema sanse da se poklapa.

Prva sa leva nije linearna koliko vidim. Moguće da se tekst odnosi na nju.

U pravu si, nisam ni registrovao tu prvu, ja sam gledao sliku koncanice od Ledenog, koja je nesto kao srednja, i ovaj tekst pa se ne poklapa prica nikako. :)

Users who are viewing this thread

Back