Puska na gasni klip ili oprugu

Zdravo drugari, jel stavljao neko gasni klip na zastavu 56/76 i moze li se uopste stavljati gasni klip na nju. Dobio sam je polovnu i nisam iz nje ispalio ni celu kutiju dijabola posto od prvog dana nisam bio zadovoljan.
Agonija ovih komentara se produžava...strašno...teško mi je da to gledam...
predlog...baci to u djubre, i onako si dobio, pa nadji sebi lepo nešto pristojno...msm ako 'oćeš 😉

Agonija ovih komentara se produžava...strašno...teško mi je da to gledam...
predlog...baci to u djubre, i onako si dobio, pa nadji sebi lepo nešto pristojno...msm ako 'oćeš 😉

Ma to je bar lako ali gde je tu car. Udjes u radnju i kupis 🙄
Drugar moj savet bolje ne izmisljaj i ne budzi ono sto je uveliko za bacanje. Kupi klip i novu oprugu , sve to ce te kostati par hiljada dinara i puska ce biti kao nova...

SM Spring-meister
To uvek ostaje kao opcija ako ovo ne uspi. Cek da se malo igram.

Pustite čoveka da se igra i proba sve što mu padne na pamet ako već ima mogućnosti i želju. Kako ce drugačije da nauči nešto? Da uđe u prodavnicu, da 2000 e za prvu pušku u životu i nema pojma kako puška radi. Kao što su neki radili.
Mnogi su ovde zaboravili kako su počeli i sa kojim puškama.

Iskreno ne secam se da je iko na forumu imao polomljen klip i neku izmisljotinu od opruge i pokusao da je popravi. Razlog zasto smo vecina nas rekli da uzme nove delove jer su bas jeftini.. Jedini covek da je ista lepo uradio i pokazao svima nama kako se to radi je @glale koji je uzeo sto on kaze ruiniranu Fwb i sam sve sredjivao i uradio da se vrati staroj slavi, ali deo po deo sa novim originalnim delovima. Sa ovim klipom i oprugom nema sta da se radi. Samo da ne zaboravimo poentu posta koja je bila da se trazi savet sta da se radi. Onda kad svi kazemo sta i kako onda ispada da mi kao njemu ne damo da se igra Svi ovde na nasem forumu su malo ozbiljniji zaljubljenici u ovaj sport i ne gube vreme na gluposti. Kao kad bi imao presecen o-ring pa tvrdio sad pazar kako ces da ga popravis i svima dokazes umesto da stavis nov :)

SM Spring-meister

Last edited by a moderator:
Ja ne znam jel ljudi shvataju da kad je vazdušno oruzje u pitanju da je tu milimetar u pogrešnoj kalkulaciji unutrašnjih delova puske dovoljan da od ok puške za 10m pretvore u sačmaru na 10m. Raspao ti se klip i opruga takva se nikada nije stavljala u bilo koju pusku iz veoma očiglednih razloga. Imaš jednu od najjeftinijih puskica koje su ekstra i delova ima na sve strane i samo je potrebno da joj udeliš čast i staviš novu oprugu i klip , ili baš ako je i to skupo ubaciš barem polovni ali originalni set delova.

SM Spring-meister

Last edited by a moderator:
Sličnog sam misljenja kao i ostale kolege.
Klip i opruga su definitivno za smeće.
Znači ; nov klip, opruga i dihtung.
Ako su cev , cilindar ,bravljenje i ostalo ok , onda je vredi opravljati.
Sama vazdusna jeste jeftina ali ne spada u najgoru kategoriju.

Кад колега Винчестер каже против буџења Заставице онда то има тежину. Човек је заиста све пробао што се са Заставицом пробати може, чак је комбиновао делове од Заставе М56 и Заставе 101, а није ставио амортизер од гепека из 101.
Ето, још један доказ да је опруга боља од гасног клипа. 😂

Његова заставица - пројекат за дивљење! 😂

Last edited:
Nadam se da se Vincester nece uvrediti ovim malim šalama, jer su rečene iz drugarske namere, ali stvarno ako on posle svih njegovih eksperimenata, modifikacija I izmena, kaze da se Zastavica radi fabrički, onda dalje nema.

Ili tako, ili gasi internet!

