Pucanje iz vazdušnog pištolja

aleksandarantonic

Well-known member
Pre par godina kupio sam Artemis PP 700 SA u kalibru 5 mm. U startu sam pucao sa njegovim fabričkim rukohvatom, dvoručni, trenirajući za veliki kalibar.

Posle nekog vremena zainteresovao sam se za jednoručno gađanje na 10m iz streljačkog stava i za taj pištolj sam uzeo neki polu-anatomski rukohvat sa kojim sam neko vreme pokušavao da pucam.

Zatim sam rešio da raskrstim sa tim kalibrom i sa tim pištoljem i preko FWB 80 sam došao do FWB 100, prvog Single Stroke Pneumatic pištolja.

Poslednjih 6 meseci družim se sa ovim pištoljem i imam struktuirane treninge, radim zapravo ono što treba da se radi kako bi se u ovom sportu poboljšali rezultati.

Nakon 6 meseci smo došli do toga da je moj prosečan rezultat u 6 serija 540 +/-.

To i dalje nije sjajno i imam puno da radim kako bih pre svega pobedio svoju glavu, strah od lošeg rezultata, strah od dobrog rezultata i sve druge prateće nestabilnosti i anksioznosti koje prave razliku između dobrih i odličnih strelaca.

Otvaram ovu temu kako bih sa svima koji su zainteresovani da treniraju pucanje vazdušnim pištoljem preneo svoja iskustva i ovo malo znanja što kupim od iskusnijih u narednim postovima.

Evo današnje prve - i najbolje serije. 20250627_165655.jpg

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Sjajan pištolj i drago mi je da je još neko rešio da uđe u svet vazdušnih puštolja. Ono što je najbolje kod takvih i sličnih takmičarskih pištolja je da oni uveliko prevazilaze svojim kvalitetom naše amaterske mogućnosti, tako da nema "vađenja" na opremu. Sve greške su isključivo do nas, a pištolj je tu samo da pomogne da pronađemo greške i koriguje ono što se može korigovati.
Od mene za početak ovaj video, pa ćemo dalje...

Kad smo kod fizičkih vežbi, da se nadovežem na vas Joco, tu je Gyro Ball.

Vrhunska sprava za jačanje prstiju, zgloba i mišića podlaktice.

Radi se o ručnom žiroskopu koji kada se vrti stvara jaje rotacione sile. Kontriranjem tim silama gyro Ball se još više navija.

Može da se koristi u bilo kom položaju, ali iz mog iskustva daje odlične rezultate u streljačkom stavu sa ispruženom rukom. Takođe može da se koristi za zagrevanje pre pucanja i to toplo preporučujem.

Odlični rezultati za stabilnost pištolja prilikom nišanjenja pa i za kontrolu okidanja.
a6c310ce254202f6ecc3dcff678b2781.jpg

Kao što je bitno vežbati kako grupe mišića koje drže pištolj i core mišiće koji drže celo telo i omogućavaju stabilnost prilikom dugih serija, smatram da je podjednako važno da se stvara rutina i mišićna memorija, i to sam sam radio kroz faze.

U prvoj fazi podizao sam pištolj i držao ga podignut po 40 sekundi. Zatim 30 sekundi pauza pa ponovo. Nema mnogo mudrosti.

U drugoj fazi sam nišanio tačku na zidu po 30 sekundi sa 30 sekundi pauze, dok imam snage da podižem pištolj. Nakon mesec dana sam primetio značajno povećanje broja podizanja kod kojih ruka ostaje stabilna.

Sledeća stavka, za naredni post, okidanje. Što se kaže stay tuned.

Što se tiče okidanja, pričamo prvo o čisto tehničkom delu - okidač mora da se podesi kako odgovara strelcu, i da se okida isključivo sredinom jagodice kažiprsta.

Tehnički, prst bi trebalo da bude savijen pod 90 stepeni, ali to meni npr ne odgovara, verujem i mnogim drugima.

Kako bi se vežbalo okidanje potrebno je isključiti glavnu distrakciju - metu, konkretno crni krug.

Ja standardnu metu okrenem "na belo" i u jednom trenutku sam 7-8 uzastopnih celih treninga pucao samo u belo, sa isključivim fokusom na pokrete pištolja prilikom okidanja, odnosno njihovu eliminaciju.

Ovde je sad stvar znanja - svog ili tuđeg, i malo sreće da se podesi položaj okidača kako strelcu najviše odgovara.

Sad ispucam prvo par meta u belo, da se iznivelišem, pa onda pucam trening.

Pozdrav svima, nekada davno sam pucao iz pištolja i puške ,pa sam skoro uzeo pištolj da pomognem sebi u borbi protiv stresa. Zanima me po koliko diabola ispucavate za jedan trening.

"Dead Kennedys", pre nego dobiješ očekivani odgovor, mislim da bi bilo lepo da se prvo predstaviš u sekciji predviđenoj za to ;)

Pozdrav svima, nekada davno sam pucao iz pištolja i puške ,pa sam skoro uzeo pištolj da pomognem sebi u borbi protiv stresa. Zanima me po koliko diabola ispucavate za jedan trening.
Zavisi šta se trenira, ali u suštini raspucavanje - 20-30 pa posle 6 serija dakle 60 i eventualno još malo šenlučenja, bar ja.

Međutim sada se vraćam sa letnje pauze, daj bože da ruka na 40 ne krene da se trese kao prut.

Ne treba o tome ni razmišljati, jer pravila nema. Broj ispaljenih dijabola zavisi od mnogo faktora da bi se uopšte mogao unapred procenjivati. Jednostavno, ponesi kutiju dijabola i pucaj. Brojanje i razmišljanje o brojevima će ti samo doneti dodatni stres.

Users who are viewing this thread

Back