v4.3
Zamolio bih samo kolege koje su do 24.03.21. do 12:00 preuzeli v4.3 ponovo preuzmu istu, pošto mi se potkrala jedna mala greška :shock: .
Download link:
https://drive.google.com/file/d/1YtHOLb-BKHt9uN8p4A-8Zw_6K_P4RQGm/view
Evo i jedno
uputstvo za buduće kolege:
1. Kad pokrenete program odaberite redni broj profila i unesite naziv vašeg profila. Na primer: "Moj PP700S-A, Sport S Hunting Pellets 0.50g". Predlažem da profilima odvajate vaše modele oružja i dijabola.
2. Unesite vašu početnu brzinu za dijabolu koju koristite u profilu. Znate već da promena vrste dijabola praktično prouzrokuje i promenu početne brzine.
3. Za daljinu unesite krajnju daljinu do koje ćete razmatrati putanju. Svako naknadno menjanje ovog parametra uslovljava podešavanje optičke linije. Ovo ne znači da odmah trebate da unesete 300m, već realnu krajnju daljinu do koje ćete postavljati vaše mete.
4. Podesite visinu optike, kako je opisano u programu. Ovde treba zanemariti činjenicu da usta cevi i objektiv nisu u istom položaju po dužini. Ukoliko koristite mehanički nišan izmerite visinu prednjeg nišana(njegov vrh) u odnosu na centar cevi.
5. Unesite težinu dijabole koju koristite u profilu.
6. Pažljivo izaberite EBK. Odabirom vrste dijabola iz ponuđene liste primeniće se njen EBK i težina, zajedno.
7. Parametar "Optička linija" je zapravo vaš turet za vertikalno podešavanje, ali ona se u programu postavlja u mm(ne MOA ili MRAD) zbog preciznosti. Njena merna skala se nalazi na krajnjoj daljini, tj.kraju grafikona.
To je to.
Kliknite u polje "Optička linija", postavite miš na željenu daljinu na grafikonu i skrolujte :roll:
Prvi susret plave i crvene linije je tzv."prva nula", i ona predstavlja daljinu na kojoj je upucano oružje, sa navedenim parametrima za oružje i projektil.
Da ne bih dalje kucao ostavljam vas da se malo igrate

.
E sad:
Ako ste dobar strelac preporučujem da uz pomoć hronografa sami odredite EBK za vaše dijabole. Proces je opisan u programu, nije težak a zanimljiv je.
Napomena: Znam nećete pogrešiti, ali ukoliko gađate veće daljine vodite računa o granicama vaših tureta. Nedozvolite da vas balistička tabela odvede preko mogućnosti vaše optike, pošto u tabeli može biti prikazan rezultat i do 999MOA(oko 17° ugla), čak i preko toga(tada se štampa kao -+oo).
Želim vam dobro zdravlje, mirnu ruku i bistar pogled.