Кад колега Винчестер каже против буџења Заставице онда то има тежину. Човек је заиста све пробао што се са Заставицом пробати може, чак је комбиновао делове од Заставе М56 и Заставе 101, а није ставио амортизер од гепека из 101.
Ето, још један доказ да је опруга боља од гасног клипа. 😂

Његова заставица - пројекат за дивљење! 😂

"Dragi kolega, cenim tvoju sposobnost da kroz ironiju izraziš ono što nisi uspeo kroz praksu. Iako se ti šališ, meni je drago što si prepoznao trud – iako ga ne razumeš. Znaš, nekad je bolje pokušati i omanuti, nego čitav život gledati sa strane i tapkati dlanovima dok drugi rade. Ali ne brini, svako ima svoju ulogu – neko da pravi, neko da posmatra, a neko da se smeška .

"Dragi kolega, cenim tvoju sposobnost da kroz ironiju izraziš ono što nisi uspeo kroz praksu. Iako se ti šališ, meni je drago što si prepoznao trud – iako ga ne razumeš. Znaš, nekad je bolje pokušati i omanuti, nego čitav život gledati sa strane i tapkati dlanovima dok drugi rade. Ali ne brini, svako ima svoju ulogu – neko da pravi, neko da posmatra, a neko da se smeška .

Далеко било да вређам, да је иронија или шта негативно, стварно увек наводим твоју заставицу као пример сналажљивости и домишљатости.
Ал ајде, нећемо скретати с теме.

Далеко било да вређам, да је иронија или шта негативно, стварно увек наводим твоју заставицу као пример сналажљивости и домишљатости.
Ал ајде, нећемо скретати с теме.
Ma sve ok, kolega. Znam da ti to misliš dobronamerno, samo ti stil ponekad bude malo... specifičan. Nema ljutnje, svako ima svoj način izražavanja. A ja sam zadovoljan što sam uspeo da od nečeg što je bilo za otpad napravim nešto što opet može da posluži i bude precizno – ne u rangu kvalitetnih Špringerica, ali sasvim dovoljno za ono čemu je namenjena. Šta ćeš, kad više volim da popravljam nego da pametujem.
Nego, da ne širimo tenziju – bitno je da svi nešto radimo i uživamo u tome.

Nadam se da se Vincester nece uvrediti ovim malim šalama, jer su rečene iz drugarske namere, ali stvarno ako on posle svih njegovih eksperimenata, modifikacija I izmena, kaze da se Zastavica radi fabrički, onda dalje nema.

Ili tako, ili gasi internet!
Ma, naravno, kolega, sve je to u šali i dobroj volji – nikako nije bilo zle namere. A što se Zastavice tiče, nekad je najbolje da se pustiš mašti na volju i modifikuješ, nego da se držiš striktno fabričkih smernica. Na kraju, važno je da funkcioniše, a sve ostalo je više stvar stila i ličnog izraza. I slažem se, ako nije tako, onda stvarno – gasi internet!

Ne vidim ja ovde nikakav problem izuzev sto je van teme🙂. Ne sporim ničije mišljenje, ne namećem svoje, ne pokusavam nikom nista da dokazem kamo li svima 🙂. Pitao sam za savete, dobio savete , zahvalio se na tome. Izneo sta cu da radim (ja, sa svojom puškom). Radi se o veoma jeftinoj pušci koju sam dobio u losem stanju ako na nečemu treba da se nesto proba i nauči ovo je idealno. Ja bi sad radije pravio klip iznova nego ugrađivao novi. Krenuo sam sa jednom idejom onda sam bio motivisan da se malo bolje informisem onda sam od nje odustao. Na kraju imam grupu koju sam napravio pre rasklapanja ako nakon intervencije bude bolja ja zadovoljan ako ne bude prežaliću to uz dva piva. Ako ima neko koga interesuje ja mogu da podelim kako je sve ispalo na kraju ako smeta i ne moram. Ne primoravam nikog da ucestvuje u diskusiji i zaista ne bi voleo da svojim glupostima trosim vreme zaljubljenicima u ovaj sport koji se time ozbiljno bave i ne vidim razlog za pojedinim emotivnim reakcijama. Voleo bi da deeskaliram situaciju ako je to ikako moguce.

Ne vidim ja ovde nikakav problem izuzev sto je van teme. Ne sporim ničije mišljenje, ne namećem svoje, ne pokusavam nikom nista da dokazem kamo li svima . Pitao sam za savete, dobio savete , zahvalio se na tome. Izneo sta cu da radim (ja, sa svojom puškom). Radi se o veoma jeftinoj pušci koju sam dobio u losem stanju ako na nečemu treba da se nesto proba i nauči ovo je idealno. Ja bi sad radije pravio klip iznova nego ugrađivao novi. Krenuo sam sa jednom idejom onda sam bio motivisan da se malo bolje informisem onda sam od nje odustao. Na kraju imam grupu koju sam napravio pre rasklapanja ako nakon intervencije bude bolja ja zadovoljan ako ne bude prežaliću to uz dva piva. Ako ima neko koga interesuje ja mogu da podelim kako je sve ispalo na kraju ako smeta i ne moram. Ne primoravam nikog da ucestvuje u diskusiji i zaista ne bi voleo da svojim glupostima trosim vreme zaljubljenicima u ovaj sport koji se time ozbiljno bave i ne vidim razlog za pojedinim emotivnim reakcijama. Voleo bi da deeskaliram situaciju ako je to ikako moguce.

