Problem sa upucavanjem optike.

Pozdrav,kupio sam optiku Kandar 4-16x40 AOEG u radnji bila oko 100e i montirao sam je danas na Snowpeek pr900gen 2 u kalibru 5.5.
Istu sam danas probao da upucam i problem je sto pravac, tacnije sredinu levo idnesno od centa mete sam nastelovao ali po visini koncanicu nikako ne mogu da nastelujem,gadjam na daljinu od 25m na koju hocu da je upucam za pocetak i na optici sam navrnuo do poslednjeg klika,maksimum za gore i na toj daljini gadjam u centar mete 13x13 i pogodci su mi 8-10cm ispod centra mete,a gore vise no moze da se podigne.
Nosace sam dobio uz optiku i na kraju sam na zadnji nosac ispod lezista optike napravio kao da bude nagnuta montaza,tacnije stavio par sloja izolir trake na mestu gde lezi optika i time podigao zadnji deo optike a prednji spustio.
Sad lepo radi ali mi ne ide da nova optika i njeni nosaci mora tako da se budzi.
Da li je do optike ili do nosaca,razmisljam da skinem optiku i odnesem je u prodavnicu na reklamaciju.
Jer imao neko slicnu situaciju i sta raditi?.
Unapred hvala

Probao si da zameniš mesta nosačima?
To je najlakše i najbrže što možeš da probaš.

Vazdusne puske imaju veliku parabolu projektila za razliku od vatrenog. Da ti ta optika na karabinu, ta podesavanja po visini bi bila dovoljna. Zato na skupljim, novijim puskama pikatini sinu prave sa nagibom 20-30 MOA da bi optika bila u optickom centru tj. na nuli, prilikom upucavanja.
To sto si podbacio pod zadnji nosac je sasvim uredu, to se radi i na karabinima u tim situacijama ili mozes da kupis podesive nosace i da bude sve "fabricki bez budzenja".

Zato na skupljim, novijim puskama pikatini sinu prave sa nagibom 20-30 MOA da bi optika bila u optickom centru tj. na nuli, prilikom upucavanja.
Da za one puške predviđene za 5-10 puta veće daljine ili još dalje. Njemu treba za 25 m. Tu je verovatno neki mehanicki problem tipa neprecizna izrada ili možda i loša montaža.

Pa da li je do optike,da je nosim na reklamaciju?
Ili je do nosaca?
Da je odnesem tamo oni je provere u servisu.
Mozda ima negu gresku
Do sada sam koristio Nikko stearling 3-9x40 i Hawke isto,nikad takav problem nisam imao.
Ili da je koristim ovako sa podignutim zadnjem nosacem, kao sto sam stavio ispod optike izolir traku i podigao zadnji deo.
Upucao sam je na 30m sa tim budzenjem i ok su rezultati.

Ako su druge optike bile u redu na istoj pušci, pitanje je da li nova optika ima isti opseg podešavanja po visini?
U svakom slučaju moraš da probaš sve opcije koje su ti rečene da bi znao da li je optika, montaža ili nešto deseto.

Probao sam sve.
I zamenio nosace
I okrenuo na kontra stranu da budu srafici.
Nikakva vajda.
Samo kad ispod zadnjeg dela optike na nisac gde leze optika podmetnem 4-5 sloja izolir trake kao gore na slici,onda bude sve ok. Bude ta nagnuta montaza.
Skinuo sam optiku i spakovao i sutra je nosim i servis gde sam je kupio.
Kupio sam je u petak sad i u subotu ujutru montirao,posle 1 dana i zvao ih da kazem da ne valja,oni mi rekli donesi je u radnji oa da je posalju u servis na testiranje pa ce mi onda javiti da li je do mene ili do optike.
Da li je realno da maltene taj dan kad sam kupio optiku nesto ne valja sa njom i sad moram da cekam da je salji ko zna koliko dugo u servisu da bi videli u cemu je problem.

Pozdrav
Odneo sam optiku na reklamaciju.
Danas me zvali da dodjem da izaberem drugu optiku.
U ponudi su

T-Eagle EO 4-16×44 OE HK​

BSA 3-12X44 AO R6​

Sta mislite sta uzeti?

Imao sam obe te optike i slicnog su kvaliteta. Mozda bih dao prednost Eaglu zato sto je 16x. Samo proveri da li podesavanja lepo rade, zato sto na jednom primerku, paralaksa je skripala kao kad struze metal o metal. Verovatno neka fabricka greska.

Izvinjavam se ako upadam u temu sa drugim pitanjem...

Wooyadeen, da li moze par argumenata na temu T-eagle? Hteo sam da uzmem T-Eagle MR 6-24×50 SFFFP

Ono što znam je da končanica, dotovi i brojevi na istoj nemaju veze sa životom a još manje sa klikovima.
Kvalitet stakala i slika korisni ali ništa posebno za taj cenovni rang.
A ako Voja kaže da ne bi uzeo ni za džabe , računaj da si savet dobio za džabe

Pozdrav,kupio sam optiku Kandar 4-16x40 AOEG u radnji bila oko 100e i montirao sam je danas na Snowpeek pr900gen 2 u kalibru 5.5.
Istu sam danas probao da upucam i problem je sto pravac, tacnije sredinu levo idnesno od centa mete sam nastelovao ali po visini koncanicu nikako ne mogu da nastelujem,gadjam na daljinu od 25m na koju hocu da je upucam za pocetak i na optici sam navrnuo do poslednjeg klika,maksimum za gore i na toj daljini gadjam u centar mete 13x13 i pogodci su mi 8-10cm ispod centra mete,a gore vise no moze da se podigne.
Nosace sam dobio uz optiku i na kraju sam na zadnji nosac ispod lezista optike napravio kao da bude nagnuta montaza,tacnije stavio par sloja izolir trake na mestu gde lezi optika i time podigao zadnji deo optike a prednji spustio.
Sad lepo radi ali mi ne ide da nova optika i njeni nosaci mora tako da se budzi.
Da li je do optike ili do nosaca,razmisljam da skinem optiku i odnesem je u prodavnicu na reklamaciju.
Jer imao neko slicnu situaciju i sta raditi?.
Unapred hvala
Ako je optički nišan postavljen previsoko, to znači da je optika postavljena dalje od cevi nego što je idealno.
Ovo može promeniti nultu tačku puške, što negativno utiče na preciznost i tačnost, posebno na većim udaljenostima.

Posledice previsokog nosača:

Promena nulte tačke.
Visina nosača utiče na to koliko će metak odstupiti od linije nišana kada strelac cilja na datoj udaljenosti. Ako je nosač previsok, nulta tačka može biti previsoka na većim udaljenostima, što dovodi do podbacivanja.

Gubitak tačnosti.
Što je nosač viši, veća je krivina putanje metka koju optički nišan nameće meti.
Ovo može negativno uticati na tačnost, posebno kod preciznog gađanja.

Apsolutno netecno. Visina optike nema apsolutno nikakve veze sa preciznoscu neke puske.
Za vazdusne puske je u pojedinim disciplinama pozeljno da optika bude sto vise postavljena.
Razlog koji je pitanju je kolega kasnije naveo a to je neispravna optika.
Bitno je iznositi cinjenice a ne predpostavke ili neka licna uverenja.
Ovo nije napad na vas nego samo skretanje na cinjenicu.

Users who are viewing this thread

Back