Upravo sam primetio da od 2022. nije ništa pisano na temu pumpi, što govori da je verovatno više niko i ne koristi osim mene.
Postoji odličan Jocin blog na temu pumpi i pumpanja pušaka koji odlično sve objašnjava, pa verovatno nema više potrebe za bilo kakvom diskusijom na ovu temu...
Ja koristim pumpu odn. pumpe već godinu i po' dana kao jedini izvor vazduha pod pritiskom za moju PCP pušku koja ima cilindar od 200 cm3. Meni koji imam 50+ godina i 90+ kilograma nije uopšte problem da pumpam. Trudim se u životu da imam što više fizičke aktivnosti tako da mi pumpanje dođe kao lakši kardio trening. Takođe prednosti pumpe su što mi daje potpunu nezavisnost, a i sam ih servisiram (nema tu šta da se pokvari, povremeno je treba rastaviti, očistiti i podmazati, a po potrebi zameniti o-ring -e).
Jedino što bi mogao da dodam na Jocin blog o pumpama je da je vrlo praktično imati dve pumpe - kad vam se žuri i nemate strpljenja da pravite pauze u pumpanju zbog obaveznog hlađenja pumpe na ovaj način produžavate vek pumpe odn. potrebu za servisiranjem.
Ali pošto đavo nikad ne spava i ne da mira, naleteo sam na YouTube -u na video kako je čovek od dve pumpe, bicikla i elektromotora praktično napravio HPA kompresor (
www.youtube.com/watch?v=3gRh8F1Sgv0&list=WL&index=1)
I eto meni nemira, neprospavanih noći, skupljanja materijala dok nisam i ja napravio:
Dve pcp pumpe, elektromotor sa reduktorom, L profile i gomilu drugih delova sam već imao. Kupio sam stari bicikl za 1.800 rsd, fitinge, brojač impulsa i još neke sitnice uglavnom sa kineskih sajtova...
S' obzirom da je pala cena PCP kompresora, ovakav projekat finansijski uopšte nije isplativ ako krećete od nule. Ali ako već imate pumpe, druge delove i malo veštine - što da ne...