Druze moj izvini ako smo malo nametljivi sa nasim dobronamernim "savetima" cisto da bi olaksao sebi i odmah presao igricu sa zamenom delova za originalne koji su prilicno jeftini. A budi siguran da se svi radujemo da gledamo kako ces ti to da napravis/nabudzis u tvojoj izvedbi i kakvi su ti rezultati. Nego dosta nas ovde odmah predje na stvar i direktno savetuje sta je najbolje/najlakse resenje. Ako ces tezim i svojim nekim putem da ides veruj mi svi te podrzavamo. Ako ti nije tesko sve dokumentuj da i mi naucimo i ucimo zajedno sa tobom dok ne dodjes do nekog tvog finalnog zadovoljavajuceg rezultata. I to sto kazes dobio si je u losem stanju i sto da ne ucis i ne igras se, ako i treba. Izvini ako je neko od nas naterao tebe da se osecas kao da "smetas". Nije nam bila namera... Uzdravlje

SM Spring-meister

Ako ima neko koga interesuje ja mogu da podelim kako je sve ispalo na kraju ako smeta i ne moram. Ne primoravam nikog da ucestvuje u diskusiji i zaista ne bi voleo da svojim glupostima trosim vreme zaljubljenicima u ovaj sport koji se time ozbiljno bave.
Ima nas ovde ozbiljnih, poluozbiljnih I krajnje neozbiljnih (moja kategorija), ali sam ubedjen da svi vole da vide tudje resenje, bez obzira kako tradicionalno ili nekonvencionalno ono bilo.

Pa bih te prvi zamolio da podelis iskustva, jer nikad pre nisam video upretenu oprugu, a vidjao sam kockastu (presek zice, ne spoljni precnik opruge) 😁

Grupa pre I posle ce biti odlican indicator uspeha, pa se javi.

Ima nas ovde ozbiljnih, poluozbiljnih I krajnje neozbiljnih (moja kategorija), ali sam ubedjen da svi vole da vide tudje resenje, bez obzira kako tradicionalno ili nekonvencionalno ono bilo.

Pa bih te prvi zamolio da podelis iskustva, jer nikad pre nisam video upretenu oprugu, a vidjao sam kockastu (presek zice, ne spoljni precnik opruge) 😁

Grupa pre I posle ce biti odlican indicator uspeha, pa se javi.
Bas mi je drago da ima zainteresovanih i sa zadovoljstvom cu sa vama podeliti sve sto budem isprobavao. Mozda ne bi bilo lose da admin isece ovu temu i odvoji od diskusije gasni klip vs opruga posto odoh ozbiljno u "offtopic" :oops: .

Sto se opruge tice ja sam se nadao da ce neko ovde moci da mi kaze nesto o njoj posto ni ja ne znam nista o tome. Davnih dana sam nacuo da u zastavice stavljaju neku pletenu oprugu koja je jaca i bolja po cemu je bolje nzm a da je jaca deluje. Prilicno sam se pomucio da je izvadim. Duzina je oko 370mm nzm koliki je precnik nije mi pri ruci da proverim.

Sto se grupa tice prvo sam pucao i okidanje je bilo dugo i tvrdo i ovo je grupa iz stava na 10m.
2ea1e3ec-d402-44c4-8e47-c2d193fd471b.jpg
Plavi krug je 38mm i jedan flajer (na 80% grupa imam po flajer nezavisno od oruzja 😁 to je do mene)
Onda sam malo cackao okidanje i postalo je nebezbedno pa sam ga zatego 1/4 kruga i ovo je grupa.
47a60ff6-3142-4da7-a24d-783306fdda6e.jpg
Opet flajer 🙁. Bio sam tanak sa vremenom a ni deca nece vise da crtaju krugove po kutiji od banana i to je u principu to.
Valjalo bi kad bi kod okidanja mogla da se smanji i sila a ne samo hod. Nisam gledao dodirne povrsine ali to cu svakako da ispoliram i podmazem nekim suvim mazivom

E sad opet jedno pitanje. Kakvo je vase misljenje o silikonskom dihtungu za zastavicu.

Users who are viewing this thread

Back